Xerocomellus chrysenteron

Xerocomellus chrysenteron

Το κοινό, εδώδιμο, μέτριας γαστρονομικής αξίας, Xerocomellus chrysenteron, ο χρυσέντερος, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Boletaceae
Genus (Γένος) : Xerocomellus
Species (Είδος) : X. chrysenteron

Επιστημονική ονομασία: Xerocomellus chrysenteron (Bull.) Šutara (2008

Συνώνυμα: Boletus chrysenteron Bull. (1789), Xerocomus chrysenteron Quél. Boletus pascuus ( Pers. ) Krombh.

Ελληνική ονομασία: Ξηροκόμης ο χρυσέντερος

Περιγραφή:

Το καπέλο του Xerocomellus chrysenteron έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά, το σχήμα του αρχικά ημισφαιρικό και βελούδινο,κυρτό, σχεδόν επίπεδο και λείο αργότερα. Έχει χρώμα γκρίζο-καφετί, λαδό-καφετί, λαδό-γκριζωπό, με κοκκινωπές ραγάδες σε ξηρή ατμόσφαιρα.

Οι σωλήνες έχουν κίτρινο χρώμα αρχικά, λαδί κατά την ωριμότητα, οι γωνιακοί πόροι έχουν και αυτοί κίτρινο χρώμα αρχικά, λαδί κατά την ωριμότητα και αν πιεσθούν αποκτούν μια γαλάζια απόχρωση.

Το πόδι έχει ύψος 4-8 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, συνήθως κυρτό, έχει κίτρινο χρώμα και κόκκινο προς τη βάση του, είναι καλυμμένο με λεπτούς κόκκινους κόκκους.

Η σάρκα κίτρινη και κάτω από την επιδερμίδα κοκκινωπή, αν κοπεί παίρνει μια ελαφρώς γαλάζια απόχρωση (που είναι πιο έντονη στο καπέλο), έχει γλυκιά γεύση και ξινή οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Ομοιότητες:

Η μακροσκοπική παρατήρηση του Xerocomellus chrysenteron δεν είναι επαρκής για να καθορίσει το είδος αυτό με βεβαιότητα από ορισμένα στάδια του εδώδιμου Boletus pruinatus – Xerocomellus pruinatus, που έχει ρυτιδωμένο καπέλο αλλά δεν ραγαδιάζει ή σπάνια στο περιθώριο του καπέλου. Το όχι συχνό, εδώδιμο, Xerocomus pruinatus, συνήθως δεν έχει ρωγμές στην επιδερμίδα του καπέλου και σάρκα που μεταχρωματίζεται σε έντονο γαλάζιο σιγά-σιγά.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Boletus porosporus – Xerocomus porosporus, είναι επίσης παρόμοιο με αυτό το είδος, αλλά διαχωρίζεται εύκολα λόγω του ξεθωριασμένου καπέλου και των λευκωπών ραγάδων του.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Xerocomus cisalpinus, καρποφορεί κυρίως σε ζεστά δάση πλατύφυλλων ειδών.

Μαγείρεμα, Συντήρηση:

Οι πόροι πρέπει να αφαιρούνται αμέσως μετά τη συλλογή καθώς αποσυντίθεται γρήγορα.
Τα νεαρά καρποσώματα είναι εύγευστα και είναι κατάλληλο για αποξήρανση, αλλά γίνονται γλοιώδη όταν μαγειρεύονται.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki, www.first-nature.com, Photography Wikimedia Commons, Author Ak ccm Date 1 12:02, 10 July 2012

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Xerocomellus chrysenteron έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά, το σχήμα του αρχικά ημισφαιρικό και βελούδινο,κυρτό, σχεδόν επίπεδο και λείο αργότερα. Έχει χρώμα γκρίζο-καφετί, λαδό-καφετί, λαδό-γκριζωπό, με κοκκινωπές ραγάδες σε ξηρή ατμόσφαιρα.

Οι σωλήνες έχουν κίτρινο χρώμα αρχικά, λαδί κατά την ωριμότητα, οι γωνιακοί πόροι έχουν και αυτοί κίτρινο χρώμα αρχικά, λαδί κατά την ωριμότητα και αν πιεσθούν αποκτούν μια γαλάζια απόχρωση.

Το πόδι έχει ύψος 4-8 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, συνήθως κυρτό, έχει κίτρινο χρώμα και κόκκινο προς τη βάση του, είναι καλυμμένο με λεπτούς κόκκινους κόκκους.

Η σάρκα κίτρινη και κάτω από την επιδερμίδα κοκκινωπή, αν κοπεί παίρνει μια ελαφρώς γαλάζια απόχρωση (που είναι πιο έντονη στο καπέλο), έχει γλυκιά γεύση και ξινή οσμή.

Έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Το κοινό, Xerocomellus chrysenteron, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση κονωφόρων και πλατύφυλλων ειδών.

Εδώδιμο μέτριας γαστρονομικής αξίας.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Xerocomus pruinatus, συνήθως δεν έχει ρωγμές στην επιδερμίδα του καπέλου και σάρκα που μεταχρωματίζεται σε έντονο γαλάζιο σιγά-σιγά.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Boletus porosporus – Xerocomus porosporus, είναι επίσης παρόμοιο με αυτό το είδος, αλλά διαχωρίζεται εύκολα λόγω του ξεθωριασμένου καπέλου και των λευκωπών ραγάδων του.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Xerocomus cisalpinus, καρποφορεί κυρίως σε ζεστά δάση πλατύφυλλων ειδών.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]