Λακτάριος ο νόστιμος το μανιτάρι του πρωτάρη

Λακτάριος ο νόστιμος το μανιτάρι του πρωτάρη

Ο Λακτάριος ο νόστιμος ή κουμαρίτης, είναι το μανιτάρι του πρωτάρη, γιατί είναι ένα πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι, ακόμα και από αδαείς. Το Lactarious Deliciosus λέγεται και κουμαρομάνιτης ή πευκίτης ή Μανίτα κουμαρένια στα Σαμιώτικα, έχει ένα χαρακτηριστικό και αποκλειστικό γνώρισμα που είναι το γαλακτερό υγρό που εκκρίνει στο σημείο που το κόβετε σε χρώμα σκούρο πορτοκαλί. Το χρώμα του υγρού μοιάζει με του ώριμου κούμαρου, εξ ου και η ονομασία κουμαρομάνιτο, κανένα άλλο μανιτάρι δεν εκκρίνει τέτοιο υγρό.

Θα σας πρότεινα να αρχίσετε από αυτό το μανιτάρι.

Είναι μανιτάρι με ιστορία και γνωστό από την αρχαιότητα, μια τοιχογραφία στη ρωμαϊκή πόλη Herculaneum φαίνεται να απεικονίζει το Lactarius deliciosus και είναι ένα από τα πρώτα έργα τέχνης που απεικονίζει έναν μύκητα.

Το καπέλο του Lactarius deliciosus Λακτάριος ο νόστιμος στο βιότοπο του
  • Φωτογραφίες
  • Περιγραφή
  • Βιότοπος
  • Εδωδιμότητα
  • Παρόμοια είδη
  • Διατήρηση (Ξήρανση ή κατάψυξη)
  • Προτάσεις συνταγής
Τα ελάσματα του Lactarius deliciosus Λακτάριος ο νόστιμος

Περιγραφή

Ο Λακτάριος ο νόστιμος έχει καπέλο με διάμετρο από 4-12 εκατοστά, αρχικά κυρτό με γυριστή περίμετρο, όσο μεγαλώνει γίνεται επίπεδο με μικρό βύθισμα στο κέντρο του και τελικά σε σχήμα χωνιού. Το χρώμα του είναι ρόδινο-πορτοκαλί, με ομόκεντρους κύκλους και κηλίδες, συνήθως στην ωριμότητα αποκτά αραιές πράσινες στάμπες (δεν είναι μούχλα). Το πόδι έχει ύψος 3-8 εκατοστά, είναι κούφιο, ίδιο χρώμα με τα ελάσματα και με πορτοκαλί κηλίδες, σπάει εύκολα και αποχωρίζεται δύσκολα από το καπέλο. Από κάτω τα ελάσματα του είναι πυκνά, διχαλωτά, εφάπτονται στο πόδι με προσφυή ή ελαφρώς κατερχόμενα, με ρόδινο-πορτοκαλί χρώμα και με πράσινες στάμπες στην ωριμότητα.

Φωτογραφίες με τον Λακτάριο τον νόστιμο

Που φυτρώνει

Ο Λακτάριος ο νόστιμος έχει ως βιότοπο τα πευκοδάση όπου ζει αρμονικά με τις ρίζες των πευκόδεντρων, σχηματίζοντας συμβιωτικές σχέσεις. Φυτρώνει σε μεγάλους αριθμούς με το που αρχίσουν οι πρώτες βροχές το φθινόπωρο και κρατάει η καρποφορία του μέχρι την πρώτη παγωνιά. Κρύβεται καλά μέσα σε θάμνους, στις ρίζες τις λαδανιάς, σε τόπους με ρείκια  , κάτω από τις κουμαριές ή κάτω από πευκοβελόνες, στα ξέφωτα και στις άκρες των δασών, εμφανίζονται στον ίδιο χώρο κάθε χρόνο. Σπάνια φύεται μόνο ένα μανιτάρι τις πιο πολλές φορές υπάρχουν αρκετά ακόμα που είναι καλά κρυμμένα στις ρίζες κάποιας λαδανιάς ή καλά κρυμμένα κάτω από τις πευκοβελόνες

Το κόβετε με το σουγιά σας κοντά στο έδαφος και κοιτάτε πάντα να βγάζει το χαρακτηριστικό γαλακτικό υγρό. Η σάρκα του υπόλευκη στο εσωτερικό του καπέλου και του ποδιού, πορτοκαλί η υπόλοιπη, πρασινωπή μετά από αρκετές ώρες, με ευχάριστη αδύναμη οσμή και γλυκιά γεύση. Αν κοπεί ή πιεσθεί παράγει ένα γαλακτώδη πορτοκαλί υγρό που γίνεται ελαφρά πρασινωπό μετά από 1-2 ώρες.

