Φτιάχνω κάπαρη και καπαρόφυλλα τουρσί

Φτιάχνω κάπαρη και καπαρόφυλλα τουρσί

Η Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή​ καταναλώνεται ως τουρσί μετά από επεξεργασία με άρμη όπου αποβάλλεται το καπρικό οξύ ουσία που της δίνει την πικρή γεύση που τη χαρακτηρίζει.

Μαζεύουμε τα κλειστά μπουμπούκια, τα μικρά αγγουράκια και τα μαλακά φύλλα.

Προσοχή τα μπουμπούκια δεν πρέπει να έχουν ανοίξει καθόλου γιατί μουχλιάζουν μέσα στο νερό που ξαλμυρίζουμε τη κάπαρη και καταστρέφουν όλη τη διαδικασία.

Κάποιοι κόβουν και τους μαλακούς βλαστούς, εγώ τους αφήνω γιατί κόβεται η ανάπτυξη του φυτού και η μειώνεται η παραγωγή, επίσης δεν κόβω τα μεγάλα αγγουράκια γιατί έχουν σπόρια και έτσι δεν βοηθάω την αναπαραγωγή του φυτού, άλλωστε τα σημεία που μαζεύουμε κάπαρη κάθε χρονιά πρέπει να τα προσέχουμε και φυσικά τα κρατάμε μυστικά…

Φτιάχνω κάπαρη και καπαρόφυλλα τουρσί 
 
 

Υλικά

Διαδικασία

  1. Αφού έχουμε μαζέψει αρκετή ποσότητα μπουμπουκιών κάπαρης και μικρών αγγουριών, τα ξεπλένουμε καλά με πολλά νερά για να φύγουν οι σκόνες που έχουν κολλήσει στο άσπρο χνούδι.
  2. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ (π.χ. σαλάτας) και το γεμίζουμε με άφθονο νερό. Το νερό το αλλάζουμε τρεις φορές την ημέρα, ανά 8 ώρες περίπου, σε κάθε αλλαγή ξεπλένουμε καλά τη κάπαρη.
  3. Η όλη διαδικασία διαρκεί 4 μέρες, στο τέλος η κάπαρη θα αλλάξει χρώμα, θα έχει γίνει λαδό-πράσινη.
  4. Φτιάχνουμε άρμη με τον εξής τρόπο ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και ρίχνουμε σιγά σιγά αλάτι και ανακατεύουμε, για να δούμε αν η άρμη είναι έτοιμη βάζουμε μέσα ένα ολόκληρο αυγό (άβραστο) η επιφάνειά του πρέπει να βγαίνει πάνω απ’ τη επιφάνεια του νερό, όσο ένα κέρμα (1/4 περίπου).
  5. Πλένουμε τα γυάλινα βαζάκια που θα αποθηκεύσουμε τη κάπαρη.
  6. Βάζουμε μέσα στα βαζάκια τη κάπαρη και τα αγγουράκια, γεμίζουμε το ένα τέταρτο απ’ τα βαζάκια με ξύδι και συμπληρώνουμε με την άρμη που φτιάξαμε μέχρι 2 εκατοστά κάτω από το σημείο που φτάνει η κάπαρη και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο.
  7. Αφήνουμε για 3-4 μέρες να ωριμάσει και είναι έτοιμη για κατανάλωση σε σαλάτες, σε φαγητά ή και σκέτη για μεζέ με τσιπουράκι.
  8. Η άρμη που θα μας περισσέψει την αποθηκεύουμε και τη χρησιμοποιούμε σε άλλες συνταγές.

    Tips

Σε κάποιους αρέσει πιο ξιδάτη, τότε ελαττώνουμε στο βάζο την άλμη και αυξάνουμε το ξύδι.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξετε την κάπαρη, αυτή διαδικασία θέλει λίγο υπομονή παραπάνω αλλά δίνει το καλύτερο και πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία ή μπολ γιατί διαβρώνονται από την άρμη και εκτός από τα θρεπτικά συστατικά καταναλώνουμε και πλαστικό.

Τα καπαρόφυλλα τουρσί

Τα φύλλα της κάπαρης καταναλώνονται όπως και τα άλλα χορταρικά αφού πρώτα τα επεξεργαστούμε.

Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά.

Έπειτα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πλυμένα βαζάκια, γεμίζουμε το βαζάκι με ¼ ξύδι και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με την άρμη που μας έχει μείνει αφήνοντας 2 εκατοστά που θα συμπληρώσουμε με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση