Κριθαρότο με μανιτάρια

Κριθαρότο με μανιτάρια

Μπορεί να είναι νηστίσιμο αλλά δεν υστερεί καθόλου σε γεύση.

Είναι μια συνταγή που είναι στις πρώτες μου επιλογές όταν θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο και γευστικό, μόνο με 5 υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι.

Σε αυτή τη συνταγή δουλεύω το κριθαράκι σαν ριζότο, αντικαθιστώ το βούτυρο με ελαιόλαδο χωρίς όμως να χάσω γευστικά, κάνοντας το πιάτο μου πιο υγιεινό.

Κριθαρότο με μανιτάρια 

 
 

Μερίδες: για 4 άτομα

Χρόνος Προετοιμασίας: 30′

Χρόνος Μαγειρέματος: 25′

Υλικά

  • 400 gr. μανιτάρια διάφορα φρέσκα Cantharellus ή εμπορίου (πορτομπελοChampignons, brown) ή αποξηραμένα Boletus, Craterellus
  • 250 gr. κριθαράκι μέτριο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 lt ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό

Διαδικασία

  1. Καθαρίζω και κόβω σε χοντρές φέτες τα φρέσκα μανιτάρια.
  2. Τα αποξηραμένα τα μουλιάζω σε 200 gr. χλιαρό νερό για 20-30 λεπτά, το νερό αυτό το σουρώνω και το κρατάω για να το προσθέτω στο τηγάνι μαζί με το κριθαράκι.
  3. Σε μια μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα μανιτάρια για 4-5 λεπτά.
  4. Προσθέτω το κριθαράκι το οποίο ανακατεύω μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να τραβήξει τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι.
  5. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω διαρκώς.
  6. Ρίχνω τα αποξηραμένα μανιτάρια, το νερό που μούλιασαν και λίγο-λίγο το βραστό νερό ή το ζωμό λαχανικών ανακατεύω μέχρι να το απορροφήσει.
  7. Μόλις διαπιστώσω ότι το κριθαράκι είναι βρασμένο και χυλωμένο το βγάζω από τη φωτιά.
  8. Περιμένω να σταθεί το φαγητό για 5 λεπτά περίπου και το σερβίρω.
  9. Προαιρετικά προσθέτω 2 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, μισή χούφτα άνηθο και 1 κουταλάκι της σούπας βαλσάμικο.

Tips

Πάντα έχω στη κατάψυξη σακουλάκια με ζωμό λαχανικών, όταν τα χρειάζομαι τα αποψύχω σε μπεν-μαρί σε 5 λεπτά.

Τα αποξηραμένα μανιτάρια πριν τα μαγειρέψουμε τα μουσκεύουμε για 20-30 λεπτά σε χλιαρό νερό.

Το νερό από το μπολ που μουλιάσαμε τα μανιτάρια το προσθέτουμε στη κατσαρόλα, συνήθως τα σκουπιδάκια ή τυχόν χώματα που έχουν τα αποξηραμένα μανιτάρια μένουν στο πάτο του μπολ προσέχουμε λοιπόν αυτό που θα μείνει στο τέλος να το πετάξουμε.

Τα μανιτάρια δεν πλένονται ποτέ γιατί απορροφούν πολύ εύκολα τα υγρά και χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους. Τα καθαρίζουμε με ένα πινέλο και τα δύσκολα σημεία με ένα καθαρό βρεγμένο πανί.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση