Lactarius semisanguifluus

Lactarius semisanguifluus Λακτάριος ο ημιαιμορροών

Lactarius semisanguifluus Λακτάριος ο ημιαιμορροών

Το Lactarius semisanguifluus Λακτάριος ο ημιαιμορροών, είναι από τα πιο νόστιμα μανιτάρια του γένους, καρποφορεί κατά μεγάλες ομάδες καλοκαίρι και φθινόπωρο και του πρώτους χειμωνιάτικους μήνες, σε ορεινά και πεδινά δάση διαφορών ειδών πεύκης.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Russulales
Family (Οικογένεια): Russulaceae
Genus (Γένος) : Lactarius
Species (Είδος) : L. semisanguifluus

Επιστημονική ονομασία: Lactarius semisanguifluus R.Heim & Leclair (1950).

Ελληνικές ονομασίες: Λακτάριος ο ημιαιμορροών.

Συνώνυμα: Lactarius sanguifluus var roseus, Lactifluus semisanguifluus, Hipophyllum semisanguifluus.

lactarius semisanguifluus

Περιγραφή:

Το καπέλο του έχει διάμετρο από 3-9 εκατοστά, αρχικά κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα, χωνιόμορφο και με κυματιστό περιθώριο στην ωριμότητα, ωχρό-πορτοκαλί με αμυδρές ή καθόλου ομόκεντρες ζώνες, με πρασινωπές κηλίδες από την νεαρή ηλικία του που στο τέλος γίνεται βαθύ-πράσινο όλο το καπέλο.

Τα ελάσματα του πυκνά, με προσφυή ή ελαφρώς κατερχόμενα, συχνά διχαλωτά, ωχρό-πορτοκαλί.

Το πόδι του έχει ύψος 2-4 και διάμετρο 0,8-2 εκατοστά, είναι σκληρό, κούφιο, πορτοκαλί, συνήθως με πράσινες κηλίδες.

Η σάρκα του μόλις τη κόψουμε είναι υπόλευκη-πορτοκαλί, μεταχρωματίζεται μετά από 5-10 λεπτά σε κρασό-κόκκινη-καφέ και μετά από αρκετές ώρες πρασινίζει. Έχει ευχάριστη οσμή φρούτων και ήπια ή ελαφρά πικρή γεύση. Αν κοπεί ή πιεσθεί παράγει πορτοκαλί γαλακτώδες υγρό που μετά από πέντε λεπτά (σπάνια έως δέκα) γίνεται βαθύ κόκκινο-κρασάτο.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα ωχροκίτρινο.

Ομοιότητες:

Το συχνό, τοξικό, Lactarius chrysorrheus, μπορεί να έχει πολύ παρόμοιο καπέλο, αλλά έχει λευκό γαλακτώδη υγρό που αμέσως γίνεται θείο-κίτρινο.

Το συχνό, εδώδιμο, εξαιρετικά νόστιμο, Lactarius deliciosus, καρποφορεί σε δάση διαφορών ειδών πεύκης, έχει καπέλο με ομόκεντρες ζώνες και παράγει ένα γαλακτώδη πορτοκαλί υγρό που γίνεται πρασινωπό μετά από 2 ώρες.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, εξαιρετικά νόστιμο, Lactarius sanguifluus, καρποφορεί σε δάση διαφορών ειδών πεύκης, έχει καπέλο με ομόκεντρες ζώνες και παράγει βαθύ κόκκινο-κρασάτο γαλακτώδες υγρό που δεν μεταχρωματίζεται.

Το σπάνιο, εδώδιμο, εξαιρετικά νόστιμο, Lactarius vinosus, καρποφορεί σε ορεινά και πεδινά δάση διαφορών ειδών πεύκης, καπέλο με ομόκεντρες βιολετί-κόκκινες ζώνες και παράγει σκούρο-βυσσινί γαλακτώδες υγρό που δεν μεταχρωματίζεται.

Το κοινό, εδώδιμο, νόστιμο, Lactarius salmonicolor καρποφορεί σε ελατοδάση και παράγει ένα πικάντικο γαλακτώδη πορτοκαλί-ρόδινο αμετάβλητο υγρό.

Μαγείρεμα:

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι η σάρκα είναι παχιά και σκληρή, έχουν γλυκιά και λίγο πιπεράτη γεύση και ευχάριστη φρουτώδες οσμή.

