Rumex alpinus Ρούμεξ ο αλπικός

Rumex alpinus Ρούμεξ ο αλπικός

Rumex alpinus Ρούμεξ ο αλπικός

Το φυτό Rumex alpinus Ρούμεξ ο αλπικός φύεται σε όλη την χώρα, σε μεγάλο υψόμετρο 1.600-2.400 μέτρα, σε ορεινά οροπέδια, σε υποαλπικά λιβάδια, σε πλούσια βοσκοτόπια, και σε πετρώδεις πλαγιές.

Επιστημονική ονομασία: Rumex alpinus L. 1753

Συνώνυμα: Lapathum rotuodifolium Montandon

Κοινές ονομασίες: Monk’s-rhubarb, Munk’s rhubarb, Alpine dock

Περιγραφή:

Το Rumex alpinus πρόκειται για ένα πολυετές φυτό της οικογένειας Polygonaceae που έχει ύψος από 0,6 έως 2 μέτρα, με όρθιο, διακλαδιζόμενο και ραβδωτό βλαστό.

Τα ανοιχτόχρωμα μαλακά φύλλα του είναι πολύ μεγάλα, ωοειδή στρογγυλά, με μακριούς, αυλακωτούς μίσχους και με οδοντωτό περιθώριο, ελαφρά τριχωτά στην κάτω επειφάνεια

Εδωδιμότητα

Τα φύλλα του Rumex alpinus τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα, έχουν όξινη γεύση και καλό είναι να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Προστίθενται στις σαλάτες από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι την άνοιξη ενώ το καλοκαίρι τα φύλλα γίνονται πικρά.

Τα φύλλα του φυτού περιέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος, πράγμα που δίνει στα φύλλα μια όξινη γεύση, η περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ μειώνεται αν το φυτό μαγειρευτεί.

Παρενέργειες

Τα άτομα με τάση ρευματισμού, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά ή υπερκινητικότητα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή εάν συμπεριλάβουν αυτό το φυτό στη διατροφή τους, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Πηγή: pfaf.org, wikipedia.org/wiki/Rumex_alpinus, Photo 1, Photo 2, Photo 3

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση