Κρίταμο τουρσί για αρχάριους

Κρίταμο τουρσί

Κρίταμο τουρσί για αρχάριους

Τόσο οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρικές παραδόσεις τους. Καταναλώνεται φρέσκο σε σαλάτα προσθέτοντας μια ασυνήθιστη γεύση, τηγανιτό σε ομελέτες και σε ψαρόσουπες.

Ο κρίταμος είναι ένα πολυετές φυτό, το συναντάμε σε παραθαλάσσιες και βραχώδεις ακτές, σε σχισμές βράχων, σε αμμώδεις παραλίες, αναπτύσσεται σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία συχνά ψηλά στα βράχια σε όλη τη χώρα.

Συλλέγονται τα φύλλα και οι τρυφεροί νεαροί βλαστοί από το Μάϊο μέχρι και τον Οκτώβριο. Περιέχει ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα όπως ιώδιο, επίσης βιταμίνη Ε, C και Κ.

Έχει ήπιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, θεωρείται αποτοξινοτικό βότανο, καθαρίζει το αίμα και είναι ευεργετικό για το συκώτι, χρησιμοποιείται επίσης ως διουρητικό και ορεκτικό. Λέγεται ότι το ρητινώδες αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.

Αναλυτικότερη περιγραφή, καλλιέργεια και φωτογραφίες εδώ.

Κρίταμο τουρσί για αρχάριους 
 
 

Μερίδες: για ένα βάζο 720 ml

Χρόνος Προετοιμασίας: 25′

Χρόνος Μαγειρέματος: 5′

Υλικά (για 2 βάζα των 720 ml)

Για το βράσιμο

Για την άλμη

  • 1 λίτρο νερό
  • 500 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. αλάτι

Διαδικασία

  1. Αφού τον μαζέψω και κόψω ένα-ένα τα φύλλα, τα ξεπλένω καλά με άφθονο κρύο νερό και τα στραγγίζω ελαφρά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω το νερό.
  3. Όταν πάρει βράση ρίχνω το κρίταμο, περιμένω να ξαναπάρει βράση το νερό, μετράω 2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Αν το κρίταμο τον έχω μαζέψει από τον Αύγουστο και μετά, επειδή είναι πιο σκληρός τον βράζω για 5 λεπτά.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα τον βγάζω και το ρίχνω σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, καλό είναι να έχει και παγάκια, έτσι σταματάω το βρασμό κρατώντας τα φύλλα τραγανά και πράσινα.
  5. Έπειτα τα βγάζω από τη λεκάνη και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.
  6. Μέχρι να φύγουν τα υγρά πλένω και αποστειρώνω τα γυάλινα βάζα που θα χρησιμοποιήσω.
  7. Την άλμη την ετοιμάζω ανακατεύοντας στο νερό πολύ καλά το αλάτι μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνω το ξύδι.
  8. Σκουπίζω καλά το κρίταμο και γεμίζω τα βάζα, αφήνω 2 εκατοστά.
  9. Ρίχνω την άλμη.
  10. Κλείνω και φυλάω σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
  11. Καταναλώνεται φρέσκο σε σαλάτες προσθέτοντας μια ασυνήθιστη γεύση, τηγανιτό σε ομελέτες και σε ψαρόσουπες.

Tips:

Το αποξηραμένο κρίταμο λόγω της αλμυρής γεύσης που έχει μπορεί να γίνει πολύ ωραίο αλμυρό καρύκευμα.

Συνταγή για αλμυρό καρύκευμα:

Αποξηραίνω τα φύλλα και τα φρέσκα βλαστάρια στον ήλιο, όταν ξεραθούν τα βάζω στο μπλέντερ, τα κάνω σκόνη και τη τοποθετώ σε ένα αεροστεγές βάζο.

Χρησιμοποιώ τη σκόνη αντί για αλάτι ή σαν μπαχάρι σε σαλάτες και σε διάφορα φαγητά.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Επίσης:

Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση