Pleurotus ostreatus

Pleurotus ostreatus

Pleurotus ostreatus Πλευρώτους οστρεώδης

Το κοινό, Pleurotus ostreatus Πλευρώτους οστρεώδης, είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο είδος, μεγάλης γαστρονομικής αξίας, καλλιεργείται ευρέος στη χωρά μας και έχει θεραπευτικές ιδιότητες, λόγω των στατινών που περιέχει.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Pleurotaceae
Genus (Γένος) : Pleurotus
Species (Είδος) : P. ostreatus

Επιστημονική ονομασία: Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P.Kumm. (1871)

Ελληνική ονομασία: Πλευρώτους ο οστρεώδης

Κοινές ονομασίες: Πίτα, Λευκίτης, Ελατομανίτης

Περιγραφή:

Το Pleurotus ostreatus καρποφορεί σε μεγάλες ομάδες, το φθινόπωρο και το χειμώνα σε νεκρούς ή πληγωμένους πεσμένους ή ιστάμενους κορμούς κωνοφόρων ή πλατύφυλλων ειδών.

Το καπέλο του έχει διάμετρο από 5-18 σπάνια και 25 εκατοστά, είναι ημισφαιρικό σε σχήμα βεντάλιας, λείο, γκριζωπό, γκρίζο-καφετί, καφέ-βιολετί, μπλε-γκρι σπάνια υπόλευκο, με κυματιστή περίμετρο.

Τα ελάσματα είναι πυκνά, κατερχόμενα, λευκά και στην ωριμότητα κρεμ.

Το πόδι του από ανύπαρκτο έως πολύ μικρό, έκκεντρο, υπόλευκο ή κρεμ, σκληρό και μαλλιαρό στη βάση.

Η σάρκα του είναι λευκή με ευχάριστη οσμή και γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Το εδώδιμο, Pleurotus pulmonarius, καρποφορεί το καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε κορμούς πλατύφυλλων ειδών, έχει λευκό, κρεμ, γκρίζο-καφετί καπέλο έως 11 εκατοστά, πολύ κατερχόμενα ελάσματα, έχει πόδι χωρίς χνούδι, σάρκα με οσμή γλυκάνισου και αποτύπωμα σπόρων λευκό.

Το εδώδιμο, Pleurotus dryinus, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, έχει λευκό αρχικά, κρεμ-γκριζωπό καπέλο έως 13 εκατοστά, με ελάσματα λευκά αρχικά, αργότερα κιτρινωπά με καφέ κηλίδες και πολύ κατερχόμενα, συχνά με ζώνη δακτυλιδιού στο πόδι του και αποτύπωμα σπόρων λευκό.

Το εδώδιμο αλλά σκληρό, Pleurotus calyptratus, με γκρι-καφέ καπέλο έως 8 εκατοστά, δεν έχει πόδι και σάρκα με οσμή πατάτας και αποτύπωμα σπόρων λευκό.

Το εδώδιμο, χαμηλής γαστρονομικής αξίας, με ελαφρά πικρή γεύση και σκληρή σάρκα, Panellus serotinus, καρποφορεί το φθινόπωρο και το χειμώνα, κυρίως σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων ειδών και σπάνια σε κωνοφόρα, έχει λαδό-κιτρινωπό, λαδό-καφετί καπέλο έως 7 εκατοστά, κρεμ κατερχόμενα ελάσματα, έχει λαδό-κιτρινωπό πόδι με καφέ λέπια και αποτύπωμα σπόρων λευκό.

Το εδώδιμο αλλά σκληρό, Panus conchatus, έχει σε νεαρή ηλικία λιλά-μοβ-καφέ καπέλο και δυσάρεστη οσμή.

Το εδώδιμο, χαμηλής γαστρονομικής αξίας, Hohenbuehelia petaloides, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο στο έδαφος σε συνδυασμό πάντα με ξύλο (μπορεί να είναι χωμένο στο έδαφος) και έχει γκρίζο-καφετί, γκρίζο-κοκκινωπό καπέλο έως 8 εκατοστά, λευκά πολύ κατερχόμενα ελάσματα, ωχρό-καφετί πόδι, σάρκα με αλευρώδη γεύση και αποτύπωμα σπόρων λευκό.

Το μη εδώδιμο, Tapinella panuoides, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε νεκρό ξύλο κωνοφόρων ειδών και παράγει πολλά καρποσώματα μαζί, έχει ωχρό-καφετί, λαδό-κιτρινωπό καπέλο έως 10 εκατοστά, λαδο-κιτρινωπά κατερχόμενα φτάνουν μέχρι το ξύλο ελάσματα και ξεκολλάνε εύκολα, απουσία ποδιού, σάρκα με ευχάριστη οσμή και γεύση και αποτύπωμα σπόρων καφέ.

Το μη εδώδιμο, Tapinella atrotomentosa, καρποφορεί σε βάσεις σάπιων κορμών ή σε νεκρές ρίζες, έχει χαρακτηριστικό έκκεντρο, γκρίζο, καφέ-μαύρο, χνουδωτό πόδι και αποτύπωμα σπόρων καφέ.

Το μη εδώδιμο, Neolentinus cyathiformis, καρποφορεί σε κορμούς και πρέμνα λεύκας και ιτιάς, σε ομάδες λίγων ατόμων και έχει καπέλο με καφέ-κοκκινωπά χρώματα έως 20 εκατοστά, στενά πολύ κατερχόμενα και πριονωτά ελάσματα λευκό-κρεμ αρχικά μπεζ αργότερα, με αποτύπωμα σπόρων κρεμ.

Τα μη εδώδιμα είδη του γένους Lentinus, Lentinellus και Crepidotus παράγουν μικρά καρποσώματα. Το πιο μεγάλο μη εδώδιμο, Crepidotus calolepis, καρποφορεί σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και παράγει πολλά καρποσώματα με πορτοκαλό-καφετί καπέλο έως 10 εκατοστά καλυμμένο με ζελατινώδες στρώμα, με καφετιά ελάσματα και καφέ αποτύπωμα σπόρων.

Μαγείρεμα:

Η σάρκα του Πλευρώτους οστρεώδης είναι παχιά, σφικτή και έντονα αρωματική, μαγειρεμένο θυμίζει κρέας. Πρέπει να υπάρχει στο πιάτο του κάθε χορτοφάγου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και αμινοξέα.
Τα ώριμα μανιτάρια πρέπει να βράζονται για 20 λεπτά για να μαλακώσει η σάρκα τους.
Είναι ένα νόστιμο βρώσιμο μανιτάρι, χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση:

Διατηρούνται στο ψυγείο για 12 μέρες, στη κατάψυξη, στην άλμη και στο λαδί.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, Photography Wikimedia Commons, Stu’s Images Date 06:49, 3 September 2013 & Photography Wikimedia Commons, Author Rosser1954 Date 18:16, 18 December 2016 & 18:12, 18 December 2016 & Photography Wikimedia Commons, Author Martin Cooper Date January 6, 2015

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο από 5-18 σπάνια και 25 εκατοστά, είναι ημισφαιρικό σε σχήμα βεντάλιας, λείο, γκριζωπό, γκρίζο-καφετί, καφέ-βιολετί, μπλε-γκρι σπάνια υπόλευκο, με κυματιστή περίμετρο.

Τα ελάσματα είναι πυκνά, κατερχόμενα, λευκά και στην ωριμότητα κρεμ.

Το πόδι του από ανύπαρκτο έως πολύ μικρό, έκκεντρο, υπόλευκο ή κρεμ, σκληρό και μαλλιαρό στη βάση.

Η σάρκα του είναι λευκή με ευχάριστη οσμή και γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Το Pleurotus ostreatus καρποφορεί σε μεγάλες ομάδες, το φθινόπωρο και το χειμώνα σε νεκρούς ή πληγωμένους πεσμένους ή ιστάμενους κορμούς κωνοφόρων ή πλατύφυλλων ειδών.

Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο είδος,

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]