Morchella elata

Morchella elata Μορχέλα η εξέχουσα

Η Μορχέλα η εξέχουσα Morchella elata είναι ένα από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια στη γαλλική κουζίνα και όχι μόνο, με πολύ ακριβή τιμή, είναι βρώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο ύστερα όμως από καλό μαγείρεμα. Εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση του, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης του.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Ascomycota
Class (Ομοταξία) : Pezizomycetes
Order (Τάξη) : Pezizales
Family (Οικογένεια): Morchellaceae
Genus (Γένος) : Morchella
Species (Είδος) : M. elata

Επιστημονική ονομασία: Morchella elata Fr. (1822)

Ελληνική ονομασία: Μορχέλα η εξέχουσα

Κοινές ονομασίες: Αρτζιμπούρτζι, Αρτιβουρτσι, Κουκουμέλα, Μουρτσέκι, Καψαλίτης, Προβοκοιλιές, Κουκουρικια, Βοιδοκοιλια, Αρνάκι.

Morchella elata

Περιγραφή:

Το συχνό, Morchella elata Μορχέλα η εξέχουσα, καρποφορεί σε ομάδες, από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και είναι από τα πρώτα μανιτάρια που βγαίνουν μετά το χειμώνα. Αγαπούν κυρίως τα δάση κωνοφόρων και τις καμένες περιοχές.

Το κεφάλι έχει σχήμα κηρήθρας, είναι κωνικό, σπάνια ακανόνιστα σφαιρικό, με παράλληλες και κάθετες σχεδόν ίσιες νευρώσεις, συνδέεται απευθείας με το πόδι χωρίς να κάνει καμπύλη προς τα μέσα. Έχει χρώμα γκρίζο-καφετί, καφέ-μαυριδερό, μαύρο και ύψους μέχρι 8 εκατοστά.

Το πόδι της έχει ύψος 2-5 και διάμετρο 1,5-3 εκατοστά, έχει χρώμα λευκό καλυμμένο με ψιλούς λευκούς κόκκους, με αυλάκια στη βάση του.

Η σάρκα είναι λευκή, ελαστική αρχικά, εύθραυστη αργότερα με ευχάριστη οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων είναι λευκό.

Κόβοντας το μανιτάρι στη μέση, βλέπουμε ότι είναι κούφιο και δεν υπάρχουν αυλάκια ή κοίλοι θάλαμοι όπως στο τοξικό Gyromitra esculenta.

Πηγή: www.first-nature.com

Ομοιότητες:

Προσοχή Μοιάζει με το τοξικό Gyromitra esculenta που όταν κοπεί η σάρκα του εσωτερικά υπάρχουν ενώσεις, αυλάκια και αρκετούς κοίλους θαλάμους σε αντίθεση με τις μορχέλες που είναι κούφιες.

Morchella elata κομμένη
Morchella εσωτερικά
Gyromitra κομμένη
Gyromitra εσωτερικά

Σχόλια:

Οι μορχέλες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα είδη μανιταριών που, όπως οι βωλίτες, οι κανθαρίσκοι, περιέχουν σε υπολογίσιμη ποσότητα την αντιρραχιτική βιταμίνη D, που σπανίζει στα πράσινα φυτά.

Τα 100 γραμ. φρέσκες μορχέλες περιέχουν: 90 γρ. νερό, 3,3 γρ αζωτούχες ενώσεις, 0,4 γρ., λίπη 4,5 γρ. υδατάνθρακες, 0,84 γρ. ίνες, 1 γρ. άλατα και δίνουν 25 θερμίδες.

Μαγείρεμα:

Ο καθαρισμός της μορχέλας είναι πολύ εύκολος, με ένα πινέλο τις καθαρίζουμε εξωτερικά για να απομακρυνθούν τυχόν σκόνες και σκουπίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κελιά του καπέλου της και μετά τις κόβουμε στη μέση για να ελέγξουμε αν υπάρχουν μυρμήγκια.

Αν τις μαζέψουμε από καμένο δάσος, ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και μετά τις μουλιάζουμε για 30 λεπτά σε αλατόνερο, τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά υγρά και τις μαγειρεύουμε.

Το μαγείρεμα τις μορχέλας πρέπει να είναι αρκετό για να καταστραφούν οι τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Έχουν έντονο άρωμα που τις καθιστά κατάλληλες για αρωματικές σάλτσες και πιάτα ζυμαρικών.

Τρώγονται γεμιστές με τυριά και πατάτες στο φούρνο, τηγανιτές με βούτυρο σε ομελέτα, ταιριάζουν πολύ με κρέμα γάλακτος, συνοδεύουν άριστα ψάρι, ριζότο, λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση:

Σπάνια τις συναντάμε σκουληκοφαγωμένες, πιο συχνά βρίσκουμε έντομα ή μυρμήγκια στο εσωτερικό κούφιο σώμα της.

Συντηρούνται άψογα τα νεαρά καρποσώματα αποξηραμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο έχει σχήμα κηρήθρας, είναι κωνικό, σπάνια ακανόνιστα σφαιρικό, με παράλληλες και κάθετες σχεδόν ίσιες νευρώσεις, συνδέεται απευθείας με το πόδι χωρίς να κάνει καμπύλη προς τα μέσα. Έχει χρώμα γκρίζο-καφετί, καφέ-μαυριδερό, μαύρο και ύψους μέχρι 8 εκατοστά.

Το πόδι της έχει ύψος 2-5 και διάμετρο 1,5-3 εκατοστά, έχει χρώμα λευκό καλυμμένο με ψιλούς λευκούς κόκκους, με αυλάκια στη βάση του.

Η σάρκα είναι λευκή, ελαστική αρχικά, εύθραυστη αργότερα με ευχάριστη οσμή.

Έχει χρώμα λευκό

Το συχνό, Morchella elata Μορχέλα η εξέχουσα, καρποφορεί σε ομάδες, από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και είναι από τα πρώτα μανιτάρια που βγαίνουν μετά το χειμώνα. Αγαπούν κυρίως τα δάση κωνοφόρων και τις καμένες περιοχές.

Ένα από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια με πολύ ακριβή τιμή, είναι βρώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο ύστερα όμως από καλό μαγείρεμα.

Εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση του, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης του.

Μοιάζει με το τοξικό Gyromitra esculenta που όταν κοπεί η σάρκα του εσωτερικά υπάρχουν ενώσεις, αυλάκια και αρκετούς κοίλους θαλάμους σε αντίθεση με τις μορχέλες που είναι κούφιες.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Δείτε επίσης:

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]