Berula erecta Βερούλη η όρθια

Berula erecta Βερούλη η όρθια

Berula erecta Βερούλη η όρθια

Το Berula erecta Βερούλη η όρθια είναι πολυετής πόα της οικογένειας των Apicaceae, αναπτύσσεται σε ρηχά, καθαρά ρέοντα νερά ή αργά ρέοντα ύδατα, όπως ρυάκια ή ποτάμια, σε άκρες λιμνών, έλη. Αναπτύσσεται σε ουδέτερα και όξινα εδάφη από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 1750 μ. υψόμετρο, είναι είδος κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το στέλεχος και το σώμα του βυθίζονται εντελώς κάτω από το νερό.

Τα φύλλα αυτού του φυτού μοιάζουν πολύ με το Apium nodiflorum, διαφέρουν στο χρώμα και στον συνήθως μεγαλύτερο αριθμό ζευγών τμημάτων, τα πέταλα έχουν ρηχή κόλπωση στην κορυφή και τα βράκτια και τα βρακτίδια έχουν λοβωτό σχήμα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο χλωμός δακτύλιος στη βάση του μίσχου του φύλλου. Το φυτό αν το τρίψουμε αναδύει μια μυρωδιά παστινάκι ή καρότου. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Apium nodiflorum (Fool’s Watercress) ή με το Rorippa nasturtium-aquaticum (Watercress).

Επιστιμονική ονομασία: Berula erecta (Huds.) Coville.

Συνώνυμα: Berula angustifolia Mert. & W.D.J.Koch, Siella erecta (Huds.) Pimenov, Sium angustifolium L., Sium erectum Huds.

Ελληνική ονομασία: Βερούλη η όρθια.

Αγγλική ονομασία: Lesser water-parsnip, cutleaf waterparsnip και narrow-leaved water-parsnip. 

Berula erecta Βερούλη η όρθια ανθος
Foto Wikimedia, Author Stefan.lefnaer, Date 25 June 2017, 08:48:22
Berula erecta Βερούλη η όρθια Illustration
Foto Wikimedia, Author Topjabot, Date 17:36, 29 October 2004

Περιγραφή

Έχει ύψος 30-100 εκ., με χυμώδη βλαστό, λείο, μάλλον αραιά διακλαδιζόμενο, υπόγειος έρπων με παραφυάδες, με υπέργειο τμήμα αυλακωτό, κοίλο εσωτερικά.

Φύλλα στιλπνά στην πάνω επιφάνεια, γαλαζο-πράσινα, έως 30 εκ., πτεροσχιδή, λεία με φυλλάρια ωοειδή ή λογχοειδή, οξύληκτα, τα κατώτερα με 5-19 φυλλάρια, ο συνηθισμένος αριθμός είναι μεταξύ 7 και 14 ζεύγη ανά φύλλο, με μίσχο μακρύ κοίλο εσωτερικά, τα φυλλάρια όλων των φύλλων είναι άνισα διηρημένα και οδοντωτά.

Άνθος λευκό, σε σκιάδιο με μακρύ ποδίσκο και 10-20 ακτίνες. Περίοδος ανθοφορίας από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Βρακτίδια πολυάριθμα, ωοειδή, σχισμένα ή οδοντωτά, σπάνια ακέραια.

Καρπός ωοειδής με πλευρές πολύ λίγο εξογκωμένες και μεριστοκάρπια 5-γωνικά. Οι καρποί ωριμάζουν και απελευθερώνονται στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Το μόνο είδος του γένους που συναντάμαι στην χώρα μας.

Berula erecta Βερούλη η όρθια φυλλα
Foto Wikimedia, Author Stefan.lefnaer, Date 25 June 2017, 08:43:33

Εδωδιμότητα – Τοξικότητα

Δεν υπάρχει κάποια σύγχρονη επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει αν το φυτό είναι βρώσιμο ή τοξικό, μέχρι τότε καλό είναι να αποφεύγεται.

Κατά το ιστολόγιο www.pfaf.com, το φυτό είναι τοξικό και ικανό να προκαλέσει θάνατο σε ζώα που το βόσκουν, ενώ τα φύλλα και τα άνθη έχουν χρησιμοποιηθεί για φαγητό από τον άνθρωπο (Πηγή: Daniel E. Moerman, Native American ethnobotany (1998)).

Κατά τον Δημήτριο Δ. Καββάδα, οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα λαχανεύονται ενώ είναι και κτηνοτροφικό φυτό.

Ο Γεννάδιος Π.Γ. (Λεξικόν Φυτολογικόν, 1914) αναφέρει ότι είναι κτηνοτροφικό, αλλά καλό είναι να μην το βόσκουν τα γαλακτοφόρα ζώα γιατί το γάλα που παράγουν έχει δυσάρεστη γεύση.

Berula erecta Βερούλη η όρθια ανθος
Foto Wikimedia, Author Stan Shebs, Date 6 August 2008

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ορισμένοι ιθαγενείς της Αμερικανοί είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν το Berula erecta για ιατρικούς σκοπούς. Οι ζούνι χρησιμοποιούν το Berula erecta εξωτερικά στη θεραπεία των ρευματισμών.

Ένα έγχυμα από ολόκληρο το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλύση για πρηξίματα, εξανθήματα και μολύνσεις των ποδιών των αθλητών.

Το Berula erecta έχει μελετηθεί για το αιθέριο έλαιό του που πιστεύεται ότι έχει πιθανώς φαρμακευτικές χρήσεις. Το αιθέριο έλαιο του φυτού έχει αποδειχθεί ότι περιέχει πολυακετυλένια. Τα πολυακετυλένια έχουν ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών φαρμακευτικών επιδράσεων. Μία από αυτές είναι ως νηματοκτόνα, τα αποτελέσματα τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ευεργετικά στη γεωργία. Τα πολυακετυλένια είναι επίσης αντιμυκητιακά, αντιβακτηριακά και έχουν αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ωστόσο, η φαρμακευτική χρήση καθαρών πολυακετυλενίων δεν είναι εφικτή λόγω της υψηλής χημικής αστάθειάς τους καθώς και της τάσης να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. 

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Berula erecta Βερούλη η όρθια φυτο στο βιοτοπο
Foto Wikimedia, Author Consultaplantas, Date 6 February 2015, 20:18:34

Βιβλιογραφία:

  1. Δημήτριος Δ. Καββάδας Εικονογραφημένον Βοτανικόν – Φυτολογικόν Λεξικόν, Τόμος Β
  2. Ayla Kaya, Betül Demirci, Muhittin Dinç and Süleyman Doğu, (2018) A monotypic species from Turkey: Characterization of the essential oil of Berula erecta (Apiaceae), Nat. Volatiles & Essent. Oils, 2018: 5(1): 7-10
  3. MATILDA COXE STEVENSON Ethnobotany of the Zuni Indians, 1915
  4. https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:31836-2/general-information
  5. www.worldfloraonline.org/taxon/wfo-0000564539#synonyms
  6. pfaf.org
  7. www.biolib.de
  8. en.wikipedia.org/wiki
  9. systhmatikhbotanikh.blogspot.com
  10. portal.cybertaxonomy.org/flora-greece

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]