Αρωματικό νηστίσιμο κριθαράκι γιουβέτσι με μανιτάρια

Αρωματικό νηστίσιμο κριθαράκι γιουβέτσι με μανιτάρια

Αυτή την συνταγή την φτιάχνω αρκετά συχνά, σαν κυρίως πιάτο, με έχει κερδίσει ο συνδυασμός των μανιταριών και των αρωματικών φυτών.

Αρωματικό νηστίσιμο κριθαράκι γιουβέτσι με μανιτάρια 
 
 

Μερίδες: για 4 άτομα

Χρόνος Προετοιμασίας:20′

Χρόνος Μαγειρέματος: 30′

Υλικά

  • 50 γρ. mix αποξηραμένων μανιταριών ή 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια κανθαρέλες,μαύρες τρομπέτες, ή μανιτάρια εμπορίου (πορτομπελοChampignons, brown)
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 4 κουτ. σουπ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλλοκομμένες
  • 120 γρ. λευκό κρασί
  • 250 γρ. τοματοχυμό ή 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο
  • 1 κουτ γλυκού αποξηραμένο εστραγκόν
  • 3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Βάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ με 500 γρ. χλιαρό νερό και τα αφήνω για 30 λεπτά, όταν έρθει ή ώρα τα βγάζω, τα πιέζω ελαφρά με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, σουρώνω και κρατάω το νερό που τα μούλιασα.
  • Ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζω για 5 λεπτά το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό.
  • Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα κρεμμύδια, το πράσο και τη ζάχαρη.
  • Στα 2 λεπτά περίπου, προσθέτω τα μανιτάρια και το σκόρδο τα αφήνω για άλλα 2 λεπτά και σβήνω με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω το τοματοχυμό, τα 500 γρ. νερό από τα μανιτάρια που έχω κρατήσει, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά, μόλις πάρει μία βράση το αποσύρω από τη φωτιά.
  • Σε ένα ταψί στρογγυλό 25 εκατοστών προσθέτω το κριθαράκι με όλα τα υλικά από το τηγάνι και ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200°C βαθμούς. Ελέγχω αν χρειάζεται επιπλέον νερό.

Tips

Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω χυλοπίτες ή κοφτό μακαρονάκι.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση