Russula turci

Russula turci

Το μάλλον συχνό, Russula turci, καρποφορεί από τον Ιούνιο έως και το Νοέμβριο σε ομάδες αποκλειστικά σε κωνοφόρα δάση, είναι εδώδιμο μέτριας νοστιμιάς, τρώγεται μόνο το καπέλο του, το πόδι δεν τρώγεται λόγω της οσμής ιωδοφορμίου που έχει.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Russulales
Family (Οικογένεια): Russulaceae
Genus (Γένος) : Russula
Species (Είδος) : R. turci

Επιστημονική ονομασία: Russula turci Bres. 1882

Russula turci

Περιγραφή:

Το καπέλο έχει διάμετρο 4-8 εκατοστά, με σχήμα αρχικά κυρτό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο με ρηχή κοιλότητα στο κέντρο, γλοιώδες σε υγρό περιβάλλον. Το χρώμα του είναι μεταβλητό από βιολετί, κρασό-κόκκινο έως θαμπό γκρι. Το κέντρο του έχει ένα χαρακτηριστικό δίσκο μπορντό-μαύρου χρώματος.

Τα ελάσματα του Russula turci είναι πολύ εύθραυστα, ολοστυπικά, αρχικά έχουν κρεμ χρώμα και στην ωριμότητα κίτρινο-ώχρα.

Το πόδι του έχει ύψος 4-7 και διάμετρο 0,7-2 εκατοστά, είναι καθαρό, λευκό και συχνά στη μια πλευρά έχει μια ρόδινη απόχρωση.

Η σάρκα του είναι λευκή, με έντονη οσμή στη βάση του ποδιού που θυμίζει ιωδοφόρμιο και με γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα ωχρό-κιτρινωπό.

Πηγή: de.wikipedia.org/wiki, www.fichasmicologicas.com, Photography Wikimedia Commons, Selso 20:34, 13 December 2015 & Photography Wikimedia Commons, Author Maja Dumat Date March 21, 2010

Ομοιότητες:

Διαφέρει από άλλες μοβ Russula από την έντονη οσμή ιωδίου στη βάση του ποδιού του και τον σκούρο μπορντό δίσκο στο κέντρο του καπέλου του.

Το μη εδώδιμο, Russula azurea, καρποφορεί κάτω από κωνοφόρα, έχει επίσης πορφυρό καπέλο με γαλάζιους τόνους, πόδι χωρίς οσμή ιωδίου και λευκό αποτύπωμα σπόρων.

Το μη εδώδιμο, Russula amethystina, δύσκολα μπορεί να διακριθεί έχει και αυτό βιολετί, κρασό-κόκκινο καπέλο κάποιες φορές με ρόδινους τόνους και πόδι με ελαφρά οσμή ιωδίου.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο έχει διάμετρο 4-8 εκατοστά, με σχήμα αρχικά κυρτό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο με ρηχή κοιλότητα στο κέντρο, γλοιώδες σε υγρό περιβάλλον. Το χρώμα του είναι μεταβλητό από βιολετί, κρασό-κόκκινο έως θαμπό γκρι. Το κέντρο του έχει ένα χαρακτηριστικό δίσκο μπορντό-μαύρου χρώματος.

Τα ελάσματα του Russula turci είναι πολύ εύθραυστα, ολοστυπικά, αρχικά έχουν κρεμ χρώμα και στην ωριμότητα κίτρινο-ώχρα.

Το πόδι του έχει ύψος 4-7 και διάμετρο 0,7-2 εκατοστά, είναι καθαρό, λευκό και συχνά στη μια πλευρά έχει μια ρόδινη απόχρωση.

Η σάρκα του είναι λευκή, με έντονη οσμή στη βάση του ποδιού που θυμίζει ιωδοφόρμιο και με γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα ωχρό-κιτρινωπό.

Το μάλλον συχνό, Russula turci, καρποφορεί από τον Ιούνιο έως και το Νοέμβριο σε ομάδες αποκλειστικά σε κωνοφόρα δάση.

Είναι εδώδιμο μέτριας νοστιμιάς, τρώγεται μόνο το καπέλο του, το πόδι δεν τρώγεται λόγω της οσμής ιωδοφορμίου που έχει.

Διαφέρει από άλλες μοβ Russula από την έντονη οσμή ιωδίου στη βάση του ποδιού του και τον σκούρο μπορντό δίσκο στο κέντρο του καπέλου του.

Το μη εδώδιμο, Russula azurea, καρποφορεί κάτω από κωνοφόρα, έχει επίσης πορφυρό καπέλο με γαλάζιους τόνους, πόδι χωρίς οσμή ιωδίου και λευκό αποτύπωμα σπόρων.

Το μη εδώδιμο, Russula amethystina, δύσκολα μπορεί να διακριθεί έχει και αυτό βιολετί, κρασό-κόκκινο καπέλο κάποιες φορές με ρόδινους τόνους και πόδι με ελαφρά οσμή ιωδίου.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]