Οι λακτάριοι τρώγονται τηγανιτά με αλεύρι ολικής άλεσης, γιαχνί και σούπα. Για ποιο υγιεινά στο φούρνο με λάδι, ρίγανη, λεμόνι και σκόρδο.

Επίσης σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες. Με τα υγρά που βγάζει στο τηγάνισμα φτιάχνουμε νοστιμότατη σάλτσα χωρίς την προσθήκη επιπλέον υλικών.

Πως συντήρειται ο Λακτάριος ο νόστιμος:

Είναι από τα άγρια μανιτάρια αντέχουν στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Αν δεν έχουν σκουλήκια και 2 εβδομάδες.

Συντηρούνται στο ξύδι, στο λάδι και στην άλμη. Επεξεργαζόμαστε μόνο τα υγιές μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια.

Πηγή: www.agriamanitaria.gr/lactarius-deliciosus, www.agriamanitaria.gr/lactarius-chrysorrheus, www.agriamanitaria.gr/lactarius-salmonicolor, www.fichasmicologicas.com

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο από 3-9 εκατοστά, αρχικά κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα, χωνιόμορφο και με κυματιστό περιθώριο στην ωριμότητα, ωχρό-πορτοκαλί με αμυδρές ή καθόλου ομόκεντρες ζώνες, με πρασινωπές κηλίδες από την νεαρή ηλικία του που στο τέλος γίνεται βαθύ-πράσινο όλο το καπέλο.

Τα ελάσματα του πυκνά, με προσφυή ή ελαφρώς κατερχόμενα, συχνά διχαλωτά, ωχρό-πορτοκαλί.

Το πόδι του έχει ύψος 2-4 και διάμετρο 0,8-2 εκατοστά, είναι σκληρό, κούφιο, πορτοκαλί, συνήθως με πράσινες κηλίδες.

Η σάρκα του μόλις τη κόψουμε είναι υπόλευκη-πορτοκαλί, μεταχρωματίζεται μετά από 5-10 λεπτά σε κρασο-κόκκινη-καφέ και μετά από αρκετές ώρες πρασινίζει. Έχει ευχάριστη οσμή φρούτων και ήπια ή ελαφρά πικρή γεύση. Αν κοπεί ή πιεσθεί παράγει πορτοκαλί γαλακτώδες υγρό που μετά από πέντε λεπτά (σπάνια έως δέκα) γίνεται βαθύ κόκκινο-κρασάτο.ωπό μετά από 2 ώρες.

Έχει χρώμα ωχρό-κίτρινο.

Το θερμόφιλο Lactarius semisanguifluus καρποφορεί σε μεγάλες ομάδες το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, σε διαφόρων ειδών πεύκης (Pinus), κυρίως σε πευκοδάση.

Είναι ένα νόστιμο φαγώσιμο μανιτάρι.

Το συχνό, τοξικό, Lactarius chrysorrheus, μπορεί να έχει πολύ παρόμοιο καπέλο, αλλά έχει λευκό γαλακτώδη υγρό που αμέσως γίνεται θείο-κίτρινο.

Το συχνό, εδώδιμο, εξαιρετικά νόστιμο, Lactarius deliciosus, καρποφορεί σε δάση διαφορών ειδών πεύκης, έχει καπέλο με ομόκεντρες ζώνες και παράγει ένα γαλακτώδη πορτοκαλί υγρό που γίνεται πρασινωπό μετά από 2 ώρες.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, εξαιρετικά νόστιμο, Lactarius sanguifluus, καρποφορεί σε δάση διαφορών ειδών πεύκης, έχει καπέλο με ομόκεντρες ζώνες και παράγει βαθύ κόκκινο-κρασάτο γαλακτώδες υγρό που δεν μεταχρωματίζεται.

Το σπάνιο, εδώδιμο, εξαιρετικά νόστιμο, Lactarius vinosus, καρποφορεί σε ορεινά και πεδινά δάση διαφορών ειδών πεύκης, καπέλο με ομόκεντρες βιολετί-κόκκινες ζώνες και παράγει σκούρο-βυσσινί γαλακτώδες υγρό που δεν μεταχρωματίζεται.

Το κοινό, εδώδιμο, νόστιμο, Lactarius salmonicolor καρποφορεί σε ελατοδάση και παράγει ένα πικάντικο γαλακτώδη πορτοκαλί-ρόδινο αμετάβλητο υγρό.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]