Λικέρ από τσάπουρνα

Λικέρ από τσάπουρνα

Λικέρ από τσάπουρνα

Το λικέρ από τσάπουρνα είναι ένα παραδοσιακό αφέψημα της Μακεδονίας που παρασκευάζεται πολύ εύκολα και έχει υπέροχη γεύση που μοιάζει πολύ με αυτή του βύσσινου.

Τα τσάπουρνα που είναι ο καρπός του δέντρου Prunus spinosa Τσαπουρνιά. Είναι ένα μικρό δένδρο ή μεγάλος φυλλοβόλος θάμνος, στενός συγγενής με τη δαμασκηνιά. Στην Ελλάδα φύεται σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά του Ιονίου, τη Θάσο και την Σαμοθράκη μέχρι τα 1200 μέτρα, σε πεδινές και ορεινές περιοχές στις άκρες των μονοπατιών και σε ξέφωτα δασών.

Οι άγουροι καρποί της τσαπουρνιάς είναι πολύ ξινοί και στυφοί, μετά όμως από τις πρώτες παγωνιές οι καρποί μαλακώνουν και η κατανάλωσή τους είναι πιο ευχάριστη αφού παίρνουν γλυκύτερη γεύση. Συλλέγονται από τις αρχές Οκτωβρίου έως και το Νοεμβρίου, αν και οι καρποί παραμένουν στο θάμνο μέχρι και τον Ιανουάριο.

Ο καρπός του είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ανθοκυανίνες, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία του καρκίνου. Ο χυμός θεωρείται ότι αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα, είναι τονωτικός σε περιπτώσεις που ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Οι καρποί της τσαπουρνιάς μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, μαγειρεμένοι ή αποξηραμένοι, συλλέγονται για την παρασκευή λικέρ, σιρόπι, και μαρμελάδας. Ο πολτός από τα τσάπουρνα ταιριάζει με κρέατα κυνηγιού για αρωματισμό και δέσιμο της σάλτσας. Η μαρμελάδα και το σιρόπι από τα φρούτα μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι για να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική, αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Συμβουλές ή Tips:

Μπορούμε να μη προσθέσουμε καθόλου αλκοόλ για να πίνουν άφοβα τα παιδιά μας.

Βάζουμε λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας.

Αν τα φρούτα είναι πολύ ώριμα μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα τις ζάχαρης.

Προτιμάμε να βάζουμε βότκα γιατί δεν αλλάζει καθόλου τα αρώματα και την γεύση του φρούτου.

Αν δεν πολύ ώριμα τα τσαπούρνα τα τοποθετούμε στη κατάψυξη και σε λίγες μέρες, θα είναι σίγουρα πιο ώριμοι.

Όταν στραγγίσουμε το λικέρ μας, τα τσαπούρνα που θα μας μείνουν στο τούλι δεν τα πετάμε, τα κρατάμε και φτιάχνουμε μια ωραία μαρμελάδα με τσαπούρνα.

Μετά την ολοκλήρωση του λικέρ, μπορούμε τα τσαπούρνα να τα χρησιμοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική, για να γίνει πιο νόστιμο το γιαούρτι ή το παγωτό μας.

Λικέρ από τσάπουρνα

 

Λικέρ από τσάπουρνα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Χρόνος Αναμονής: 2 μήνες

  • 1 κιλό ώριμα τσάπουρνα
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 λίτρο βότκα ή άλλο απόσταγμα της αρεσκείας μας

Διαδικασία

  1. Πλένω και καθαρίζω καλά τα βάζα.
  2. Αφαιρώ τα κοτσάνια και πλένω τα τσάπουρνα σε νερό και τα στραγγίζω.
  3. Με ένα πιρούνι τρυπάω όσα δεν είναι ώριμα, τα πολύ ώριμα θα είναι ήδη ανοιγμένα.
  4. Βάζω τα τσάπουρνα και τη ζάχαρη σε σειρές, εναλλάξ, σε ένα μεγάλο βάζο, μόλις γεμίσει γεμίζω με τη βότκα.
  5. Κλείνω το βάζο και το τοποθετώ σε ένα σημείο που θα το βλέπει ο ήλιος, όσο το δυνατόν περισσότερο.
  6. Το ανακινώ συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  7. Τα τσάπουρνα όσο περνάει ο καιρός θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και θα λιώνει η ζάχαρη.
  8. Μετά από δυο μήνες στραγγίζω με ένα τούλι.
  9. Βάζω το λικέρ σε μπουκάλια και το διατηρώ σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση