Αποξήρανση μανιταριών με εύκολο τρόπο στο σπίτι

Αποξηραμενα μανιταρια
Αποξηραμένα μανιτάρια Μορχέλες, Βωλίτες και μαύρες τρομπέτες

Αποξήρανση μανιταριών με εύκολο τρόπο στο σπίτι

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συντήρηση με αποξήρανση είναι και η καλύτερη λύση. Επειδή η ποιότητα των μανιταριών υποβαθμίζεται μετά τη συγκομιδή τους, ένας καλός τρόπος για να τα συντηρήσουμε είναι η αποξήρανση τους.

Για να έχουμε καλό αποτέλεσμα διαλέγουμε τα μανιτάρια που δεν είναι πολύ ώριμα, δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια ή έντομα και δεν είναι κτυπημένα. Η κατάλληλη προετοιμασία για την αποξήρανση γίνεται αφού πρώτα αφαιρέσουμε με μαχαίρι όσα μέρη τους είναι τυχόν αλλοιωμένα, πολύ μαλακά ή προσβεβλημένα από σκουλήκια.

Τυχόν βρωμιές, σκόνες ή χώματα που έχουν τα μανιτάρια πρέπει να καθαριστούν, αυτό γίνεται αρχικά με ένα πινέλο και στη συνέχεια, με προσεκτικό σκούπισμα με λίγο νοτισμένο χαρτί κουζίνας. Αν κάποια μανιτάρια δεν μπορέσουν να καθαριστούν επαρκώς με τον παραπάνω τρόπο μπορούμε να πλύνουμε το καπέλο και το πόδι τους κάτω από το νερό της βρύσης, φροντίζοντας κατά το δυνατόν να μη βραχούν τα ελάσματα τους.

Στην αποξήρανση των μανιταριών τα θρεπτικά συστατικά δεν καταστρέφονται, η γεύση γίνεται σε αρκετά είδη πιο έντονη, το βάρος τους ελαττώνεται κατά το 1/10 του όγκου άρα είναι πιο εύκολη η αποθήκευση τους και μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με την μέθοδο της αποξήρανσης μπορούμε να διατηρήσουμε πολλά φαγώσιμα μανιτάρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σκονη Αποξηραμένων μανιταριών
Σκόνη από μανιτάρια Βωλίτες ή Porcini

Οι επιλογές

Η ξήρανση των μανιταριών γίνεται στον οικιακό μας φούρνο με ρεύμα αέρα στους 50 βαθμούς για αρκετές ώρες, συνήθως 5-7 ώρες και με την πόρτα λίγο ανοικτή για να έχουμε καλή κυκλοφορία του αέρα και να βγαίνουν οι υδρατμοί που παράγονται από την εξάτμιση του νερού.

Το χειμώνα η αποξήρανση μπορεί να γίνει πάνω στα σώματα του καλοριφέρ (αν το λειτουργούμε βέβαια) ή με χρήση κάποιου αερόθερμου σε απόσταση τέτοια ώστε να μην καίγονται τα μανιτάρια.

Για πιο οικονομικά αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, την άνοιξη ή το καλοκαίρι με έναν ανεμιστήρα, γυρνώντας τα μανιτάρια τακτικά πλευρά.

Διατίθενται επίσης στο εμπόριο ειδικοί ξηραντήρες για μανιτάρια οι οποίοι είναι κατάλληλοι και για φρούτα, λαχανικά ή βότανα και διαθέτουν αρκετά ταψιά-σχάρες που μπορούν να αποξηράνουν αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Πριν τα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να δώσουμε πίσω το νερό που τους πήραμε. Τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό για τουλάχιστον μια ώρα.

Αποξήρανση μανιταριών με εύκολο τρόπο στο σπίτι 

 

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τυχόν φύλλα, σκόνες ή χώματα. Τις επίμονες βρομιές με ένα νοτισμένο καθαρό σφουγγάρι, δεν τα πλένουμε γιατί απορροφούν υγρά.
  2. Τα κόβομαι σε λεπτές επιμήκεις φέτες, για να μας πάρει όσο πιο λίγο χρόνο γίνεται η αφυδάτωση τους.
  3. Τα τοποθετούμε σε συρμάτινο πλέγμα ή σε κοτετσόσυρμα χωρίς να αλληλεπικαλύπτονται και το σταθεροποιούμε στη σχάρα του φούρνου ή πάνω στα καλοριφέρ ή στο πάτωμα βάζοντας να τα χτυπάει ένα αερόθερμο ή ένας ανεμιστήρας ανάλογα την εποχή.
  4. Η ξήρανση είναι ολοκληρωμένη όταν τα μανιτάρια σπάνε και ακολουθεί η τοποθέτησή τους μετά σε γυάλινα βάζα αεροστεγώς, ερμητικά κλειστά, τα αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό χώρο χωρίς έντομα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

2 σκέψεις στο “Αποξήρανση μανιταριών με εύκολο τρόπο στο σπίτι”

  1. Τη γνώμη σας θα ήθελα. Σε αποξηραντή ολοκλήρωσα την διαδικασία αποξήρανσης μανιταριών. Ξηρά και έσπαζαν κανονικά. Την επόμενη μέρα όμως ήταν μαλακά. Τι συνέβη;; Διορθώνεται;;

    Απάντηση
    • Για κάποιο λόγο απορρόφησαν υγρασία, έχει υγρασία ο χώρος σου; τα έβαλες ζεστά σε βάζο; πως τα αποθηκεύεις; να τα βάλεις και στον ηλεκτρικό φούρνο σου για 30 λεπτά στους 50 βαθμούς στον αέρα με λίγο ανοικτή την πόρτα.

      Απάντηση

Απάντηση