Pancratium maritimum Κρίνος της θάλασσας

Pancratium maritimum Κρίνος της θάλασσας

Pancratium maritimum Κρίνος της θάλασσας

Λέγεται ότι είναι τόσο έντονο το άρωμα του φυτού Pancratium maritimum Κρίνος της θάλασσας, που μπορεί να κρατήσει τα πρόβατα μακριά από τις ακτές.

Επιστημονική ονομασία: Pancratium maritimum L. 1753

Συνώνυμα: P. angustifolium M. Roem., Hymenocallis maritima (L.) M.Roem., Pancratium carolinianum L., Scilla parva Garsault, Hymenocallis lacera Salisb., Hymenocallis caroliniana (L.) Herb., Hymenocallis ruizii M.Roem., Pancratium aegyptiacum M.Roem., Pancratium abchasicum Regel, Pancratium maritimum var. aureum Pynaert, Pancratium angustifolium Lojac. 1909, illegitimate homonym, not M.Roem. 1847, Pancratium barcinonense Sennen, Pancratium mirennae Mattei, Pancratium linosae Soldano & F.Conti

Ελληνική ονομασία: Παγκράτιο το παράλιο

Κοινά ονόματα: Θαλασσόκρινο, Κρίνος της θάλασσας, Κρινάκι της Παναγίας

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Κρινάκι της θάλασσας ή Παγκράτιο το παράλιο ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae.
Είναι αυτοφυές βολβώδες πολυετές φυτό, με ύψος έως 60 εκ., βολβό μέγεθος 5-7 εκ. και ριζικό σύστημα μέχρι και 1,5 μέτρο βαθιά στο έδαφος.

Τα φύλλα του έχουν 2 εκατοστά πλάτος και 75 εκατοστά μήκος, εμφανίζονται το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι ξεραίνονται.

Τα μεγάλα λευκά άνθη με τους κίτρινους ανθήρες αναδύουν ένα ευχάριστο, εξωτικό και πολύ λεπτό άρωμα που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες.
Αποτελούνται από το περιάνθιο, με 6 λευκά πέταλα με αχνή πράσινη ρίγα, και από μια κορώνα σε σχήμα μεγάλης χοάνης που είναι στολισμένη με 12 τριγωνικά δόντια, με 6 κίτρινους ανθήρες ανά 2 δόντια. Ανθοφορεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο καρπός του είναι μαύρη κάψα και εμφανίζεται το φθινόπωρο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση ή με τους μαύρους ακανόνιστους σπόρους που διασκορπίζονται από τον άνεμο ή ταξιδεύοντας επιπλέοντας στη θάλασσα και διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Το συναντάμε στις αμμώδεις θαλάσσιες ακτές της Μεσογείου ιδιαίτερα στην Κορσική, στο Ισραήλ, την Τουρκία, στις Καναρίους νήσους και στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του στην Ελλάδα υποχωρούν σημαντικά, κυρίως λόγω των έντονων τουριστικών και οικιστικών πιέσεων που δέχονται οι βιότοποι του.

Τοξικότητα:

Ο βολβός αναφέρεται ως ελαφρώς τοξικός.

Επίσης:

Υπάρχει ένας πίνακας του φυτού αυτού στην γνωστή τοιχογραφία με το μπλε πουλί στο παλάτι της Κνωσού, το οποίο θεωρείται ως η πρώτη αναπαράσταση του.

Πηγή: en.wikipedia.org, www.flowersofchania.com, Photography Wikimedia Commons, Author Epibase Date 20:41, 2 January 2010

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]