Gyromitra esculenta

Gyromitra esculenta

Gyromitra esculenta

Στη Gyromitra esculenta, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ζήτημα της εδωδιμότητας αυτού του μανιταριού.

Από το όνομα του συμπεραίνουμε ότι μπορούμε να το φάμε. Στην ανατολική Ευρώπη το τρώγανε και μπορεί ακόμη να το τρώνε. Αυτό γίνετε μόνο μετά από καλό βράσιμο και εφόσον αλλάξουμε το νερό 2 φορές, έτσι αποβάλλουμε την τοξίνη.

Αυτά όμως είναι τοπικές ιστορίες που ακούγονται. Το μανιτάρι είναι θανάσιμα δηλητηριώδες και θέλει μεγάλη προσοχή.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Ascomycota
Class (Ομοταξία) : Pezizomycetes
Order (Τάξη) : Pezizales
Family (Οικογένεια): Discinaceae
Genus (Γένος) : Gyromitra
Species (Είδος) : G. esculenta

Επιστημονική ονομασία: Gyromitra esculenta (Pers. ex Pers.) Fr. (1849)

Συνώνυμα: Helvella esculenta Pers. (1800), Physomitra esculenta (Pers.) Boud. (1907)

Ελληνική ονομασία: Γυρομίτρα η εδώδιμη, γυρομιτρα η εδώδιμη

Κοινά ονόματα: Αρτυκομάνες, Μακαρονάκι

Περιγραφή:

Είναι από τα πρώτα είδη μανιταριών που εμφανίζονται την άνοιξη. Βγαίνει σχεδόν πάντα σε κωνοφόρα δέντρα, σε πριονίδι ή σάπιο ξύλο, μοναχικά ή σε μικρές ομάδες.

Τα καπέλο έχει ύψος 4-8 και διάμετρο 5-15 εκατοστά, με ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει σαν εγκέφαλος, έχει χρώμα αρχικά κίτρινο-καφέ, καφέ-κόκκινο ή καφέ-μαυριδερό αργότερα.

Το πόδι του έχει ύψος 2-5 και διάμετρο 2-3 εκατοστά, με αυλακώσεις, κοκκώδες και με λευκό-κρεμ χρώμα.

Όταν κοπεί βλέπουμε ότι η σάρκα του είναι λευκή, εύθραυστη στα ώριμα, με οσμή μανιταριού και κηρώδης. Μέσα στο μανιτάρι υπάρχουν κάποιες ενώσεις, αυλάκια και αρκετοί κοίλοι θάλαμοι.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα κιτρινωπό.

Ομοιότητες:

Το μάλλον συχνό, τοξικό, Gyromitra infula, καρποφορεί καλοκαίρι, φθινόπωρο και (μερικές φορές και το χειμώνα, έχει καπέλο σε μορφή που μοιάζει με σέλα η επιφάνεια του οποίου είναι κυματιστή και ανώμαλη, αλλά δεν είναι τσαλακωμένη όπως του Gyromitra esculenta. Photography Wikimedia Commons, Author Jerzy Opioła Date 23 September 2012, 02:11:27

Τα κορυφαίας γαστρονομικής αξίας μανιτάρια του γένους Morchella, έχουν καπέλο λίγο ή πολύ κωνικό με κάθετες και οριζόντιες νευρώσεις που μοιάζει με κυψέλη, σώμα με ένα ενιαίο κοίλο θάλαμο και το πόδι τους είναι συνήθως μεγαλύτερο από εκείνο της Gyromitra esculenta.

Σχόλιο: 

Η μεθυλυδραζίνη πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία της τοξικότητας των μανιταριών του γένους Gyromitra, ιδιαίτερα του Gyromitra esculenta, η μεθυλυδραζίνη είναι τοξική και καρκινογόνα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Πηγή

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Gyromitra_esculenta

Οδηγός Ταυτοποίησης

Τα καπέλο έχει ύψος 4-8 και διάμετρο 5-15 εκατοστά, με ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει σαν εγκέφαλος, έχει χρώμα αρχικά κίτρινο-καφέ, καφέ-κόκκινο ή καφέ-μαυριδερό αργότερα.

Το πόδι του έχει ύψος 2-5 και διάμετρο 2-3 εκατοστά, με αυλακώσεις, κοκκώδες και με λευκό-κρεμ χρώμα.

Όταν κοπεί βλέπουμε ότι η σάρκα του είναι λευκή, εύθραυστη στα ώριμα, με οσμή μανιταριού και κηρώδης. Μέσα στο μανιτάρι υπάρχουν κάποιες ενώσεις, αυλάκια και αρκετοί κοίλοι θάλαμοι.

Έχει χρώμα κιτρινωπό.

Είναι από τα πρώτα είδη μανιταριών που εμφανίζονται την άνοιξη. Βγαίνει σχεδόν πάντα σε κωνοφόρα δέντρα, σε πριονίδι ή σάπιο ξύλο, μοναχικά ή σε μικρές ομάδες.

Το μανιτάρι είναι θανάσιμα δηλητηριώδες και θέλει μεγάλη προσοχή.

Το μάλλον συχνό, τοξικό, Gyromitra infula έχει καπέλο σε μορφή που μοιάζει με σέλα η επιφάνεια του οποίου είναι κυματιστή και ανώμαλη, αλλά δεν είναι τσαλακωμένη όπως του Gyromitra esculenta. Photography Wikimedia Commons, Author Jerzy Opioła Date 23 September 2012, 02:11:27

Τα κορυφαίας γαστρονομικής αξίας μανιτάρια του γένους Morchella, έχουν καπέλο λίγο ή πολύ κωνικό με κάθετες και οριζόντιες νευρώσεις που μοιάζει με κυψέλη, σώμα με ένα ενιαίο κοίλο θάλαμο και το πόδι τους είναι συνήθως μεγαλύτερο από εκείνο της Gyromitra esculenta.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]