Κοτόπουλο με τρούφα και σάλτσα Μαυροδάφνης
Το άρωμα της Tuber mesentericum, μαύρη τρούφα της Λωρραίνης, είναι πολύ έντονο, αποδυναμώνεται όταν εκτεθεί στον αέρα, ενώ η γεύση της είναι ιδιαίτερη και έντονη, θυμίζει πικραμύγδαλο.
Αρκεί λοιπόν μια μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό και να μετατρέψει μια κοινή συνταγή σε μοναδική απόλαυση. Λόγω της έντονης γεύσης μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες χωρίς να χάσει τα αρώματα της, αντίθετα απογειώνει το πιάτο βάζοντας τη δική της πινελιά, κατακτώντας και τους πιο δύσκολους.
Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40′
Υλικά
- 4 φιλέτα κοτόπουλο
- 50 γρ. βούτυρο (ή λάδι)
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα Μαυροδάφνης:
- 2 φλ. ζωμό κότας (ή 1 κύβο)
- 1 τρούφα Tuber mesentericum(40 γρ)
- 1 φλ. κρασί Μαυροδάφνη
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία
Για το κοτόπουλο:
- Αλατοπιπερώνω τα φιλέτα και τα σοτάρω στο βούτυρο για 5 λεπτά.
Για τη σάλτσα:
- Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τη τρούφα.
- Διαλύω τον κύβο σε 2 ποτήρια νερό και το ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο και τσιγαρίζω το κρεμμύδι.
- Ρίχνω το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτω τη τρούφα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί.
- Χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Tips
Καθαρίζουμε τη τρούφα από τυχόν χώματα, σε τρεχούμενο νερό με ένα πινέλο ή με οδοντόβουρτσα.
Αν δεν σας αρέσει η αίσθηση του κρεμμυδιού μπορείτε να το πολτοποιήσετε με μπλέντερ χειρός, σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα θα γίνει πιο βελουτέ και ροζ.
Ευχαριστούμε τoν αγαπητό μανιταροσυλλέκτη Νεκτάριο Φιλιππόπουλο και την ομάδα του www.fungihellas.com για την ευγενική παροχή της τρούφας για μελέτη… και κατανάλωση!!!
Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!