Rhizopogon roseolus

Rhizopogon roseolus

Rhizopogon roseolus

Το συχνό και άφθονο σε ορεινά και πεδινά πευκοδάση, Rhizopogon roseolus, είναι ένας ημιυπογείως ή επιγείως μύκητας της οικογένειας Rhizopogonaceae, καρποφορεί συνήθως σε μικρές ομάδες, σε αμμώδη εδάφη, σχεδόν όλο το χρόνο. Τα νεαρά καρποσώματα από κάποιους θεωρούνται εδώδιμα, χαμηλής όμως γαστρονομικής αξίας.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Rhizopogonaceae
Genus (Γένος) : Rhizopogon
Species (Είδος) : R. roseolus

Επιστημονική ονομασία: Rhizopogon roseolus (Corda) Th. Fr.

Συνώνυμα: Rhizopogon rubescens (Tul. & C. Tul.) Tul. & C. Tul., Rhizopogon vulgaris (Vittad.) M. Lange, Rhizopogon vittadinii (Tul. & C. Tul.) Zeller, Rhizopogon sulphureus Velen., Rhizopogon luteorubescens A.H. Sm., Rhizopogon provincialis Tul. & C. Tul., Splanchnomyces roseolus Corda (1837), Melanogaster berkeleyanus Broome 1845

Περιγραφή

Βασιδίωμα βολβώδες, υπόσφαιρικο, πατατόμορφο, με διάμετρο 1-8 εκατοστά.
Το χρώμα του αρχικά είναι λευκορόδινο και κίτρινο-καφετί στην ωριμότητα, συχνά με ραγάδες και με μυκηλιακές χορδές στη βάση. Η βάση έχει εμφανή ριζόμορφα που έχουν την ιδιαιτερότητα να προσκολλώνται στο ίδιο το πυρίδιο.

Το πυρίδιο έχει πάχος μισό χιλιοστό και ειδικά στα ώριμα δείγματα σε τομή γίνεται ρόδινο.

Θρόμβος (η σάρκα του) με πολλούς ακανόνιστου σχήματος θαλάμους που θυμίζουν σφουγγάρι (φαίνονται με μεγεθυντικό φακό), αρχικά συνεκτικός-συμπαγής και λευκός, λαδό-καφετί και μαλακιά αργότερα, για να πετατραπεί τελικά σε μια λαδί μάζα σπόρων.

Η γεύση του είναι ήπια και η οσμή του θυμίζει σκόρδο.

Ομοιότητες:

Το Rhizopogon occidentalis διαφέρει στο χρώμα που είναι πορτοκαλο-κόκκινο, εκτεταμένα καφετί ριζόμορφα, αρωματική μυρωδιά ή στην ωριμότητα ασετυλίνης, διαφορετικό χρώμα θρόμβου.

Το Rhizopogon luteolus έχει ωχρό-κιτρινωπό χρώμα και το πυρίδιο δεν ροδίζει σε τομή.

Σχόλια:

Θεωρείται λιχουδιά στην Ανατολική Ασία και την Ιαπωνία όπου παραδοσιακά είναι γνωστή ως Σόρο. Τεχνικές για την εμπορική καλλιέργεια του Rhizopogon roseolus σε πευκοφυτείες έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχημένα αποτελέσματα στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Rhizopogon_roseolus, www.amanitacesarea.com/rhizopogon-roseolus, www.fungipedia.org/hongos/rhizopogon-roseolus

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση