Galerina marginata

Galerina marginata

Galerina marginata

Το κοινό Galerina marginata, ανήκει στην οικογένεια Strophariaceae είναι θανατηφόρο μανιτάρι, προκαλεί το φαλλοειδικό σύνδρομο, καρποφορεί σε ομάδες λίγων ατόμων, σχεδόν όλο το χρόνο κυρίως όμως το φθινόπωρο και το χειμώνα, σε νεκρούς κορμούς, κουφάλες, σε πεσμένα κλαδιά, πριονίδια κυρίως σε κωνοφόρα και σπάνια σε πλατύφυλλα ακόμα και σε ελατοβελόνες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Strophariaceae
Genus (Γένος) : Galerina
Species (Είδος) : G. marginata

Επιστημονική ονομασία: Galerina marginata (Batsch) Kühner (1935)

Συνώνυμα: Galerina oregonensis AHSm. (1964), Galerina autumnalis (Peck) AHSm. & Singer (1964), Agaricus marginatus Batsch (1789), Galerina venenata (Vahl) Singer (1953), Galerina unicolor (Vahl) Singer (1936), Pholiota discolor Peck (1873), Pholiota marginata (Batsch) Quél. (1872), Agaricus autumnalis Peck (1872), Agaricus unicolor Vahl (1792)

Κοινά ονόματα: Deadly galerina, Γαλερίνα η χειλοφόρα

Περιγραφή:

Το καπέλο έχει διάμετρο 1-7 εκατοστά, αρχικά ημισφαιρικό, κυρτό, σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα, σε αποχρώσεις κόκκινο-καφετί, ωχρό καφετί, μελί-κιτρινωπό, με αμβλύ ύβο, με γραμμωτή και πιο ξεθωριασμένη την περιφέρεια του.

Έχει ελάσματα εφαπτόμενα ή ελαφρά κατερχόμενα στο πόδι, ωχρό-κιτρινωπά, σκούρο κόκκινο-καφέ στην ωριμότητα, με λευκές κόψεις.

Το πόδι του έχει ύψος 2-7 και διάμετρο 0,2-0,7 εκατοστά, έχει χρώμα καφέ και είναι καλυμμένο πάνω από το πρόσκαιρο δακτυλίδι με λευκούς κόκκους και κάτω με λευκά ινίδια.

Όταν το κόψουμε στη μέση βλέπουμε ότι έχει σάρκα ωχρή-καφετιά και μυρίζει σαν αλεύρι.

Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα ωχρό-καφετί.

Ομοιότητες:

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Kuehneromyces mutabilis = Pholiota mutabilis, είναι παρόμοιο σε μέγεθος και ποικιλία χρωμάτων, καρποφορεί κυρίως σε ξύλο πλατύφυλλων ειδών, σε δέσμες από πολλά μανιτάρια μαζί, και καφετιά λέπια κάτω από το δαχτυλίδι του ποδιού, που μένει στο πόδι μέχρι την ωρίμανση του και δεν έχει αλευρώδης οσμή.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, Flammulina velutipes, έχει ελάσματα με λευκό έως υποκίτρινο χρώμα και βελούδινο πόδι.


Το συχνό, μη εδώδιμο, Pholiota highlandensis καρποφορεί σε καμένο ξύλο, έχει καφέ-πορτοκαλί καπέλο με πιο ανοιχτόχρωμη περίμετρο, πόδι με πρόσκαιρη ζώνη δακτυλιδιού και με κοκκινοκαφετιά ινώδη λέπια.

Πηγή: http://en.wikipedia.org, http://www.first-nature.com

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο έχει διάμετρο 1-7 εκατοστά, αρχικά ημισφαιρικό, κυρτό, σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα, σε αποχρώσεις κόκκινο-καφετί, ωχρό καφετί, μελί-κιτρινωπό, με αμβλύ ύβο, με γραμμωτή και πιο ξεθωριασμένη την περιφέρεια του.

Έχει ελάσματα εφαπτόμενα ή ελαφρά κατερχόμενα στο πόδι, ωχρό-κιτρινωπά, σκούρο κόκκινο-καφέ στην ωριμότητα, με λευκές κόψεις.

Το πόδι του έχει ύψος 2-7 και διάμετρο 0,2-0,7 εκατοστά, έχει χρώμα καφέ και είναι καλυμμένο πάνω από το πρόσκαιρο δακτυλίδι με λευκούς κόκκους και κάτω με λευκά ινίδια.

Όταν το κόψουμε στη μέση βλέπουμε ότι έχει σάρκα ωχρή-καφετιά και μυρίζει σαν αλεύρι.

Έχει χρώμα ωχρό-καφετί.

Καρποφορεί σε ομάδες λίγων ατόμων, σχεδόν όλο το χρόνο κυρίως όμως το φθινόπωρο και το χειμώνα, σε νεκρούς κορμούς, κουφάλες, σε πεσμένα κλαδιά, πριονίδια κυρίως σε κωνοφόρα και σπάνια σε πλατύφυλλα ακόμα και σε ελατοβελόνες.

είναι θανατηφόρο μανιτάρι, προκαλεί το φαλλοειδικό σύνδρομο

Το όχι συχνό, εδώδιμο, Kuehneromyces mutabilis = Pholiota mutabilis, είναι παρόμοιο σε μέγεθος και ποικιλία χρωμάτων, καρποφορεί κυρίως σε ξύλο πλατύφυλλων ειδών, σε δέσμες από πολλά μανιτάρια μαζί, και καφετιά λέπια κάτω από το δαχτυλίδι του ποδιού, που μένει στο πόδι μέχρι την ωρίμανση του και δεν έχει αλευρώδης οσμή.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, Flammulina velutipes, έχει ελάσματα με λευκό έως υποκίτρινο χρώμα και βελούδινο πόδι.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]