Lactarius deliciosus Λακτάριος ο νόστιμος
Lactarius deliciosus μέσα στις πευκοβελόνες

Παρόμοια είδη

Ο Λακτάριος ο νόστιμος μοιάζει με το τοξικό Lactarius chrysorrheus, που έχει πολύ παρόμοιο πορτοκαλί καπέλο, αλλά όταν πληγωθεί ή το κόψουμε παράγει ένα λευκό γαλακτώδη υγρό που αμέσως γίνεται θείο-κίτρινο.

Προσοχή το χρώμα του γάλακτος πρέπει να είναι σκούρο πορτοκαλί, είναι ένα χαρακτηριστικό κλειδί.

Φωτογραφίες με δηλητηριώδη μανιτάρια που μοιάζουν με το Λακτάριος το νόστιμο

Lactarius chrysorrheus
Lactarius chrysorrheus
Lactarius chrysorrheus

Άλλα φαγώσιμα μανιτάρια που μοιάζουν με το Λακτάριος το νόστιμο

Ο εξαιρετικά νόστιμος, Lactarius sanguifluus, καρποφορεί σε ορεινά και πεδινά δάση διαφορών ειδών πεύκης, έχει καπέλο με ομόκεντρες ζώνες και παράγει βαθύ κόκκινο-κρασάτο γαλακτώδες υγρό που δεν μεταχρωματίζεται.

Ο άλλος που βγαίνει και αυτός σε πευκοδάση ο λακτάριος ο ημιαιμορροών μπορεί να μπερδευτεί χωρίς συνέπειες γιατί είναι εδώδιμος και μάλιστα πιο νόστιμος από τον Λακτάριος τον νόστιμο. Ο Lactarius semisanguifluus = Λακτάριος ο ημιαιμορροών έχει καπέλο χωρίς ομόκεντρες ζώνες που από νεαρή ηλικία πρασινίζει έντονα και αν πληγωθεί ή το κόψουμε παράγει αρχικά πορτοκαλί γαλακτώδη υγρό και μέσα σε 5-10 λεπτά μεταχρωματίζεται σε βαθύ-κόκκινο.

Στα ορεινά και πεδινά δάση διαφορών ειδών πεύκης καρποφορεί και το σπάνιο και εξαιρετικά νόστιμο Lactarius vinosus. Αυτόν τον Λακτάριο τον ξεχωρίζουμε από το καπέλο που έχει ομόκεντρες βιολετί-κόκκινες ζώνες και από το γαλακτώδες υγρό που δεν μεταχρωματίζεται και έχει σκούρο-βυσσινί χρώμα.

Φωτογραφίες με φαγώσιμα μανιτάρια που μοιάζουν με το Λακτάριος το νόστιμο

Εδωδιμότητα

Ο πευκομανίτης είναι θρεπτικό και υγιεινό μανιτάρι, με σάρκα παχιά και σπειρωτή που σπάει σαν κιμωλία, έχει γλυκιά και λίγο πιπεράτη γεύση και ευχάριστη φρουτώδες μυρωδιά.

Πριν μαγειρευτεί πλένεται καλά κάτω από το νερό, είναι από τα μανιτάρια που δεν το φοβούνται. Για το μαγείρεμα και την συντήρηση διαλέγουμε τα μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από τα σκουλήκια ή τα έντομα 

Αν μαγειρευτεί σωστά είναι ένα νόστιμο μανιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι ψητά στη σχάρα με βούτυρο και αλάτι, τηγανιτά (ελαφρά αλευρωμένα), γιαχνί, ως μανιταροκεφτέδες, σε ριζότο, πίτες και σε σούπες. Για ποιο υγιεινά στο φούρνο με λάδι, ρίγανη, λεμόνι και σκόρδο.

Συνταγή Λακτάριους με κριθαράκι και μαστίχα στο τηγάνι

Διατήρηση (Ξήρανση ή κατάψυξη)

Ο Λακτάριος ο νόστιμος αντέχει στο ψυγείο για αρκετές μέρες, διατηρείται άριστα στο λάδι, στο ξύδι και στην άλμη.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να χρωματίσει τα ούρα κόκκινα από την χρωστική που περιέχει το μανιτάρι.

Λακτάριος πανέ με σάλτσα γλιστρίδας
Συνταγή Λακτάριος πανέ με σάλτσα γλιστρίδας

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

2 σκέψεις στο “Λακτάριος ο νόστιμος το μανιτάρι του πρωτάρη”

  1. Στην Ρόδο έχουμε τους Μανίτες που μοιάζουν με το Lactarious Deliciosus θα μπορούσατε να αναφερθείτε αν υπάρχει η δυνατότητα σε αυτό; ευχαριστώ. σας επισυνάπτω ένα παλαιό δημοσίευμα για τα τοπικά μανιτάρια θα σας ήμουν υπόχρεος αν μπορούσατε να μου υποδείξετε τις επιστημονικές ονομασίες τους ,σας ευχαριστώ πολύ!

    https://www.rodiaki.gr/article/406011/ta-manitaria-ths-rodoy

    Απάντηση

Απάντηση