Λικέρ με κράνα άγρια και κανελογαρίφαλα

Λικέρ με κράνα άγρια και κανελογαρίφαλα

Λικέρ με κράνα άγρια και κανελογαρίφαλα

Ένα παραδοσιακό ποτό της Βόρειας Ελλάδας και του Πόντου, Λικέρ με κράνα άγρια και κανελογαρίφαλα.

Τα πρώτα κράνα κάνουν την εμφάνισή τους από τον Σεπτέμβριο, ανάλογα την περιοχή, και παίρνει ένα έντονα κόκκινο γυαλιστερό χρώμα.

Το λικέρ με κράνα αποτελεί και φάρμακο καθώς χρησιμοποιείται για πόνους της κοιλιάς, πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, κατά της διάρροιας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες, πόνους στη μέση, πέτρα στα νεφρά, γρίπη, πυρετό καθώς και θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Συμβουλές ή Tips:

Χρησιμοποιώ βότκα γιατί δεν αλλάζει τα αρώματα και τη γεύση του φρούτου.

Μπορούμε να μη προσθέσουμε καθόλου αλκοόλ για να πίνουν άφοβα τα παιδιά μας.

Μπορούμε να μη βάλουμε κανέλα και γαρίφαλα.

Βάζουμε λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας.

Μετά την ολοκλήρωση του λικέρ, μπορούμε τα κράνα να τα χρησιμοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική, για να γίνει πιο νόστιμο το γιαούρτι ή το παγωτό μας.

Λικέρ με κράνα άγρια και κανελογαρίφαλα

 
 

Λικέρ με κράνα άγρια και κανελογαρίφαλα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Χρόνος Αναμονής: 2 μήνες

  • 1 κιλά ώριμα άγρια κράνα
  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 κομμάτια γαρίφαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 1 λίτρο βότκα ή τσίπουρο ή ρακή ή κονιάκ

Διαδικασία

  1. Αφαιρώ τα κοτσάνια και πλένω τα κράνα.
  2. Αφού στεγνώσουν τα τοποθετώ σε μεγάλο γυάλινο βάζο εναλλάξ σε στρώσεις με την ζάχαρη, η τελευταία στρώση να είναι ζάχαρη, και γεμίζω το βάζο με τη βότκα.
  3. Αφήνω στον ήλιο για 2 μήνες περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη και για να ψηθεί.
  4. Ενδιάμεσα κουνάω το βάζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να βγουν οι χυμοί των κράνων και να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
  5. Μόλις περάσουν οι 2 μήνες προσθέτω τα κανελογαρύφαλλα και αφήνω για άλλες 15 ημέρες.
  6. Φιλτράρω σε σουρωτήρι και τοποθετώ το λικέρ σε μπουκάλια.
  7. Το τελικό απόσταγμα διατηρείται και εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Απάντηση