Rubus idaeus Σμέουρο

Rubus idaeus Σμέουρο

Rubus idaeus Σμέουρο

Το φυτό Rubus idaeus Σμέουρο φύεται σε όλη τη χώρα σε μεγάλο υψόμετρο από τα 900 έως 2000 μέτρα σε ξέφωτα δασών, δασικούς δρόμους, μονοπάτια αλλά και σε πετρώδεις πλαγιές.

Επιστημονική ονομασία: Rubus idaeus L. 1753

Συνώνυμα: Rubus idaeus subsp. vulgatus Arrh., Batidaea idea (L.) Nieuwl.

Ελληνική ονομασία: Ρούβος ο ιδαίος, Βάτος ο ιδαίος

Κοινή ονομασία: Σμεουριά, Νάουρο, Φραμπουάζ, Red raspberry, Europeanraspberry

Περιγραφή:

Είναι ένας κοινός πολυετής αυτοφυούμενος θάμνος της οικογένειας των Rosaceae που δτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα και έχει αγκαθωτό ή σχεδόν λείο βλαστό.

Τα φύλλα του είναι σύνθετα πτεροειδή που αποτελούνται από 3 έως 7 οδοντωτά φυλλάρια, η κάτω πευρά του φύλλου καλύπτεται με σταχτοπράσινο χνούδι.

Τα ασπροπράσινα άνθη είναι μικρά κρεμαστά τσαμπιά, η περίοδος ανθοφορίας του φυτού δειαρκεί όλο το καλοκαίρι.

Οι καρποί του είναι αρωματικοί και ζουμεροί σε σχήμα χαμοκέρασου, έχουν κόκκινο χρώμα αλλά υπάρχουν ποικιλίες με μαύρο και λευκό χρώμα καρπού. Έχουν γλυκιά και ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση, και είναι πολύτιμοι διατροφικά.

Εδωδιμότητα

Το σμέουρο καλλιεργείται από τον 3ο π.Χ. αιώνα και αναφέρεται στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων συγγραφέων.

Τα σμέουρα περιέχουν φλαβονοειδή, αλκαλοειδή (φραγκανίνη), μηλικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β3, C, D και Ε, κιτρικό άλας σιδήρου, χλωρίδιο ασβεστίου, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, πυρίτιο, θείο και τανίνες. Λέγεται πως 125 γρ. από κόκκινα Σμέουρα καλύπτει το 50% της ημερησίας δόσης του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C, το 10% σε σίδηρο, παρέχει σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνες, πηκτίνες ανόργανα άλατα, ενώ έχει μόνο 70 περίπου θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ο καρπός έχει διουρητικές και αντι-σκορβουτικές ιδιότητες και ο χυμός του, λέγεται πως έχει ευεργετική επίδραση στη καρδιά. Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, υποστηρίζεται πως τα συγκεκριμένα φρούτα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σοβαρά προβλήματα του στομάχου και του παχέος εντέρου. Θεωρείται επίσης, πως μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι και να ενισχύσουν την όραση.

Οι καρποί του είναι αρωματικοί και ζουμεροί σε σχήμα χαμοκέρασου, έχουν κόκκινο χρώμα αλλά υπάρχουν ποικιλίες με μαύρο και λευκό χρώμα καρπού. Έχουν γλυκιά και ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση, και είναι πολύτιμοι διατροφικά.

Τα Σμέουρα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέδων, χυμών, παγωτών, λικέρ, ως προσθετικά γιαουρτιών, κρασιών και στη ζαχαροπλαστική.

Η σμεουριά ως επίτοκο

Τα φύλλα της Σμεουριάς χρησιμοποιούνται  σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ενισχύσουν και να τονώσουν τους ιστούς της μήτρας, να βοηθήσουν στις συσπάσεις και να ελέγξουν τυχόν αιμορραγίες κατά την διάρκεια του τοκετού και μετά από αυτόν. Αυξάνει την παραγωγή γάλατος στις λεχώνες και ανακουφίζει από τις πρωινές αδιαθεσίες των εγκύων.

Μετά την γέννα, μειώνει την διόγκωση της περιοχής και τις αιμορραγίες, βοηθά στην ομαλή ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και μειώνουν τις επίμονες κράμπες της περιόδου. Καθαρίζει και προετοιμάζει το στήθος της μητέρας για να θηλάσει το μωρό.

Επίσης ως βότανο έχει στυπτικές, τονωτικές, δροσιστικές ιδιότητες. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της διάρροιας, των αιμορροΐδων, της κολπίτιδας, των ορμονικών προβλημάτων. Ως στυπτικό το βότανο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων όπως διάρροια, λευκόρροια και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Προσοχή

Αποφεύγουμε τις υψηλές δόσεις φύλλων κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, επειδή μπορεί να διεγείρουν τη μήτρα.

Οι καρποί πρέπει να αποφεύγονται από όσους παρουσιάζουν υπολειτουργία  και φλεγμονές των νεφρών, λόγω των αυξημένων ουρικών οξέων που περιέχουν.

Πηγή: www.herb.gr, www.alternativenaturally.com pfaf.org, en.wikipedia.org/wiki/Rubus_idaeus, Photo 1, Photo 2, Photo 3

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Απάντηση