Cantharellus cibarius

Cantharellus cibarius Κανθαρέλλα η βρώσιμη

Cantharellus cibarius
Κανθαρέλλα η βρώσιμη

Το Cantharellus cibarius Κανθαρέλλα η βρώσιμη είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, το αγαπημένο των σεφ, λόγω της πιπεράτης γεύσης και του έντονου αρώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα. Τους Περναρίτες τους βρίσκουμε σχεδόν όλο το χρόνο, από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, ίσως και τους πρώτους μήνες του χειμώνα στις πιο ζεστές περιοχές της χώρας μας, σε δάση με πλατύφυλλα είδη δέντρων αλλά και σε κωνοφόρα, αγαπούν τα υγρά σημεία, πάντα σε μεγάλες ομάδες, μπορούμε από ένα σημείο συλλογής να γεμίσουμε ένα μεγάλο καλάθι.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Cantharellales
Family (Οικογένεια): Cantharellaceae
Genus (Γένος) : Cantharellus
Species (Είδος) : C. cibarius

Επιστημονική ονομασία: Cantharellus cibarius Fr. (1821)

Συνώνυμα: Agaricus cantharellus L. (1753), Cantharellus amethysteus (Quél.) Sacc. (1887), Craterellus amethysteus (Quél.) Quél. (1888), Craterellus cibarius (Fr.) Quél. (1888), Chanterel cantharellus (L.) Murrill (1910), Cantharellus edulis Sacc. (1916), Cantharellus pallens Pilát (1959), Cantharellus cibarius var. amethysteus (Quél.) Cetto (1987).

Ελληνική ονομασία: Κανθαρίσκος ο βρώσιμος, Κανθαρέλλα η βρώσιμη, Κανθαρίσκος ο φαγώσιμος.

Κοινές ονομασίες: Κιτρινούσκα, Περναρίτες, Καΐτσα, Γαλέτα, Αυτάκια, Νερατζάκι.

Cantharellus cibarius Κανθαρέλλα η βρώσιμη
Cantharellus cibarius Κανθαρέλλα η βρώσιμη

Περιγραφή:

Το κοινό, εξαιρετικά νόστιμο, Cantharellus cibarius, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε υγρά σημεία, σε μεγάλες ομάδες.

Το καπέλο του Cantharellus cibarius έχει διάμετρο 2-10 εκατοστά, σχεδόν επίπεδο ή χωνιόμορφο, με κυματιστή περίμετρο, με χρώμα ωχροκίτρινο, κίτρινο, κροκί.

Η κάτω επιφάνεια, το υμένιο, δεν έχει ελάσματα αλλά προεξοχές που ονομάζονται ψευδοελάσματα ή φλεβώσεις ή πτυχώσεις, μερικές διχαλωτές και με αναστομώσεις, που κατεβαίνουν αρκετάστο πόδι, και έχουν ίδιο χρώμα με το καπέλο.

Το πόδι του έχει ύψος 2-8 και διάμετρο 0,5-2 εκατοστά, είναι λείο στενεύει προς τη βάση ίδιου χρώματος με το καπέλο, συχνά με λευκές κηλίδες.

Η σάρκα του είναι λευκό-κιτρινωπή, εύθραυστη, με χαρακτηριστική οσμή φρούτων, βερίκοκου και ωραία πικάντικη γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα ωχροκίτρινο.

Cantharellus cibarius Κανθαρέλλα η βρώσιμη
Cantharellus cibarius Κανθαρέλλα η βρώσιμη

Ομοιότητες:

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Hygrophoropsis aurantiaca, έχει ελάσματα και όχι φλεβώσεις και έχει κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα.

Το συχνό, τοξικό, Omphalotus olearius, καρποφορεί σε δέσμες, σε ρίζες πλατύφυλλων ειδών, έχει ελάσματα και όχι φλεβώσεις και έχει σάρκα με κιτρινωπό χρώμα.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο, Cantharellus amethysteus, έχει κίτρινο καπέλο με λιλά-βιολετί αποχρώσεις κυρίως στο κέντρο του.

Το σπάνιο, εδώδιμο, Cantharellus friesii, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων, κυρίως οξιάς και βελανιδιάς, με πορτοκαλί, πορτοκαλί-καφετί, μικρό καπέλο έως 3 εκατοστά.

Μαγείρεμα:

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά νόστιμο, το αγαπημένο μανιτάρι των σεφ.

Λόγω της πιπεράτης γεύσης και του έντονου αρώματος χρησιμοποιούνται συνοδευτικά με κοτόπουλο, με χοιρινό, με ψάρι και σε σούπες κρέμας. Επίσης τρώγεται ωμό σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε τάρτες ή πίτες, το καλύτερο του όμως είναι σε ομελέτα.

Μπορεί να γίνει μανιτάρι γλυκό του κουταλιού και λικέρ κανθαρέλας.

Συντήρηση:

Δεν προσβάλλονται από τα σκουλήκια, αντέχει στη μεταφορά και στη συντήρηση του ψυγείου χωρίς να πάθει αλλοίωση για 7 μέρες.

Συντηρούνται για μήνες αποξηραμένα και σε άλμη ή σε λάδι. Δεν συνίσταται η διατήρηση του στην κατάψυξη.

Πηγή: en.wikipedia.org

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Cantharellus cibarius έχει διάμετρο 2-10 εκατοστά, σχεδόν επίπεδο ή χωνιόμορφο, με κυματιστή περίμετρο, με χρώμα ωχροκίτρινο, κίτρινο, κροκί.

Η κάτω επιφάνεια, το υμένιο, δεν έχει ελάσματα αλλά προεξοχές που ονομάζονται ψευδοελάσματα ή φλεβώσεις ή πτυχώσεις, μερικές διχαλωτές και με αναστομώσεις, που κατεβαίνουν αρκετάστο πόδι, και έχουν ίδιο χρώμα με το καπέλο.

Το πόδι του έχει ύψος 2-8 και διάμετρο 0,5-2 εκατοστά, είναι λείο στενεύει προς τη βάση ίδιου χρώματος με το καπέλο, συχνά με λευκές κηλίδες.

Η σάρκα του είναι λευκό-κιτρινωπή, εύθραυστη, με χαρακτηριστική οσμή φρούτων, βερίκοκου και ωραία πικάντικη γεύση.

Έχει χρώμα ωχροκίτρινο.

Το Cantharellus cibarius, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε υγρά σημεία, σε μεγάλες ομάδες, σχεδόν όλο το χρόνο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά νόστιμο, το αγαπημένο μανιτάρι των σεφ.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Hygrophoropsis aurantiaca, έχει ελάσματα και όχι φλεβώσεις και έχει κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα.

Το συχνό, τοξικό, Omphalotus olearius, καρποφορεί σε δέσμες, σε ρίζες πλατύφυλλων ειδών, έχει ελάσματα και όχι φλεβώσεις και έχει σάρκα με κιτρινωπό χρώμα.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο, Cantharellus amethysteus, έχει κίτρινο καπέλο με λιλά-βιολετί αποχρώσεις κυρίως στο κέντρο του.

Το σπάνιο, εδώδιμο, Cantharellus friesii, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων, κυρίως οξιάς και βελανιδιάς, με πορτοκαλί, πορτοκαλί-καφετί, μικρό καπέλο έως 3 εκατοστά.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]