Cyclocybe cylindracea

Cyclocybe cylindracea, Αγροκύβη η κυλινδρική

Cyclocybe cylindracea

Το Cyclocybe cylindracea, Αγροκύβη η κυλινδρική, Yanagimatsutake, είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, κοινό είδος των ελληνικών δασών, καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρονών σε κορμούς λεύκας, στην Άπω Ανατολή εξακολουθεί να καλλιεργείται και να πωλείται.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Strophariaceae
Genus (Γένος) : Cyclocybe
Species (Είδος) : C. cylindracea

Επιστημονική ονομασία: Cyclocybe cylindracea (DC.) Vizzini & Angelini, in Vizzini, Index Fungorum 154: 1 (2014)

Συνώνυμα: Agrocybe cylindracea (DC.) Maire, Agrocybe aegerita var. rugosovenosa Singer, Agaricus cylindraceus DC., Agaricus leochromus Cooke, Pholiota cylindracea (DC.) Gillet

Ελληνική ονομασία: Κυκλοκύβη η κυλινδρική, Αγροκύβη η κυλινδρική.

Άλλες ονομασίες: Yanagimatsutake.

Cyclocybe cylindracea Αγροκύβη η κυλινδρική νεαρα μανιταρια στο βιότοπο σε κορμο λευκας

Περιγραφή:

Το Cyclocybe cylindracea Κυκλοκύβη η κυλινδρική καρποφορεί την άνοιξη και το φθινόπωρο, κατά τούφες, σε πρεμνά και κορμούς κυρίως λεύκας αλλά και σε διάφορα είδη πλατύφυλλων.

Ο πίλος (καπέλο) του Cyclocybe cylindracea έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά έχει σχήμα ημισφαιρικό αρχικά, κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα. Είναι λείο σε υγρό περιβάλλον και ραγαδιασμένο σε ξηρό. Στη νεαρή του ηλικία έχει καφέ-μπεζ χρώμα, λευκό-κρεμ στην ωριμότητα με πιο ανοιχτόχρωμη κυματιστή περίμετρο.

Τα ελάσματα του είναι εφαπτόμενα ή ελαφρώς κατερχόμενα, πυκνά, κρεμ στην αρχή, γκρίζο-καφετιά, καφέ καθώς ωριμάζουν τα σπόρια του.

Ο στύπος (πόδι) έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, είναι σκληρό, εύθραυστο, λευκό πάνω από το δακτυλίδι και κάτω με καφετιά λέπια. Το δακτυλίδι είναι μεμβρανώδες, επίμονο, κρεμαστό και με καφέ τη πάνω μεριά του.

Η σάρκα του είναι λευκή και στη βάση καφέ με ευχάριστη οσμή και γεύση καρυδιού.

Το αποτύπωμα των σπορίων του έχουν καφέ χρώμα.

Ομοιότητες:

Αυτός ο διαδεδομένος μύκητας δύσκολα μπορεί να μπερδευτεί με άλλα είδη.

Ειδικότερα, είναι απίθανη η σύγχυση με είδη του γένους Agrocybe όπως το Agrocybe praecox και το Agrocybe dura που αναπτύσσονται στο έδαφος και σε διαφορετικούς βιότοπους.

Μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να μοιάζει με το Armillaria mellea αλλά αυτό έχει λέπια στο καπέλο και λευκό αποτύπωμα σπορίων.

Μαγείρεμα:

Το Cyclocybe cylindracea έχει μια ισχυρή γεύση και ταιριάζει σε διαφορετικά πιάτα. Πηγαίνει σε σάλτσες, σαλάτες, ζυμαρικά, πίτες, σούπες, μαγειρευτά, ομελέτες, μεταξύ άλλων.

Συντήρηση:

Για να συντηρήσουμε το μανιτάρι το πλένουμε καλά, το αφήνουμε να στεγνώση και το διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Cyclocybe_aegerita

Ιδιότητες:

Το Cyclocybe cylindracea περιέχει βιταμίνες, φυτοχημικά και μέταλλα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χαλκό και παντοθενικό οξύ, το οποίο είναι η βιταμίνη Β5. Το Cyclocybe cylindracea περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, βιοτίνη, νιασίνη ή βιταμίνη Β3, το σελήνιο, κάλιο και ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2.

Παραδοσιακά, οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το Agrocybe Aegerita για την ευημερία του στομάχου. Διασφάλισε επίσης τη καλή λειτουργία της σπλήνας.

Το Cyclocybe cylindracea Κυκλοκύβη η κυλινδρική αναγνωρίζεται επίσης στη σημερινή επιστήμη ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασικά, αντιβιοτικά και αντι-όγκων ιδιότητες. Αποτελεί πολύτιμη πηγή ποικίλων βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών, όπως παράγωγα ινδόλης με δραστικότητα στον καθαρισμό ελευθέρων ριζών, με αντικαρκινική δράση. Αυτά τα αντιοξειδωτικά καταστέλλουν επίσης την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Το μανιτάρι Cyclocybe cylindracea έχει επίσης αναγνωριστεί ότι είναι σε θέση να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης, οι αντισηπτικές του ιδιότητες βοηθούν επίσης να κρατηθεί το σώμα απαλλαγμένο από τη νόσο.

Πηγή: www.first-nature.com , www.medicalmushrooms.net

Οδηγός Ταυτοποίησης

Ο πίλος (καπέλο) του Cyclocybe cylindracea έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά έχει σχήμα ημισφαιρικό αρχικά, κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα. Είναι λείο σε υγρό περιβάλλον και ραγαδιασμένο σε ξηρό. Στη νεαρή του ηλικία έχει καφέ-μπεζ χρώμα, λευκό-κρεμ στην ωριμότητα με πιο ανοιχτόχρωμη κυματιστή περίμετρο.

Τα ελάσματα του είναι εφαπτόμενα ή ελαφρώς κατερχόμενα, πυκνά, κρεμ στην αρχή, γκρίζο-καφετιά, καφέ καθώς ωριμάζουν τα σπόρια του.

Ο στύπος (πόδι) έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, είναι σκληρό, εύθραυστο, λευκό πάνω από το δακτυλίδι και κάτω με καφετιά λέπια. Το δακτυλίδι είναι μεμβρανώδες, επίμονο, κρεμαστό και με καφέ τη πάνω μεριά του.

Η σάρκα του είναι λευκή και στη βάση καφέ με ευχάριστη οσμή και γεύση καρυδιού.

Έχει χρώμα λευκό.

Καρποφορεί την άνοιξη και το φθινόπωρο, κατά τούφες, σε πρεμνά και κορμούς κυρίως λεύκας αλλά και σε διάφορα είδη πλατύφυλλων.

Το Cyclocybe cylindracea, Αγροκύβη η κυλινδρική, Yanagimatsutake, είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι.

Είναι απίθανη η σύγχυση με είδη του γένους Agrocybe όπως το Agrocybe praecox και το Agrocybe dura που αναπτύσσονται στο έδαφος και σε διαφορετικούς βιότοπους.

Μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να μοιάζει με το Armillaria mellea αλλά αυτό έχει λέπια στο καπέλο και λευκό αποτύπωμα σπορίων.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]