Boletus aereus

Βωλίτης ο Χάλκειος

Boletus aereus
Βωλίτης ο Χάλκειος

Το εξαιρετικά νόστιμο Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος, είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα είδη μανιταριών, είναι διαδεδομένο είδος στη χώρα μας, είναι θερμόφιλο είδος, καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο, συνήθως σε μικρές ομάδες, σε δάση πλατύφυλλων κυρίως βελανιδιάς και καστανιάς.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Boletaceae
Genus (Γένος) : Boletus
Species (Είδος) : B. aereus

Επιστημονική ονομασία: Boletus aereus Bull. (1789)

Συνώνυμα: Dictyopus aereus (Bull.) Quél. (1886), Tubiporus edulis subsp. aereus (Bull.) Maire (1937), Boletus edulis f. aereus (Bull.) Vassilkov (1966), Boletus aereus var. squarrosus De Rezende Pinto (1940).

Ελληνική ονομασία: Βωλίτης ο Χάλκειος.

Κοινά ονόματα: Πορτσίνι, Καλογεράκι ή βασιλομανίταρο.

Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος
Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος

Περιγραφή:

Το καπέλο του Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος έχει διάμετρο 6-30 εκατοστά, με σχήμα αρχικά ημισφαιρικό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, βελούδινο σε νεαρή ηλικία, μερικές φορές ραγαδιασμένο αλλά ποτέ λιπαρό, έχει χρώμα χάλκινο, σκούρο καφέ προς μαύρο με λαδό-κοκκινωπές στάμπες. Πάντα τα σημεία όπου πληγώνεται ή πιέζεται η επιδερμίδα του πίλου κοκκινίζει.

Έχει λευκούς πόρους, κίτρινοι αργότερα και στην ωριμότητα γίνονται κίτρινο-λαδί και λευκούς σωλήνες αρχικά, κίτρινοι αργότερα και κίτρινο-λαδί στην ωριμότητα, αν πιεστούν δεν μεταχρωματίζονται.

Το πόδι του έχει ύψος 5-12 και διάμετρο 3-8 εκατοστά με σχήμα βαρελιού, σπάνια κυλινδρικό, ανοικτό καφέ, καφέ και είναι καλυμμένο με ένα λευκό ευδιάκριτο δίκτυ που κατεβαίνει ως τη μέση του ποδιού.

Η σάρκα του Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος είναι λευκή και δεν μεταβάλλεται χρωματικά αν κοπεί, έχει ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος
Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος

Ομοιότητες

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus edulis έχει λιπαρή επιδερμίδα στο ανοιχτόχρωμο καπέλο του, που συνήθως φαίνεται στην όψη αλλά κυρίως στην αφή και δεν έχει καθόλου ραγάδες.

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus reticulatus έχει ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στο καπέλο και ανοιχτό καφετί δίχτυ που συχνά φτάνει μέχρι τη βάση του ποδιού του.

Το όχι συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus pinophilus καρποφορεί κυρίως σε πευκοδάση και έχει κόκκινο-καφετί αποχρώσεις στο καπέλο και στο πόδι του.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο λόγω της πικρής του γεύσης Tylopilus felleus έχει γωνιακούς πόρους που μαύρο-καφετίζουν αν πιεσθούν και πολύ πικρή γεύση.

Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος
Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος

Μαγείρεμα

Το Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος ταιριάζει με όλα τα φαγητά λόγω της ιδιαίτερης γεύση του, τρώγεται όλο το μανιτάρι.

Συνοδεύει πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό και με ψάρια, σούπες, ριζότο, ομελέτες, ψητά με πατάτες και σκόρδο, στα κάρβουνα με βούτυρο και αλάτι και σε τάρτες ή πίτες.

Επίσης τρώγεται ωμό σε σαλάτες και σε γλυκά όπως καραμελμένοι Βωλίτες.

Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος
Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος

Συντήρηση του βωλιτη

Η ξήρανση επιδρά θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Boletus aereus κάνοντας το καλύτερο γευστικά τονίζοντας το λεπτό του άρωμα. Η ξήρανση γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40ºC σε ρεύμα αέρα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σίτα. Η αποξήρανση τελειώνει όταν το μανιτάρι έχει γίνει εύθραυστο.

Πολύ διαδεδομένη είναι και η εμπορία σκόνης που χρησιμοποιείτε σαν ενισχυτικό γεύσης. Αναλυτικά όλη η διαδικασία της αποξήρανσης εδώ

Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος
Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος

Γενικά:

Όλοι οι βωλίτες έχουν σημαντικές ποσότητες αντιρρητικής βιταμίνης D.

Οι περισσότεροι βωλίτες είναι εκτομυκορριζικών μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζουν συμβιωτικές σχέσεις με τα συστήματα ριζών ορισμένων ειδών δένδρων ή και με θάμνους (συνήθως με ένα ή περισσότερα γενών). Σε αυτό το είδος της συμβιωτικής σχέσης οι μύκητες βοηθούν το δέντρο για να λάβει τη ζωτικής σημασίας ορυκτά από το έδαφος, και σε αντάλλαγμα το ριζικό σύστημα του δέντρου παρέχει ενέργεια-πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης, με το μυκήλιο των μυκήτων.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μυκοριζικούς εταίρους τους, οι βωλίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα δέντρα. Συνεπώς, δεν τους συναντάμε σε ανοικτά λιβάδια, αν και οι ρίζες των δέντρων επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον κορμό του δέντρου βωλίτες.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Boletus_aereus, www.first-nature.com

Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος
Boletus aereus Βωλίτης ο Χάλκειος

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Boletus aereus έχει διάμετρο 6-30 εκατοστά, με σχήμα αρχικά ημισφαιρικό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, βελούδινο σε νεαρή ηλικία, μερικές φορές ραγαδιασμένο αλλά ποτέ λιπαρό, έχει χρώμα χάλκινο, σκούρο καφέ προς μαύρο με λαδό-κοκκινωπές στάμπες.

Έχει λευκούς πόρους, κίτρινοι αργότερα και στην ωριμότητα γίνονται κίτρινο-λαδί και λευκούς σωλήνες αρχικά, κίτρινοι αργότερα και κίτρινο-λαδί στην ωριμότητα, αν πιεστούν δεν μεταχρωματίζονται.

Το πόδι του έχει ύψος 5-12 και διάμετρο 3-8 εκατοστά με σχήμα βαρελιού, σπάνια κυλινδρικό, ανοικτό καφέ, καφέ και είναι καλυμμένο με ένα λευκό ευδιάκριτο δίκτυ που κατεβαίνει ως τη μέση του ποδιού.

Η σάρκα του είναι λευκή και δεν μεταβάλλεται χρωματικά αν κοπεί, έχει ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Είναι διαδεδομένο είδος στη χώρα μας, είναι θερμόφιλο είδος, καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο, συνήθως σε μικρές ομάδες, σε δάση πλατύφυλλων κυρίως βελανιδιάς και καστανιάς.

Το εξαιρετικά νόστιμο Boletus aereus, είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα είδη μανιταριών,

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus edulis έχει λιπαρή επιδερμίδα στο ανοιχτόχρωμο καπέλο του, που συνήθως φαίνεται στην όψη αλλά κυρίως στην αφή και δεν έχει καθόλου ραγάδες.

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus reticulatus έχει ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στο καπέλο και ανοιχτό καφετί δίχτυ που συχνά φτάνει μέχρι τη βάση του ποδιού του.

Το όχι συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus pinophilus καρποφορεί κυρίως σε πευκοδάση και έχει κόκκινο-καφετί αποχρώσεις στο καπέλο και στο πόδι του.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο λόγω της πικρής του γεύσης Tylopilus felleus έχει γωνιακούς πόρους που μαύρο-καφετίζουν αν πιεσθούν και πολύ πικρή γεύση.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]