Imleria badia

Imleria badia

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο, Imleria badia, Βωλίτης ο καφέ, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ομάδες, κυρίως σε δάση κωνοφόρων, ερυθρελάτης ( Picea ) ή πεύκης ( Pinus ), αλλά και σπάνια με οξιές ( Fagus ) ή βελανιδιές ( Quercus ).

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Boletaceae
Genus (Γένος) : Imleria
Species (Είδος) : I. badia

Επιστημονική ονομασία: Imleria badia (Fr.) Vizzini (2014)

Συνώνυμα: Boletus badius (Fr.) Fr. (1832), Xerocomus badius (Fr.) E.-J.Gilbert (1931), Boletus castaneus ß badius Fr. (1818), Boletus castaneus var. badius (Fr.) Fr. (1828), Rostkovites badia (Fr.) P.Karst. (1881), Viscipellis badia (Fr.) Quél. (1886), Ixocomus badius (Fr.) Quél. (1888), Suillus badius (Fr.) Kuntze (1898)

Περιγραφή:

Το καπέλο Imleria badia του έχει διάμετρο από 4-15 εκατοστά, αρχικά ημισφαιρικό, κυρτό, και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, με επιδερμίδα ελαφρά γλοιώδες σε υγρό περιβάλλον και βελούδινο σε ξηρό. Το χρώμα του είναι καφέ σπάνια καφέ-κόκκινο, καφέ-μαυριδερό.

Οι πόροι και οι σωλήνες αρχικά είναι ωχρό-κίτρινοι και στην ωριμότητα κίτρινο-πράσινοι, όταν πιεσθούν μεταχρωματίζονται σε γαλάζιο χρώμα.

Το πόδι του έχει ύψος 4-12 και διάμετρο 0,8-4 εκατοστά, ίδιου χρώματος με το καπέλο ή και ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο, συχνά κιτρινωπή ή λευκή περιοχή στη κορυφή και λευκή στη βάση, χωρίς δίκτυ, κατά μήκος ινώδης, σε σχήμα κυλίνδρου και συχνά ελαφρώς καμπυλωτό.

Η σάρκα του είναι αρχικά υπόλευκη, κιτρινωπή αργότερα, μετά από κοπή μεταχρωματίζεται ελαφρώς σε γαλάζιο, με ευχάριστη οσμή και γεύση, δεν μολύνεται εύκολα από σκουλήκια.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Ομοιότητες:

Το κοινό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus edulis, εκτός των άλλων, έχει δίκτυ στο ωχρό-καφετί πόδι του.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, χαμηλής γαστρονομικής αξίας, Xerocomus moravicus, έχει λευκή σάρκα που δεν μεταχρωματίζεται, αμετάβλητους κίτρινους πόρους και μεγαλώνει κυρίως σε διαφορετικό βιότοπο (ζεστά δάση πλατύφυλλων ειδών).

Σχόλια:

Αν και το Imleria badia είναι εδώδιμο είδος και πωλείται σε αγορές στην Ευρώπη και κεντρικό Μεξικό, ωστόσο θεωρείται φτωχός συγγενής του Boletus edulis.
Αρκετές ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι στο Imleria badia βιοσυσσωρεύονται κάποια ίχνη μετάλλων από το έδαφος, όπως υδράργυρος, κοβάλτιο και νικέλιο.

Συντήρηση:

Οι πιθανότητες να το βρούμε μολυσμένο με σκουλήκια είναι μικρές, ακόμη και όταν το καπέλο του έχει επεκταθεί πλήρως.

Η ξήρανση επιδρά θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Boletus badius κάνοντας το καλύτερο γευστικά τονίζοντας το λεπτό του άρωμα. Η ξήρανση γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40ºC σε ρεύμα αέρα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σίτα. Η αποξήρανση τελειώνει όταν το μανιτάρι έχει γίνει εύθραυστο. Πολύ διαδεδομένη είναι και η εμπορία σκόνης που χρησιμοποιείτε σαν ενισχυτικό γεύσης.

Πηγή: en.wikipedia.org, www.first-nature.com, Photography Wikimedia Commons, Author Ak ccm Date 13. Januar 2011 & Photography Wikimedia Commons, Author Tintling Date 10:05, 7 April 2016

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο Imleria badia του έχει διάμετρο από 4-15 εκατοστά, αρχικά ημισφαιρικό, κυρτό, και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, με επιδερμίδα ελαφρά γλοιώδες σε υγρό περιβάλλον και βελούδινο σε ξηρό. Το χρώμα του είναι καφέ σπάνια καφέ-κόκκινο, καφέ-μαυριδερό.

Οι πόροι και οι σωλήνες αρχικά είναι ωχρό-κίτρινοι και στην ωριμότητα κίτρινο-πράσινοι, όταν πιεσθούν μεταχρωματίζονται σε γαλάζιο χρώμα.

Το πόδι του έχει ύψος 4-12 και διάμετρο 0,8-4 εκατοστά, ίδιου χρώματος με το καπέλο ή και ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο, συχνά κιτρινωπή ή λευκή περιοχή στη κορυφή και λευκή στη βάση, χωρίς δίκτυ, κατά μήκος ινώδης, σε σχήμα κυλίνδρου και συχνά ελαφρώς καμπυλωτό.

Η σάρκα του είναι αρχικά υπόλευκη, κιτρινωπή αργότερα, μετά από κοπή μεταχρωματίζεται ελαφρώς σε γαλάζιο, με ευχάριστη οσμή και γεύση, δεν μολύνεται εύκολα από σκουλήκια.

Έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Το όχι συχνό, Imleria badia, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ομάδες, κυρίως σε δάση κωνοφόρων, ερυθρελάτης ( Picea ) ή πεύκης ( Pinus ), αλλά και σπάνια με οξιές ( Fagus ) ή βελανιδιές ( Quercus ).

Εδώδιμο, νόστιμο.

Το κοινό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus edulis, εκτός των άλλων, έχει δίκτυ στο ωχρό-καφετί πόδι του.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, χαμηλής γαστρονομικής αξίας, Xerocomus moravicus, έχει λευκή σάρκα που δεν μεταχρωματίζεται, αμετάβλητους κίτρινους πόρους και μεγαλώνει κυρίως σε διαφορετικό βιότοπο (ζεστά δάση πλατύφυλλων ειδών).

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]