Αποθήκευση και συντήρηση της τρούφας

Συντήρηση της τρούφας

Η τρούφα επιτυγχάνει την υψηλότερη τιμή στην αγορά όταν είναι νωπή. Ως νωπή συντηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία για 7-10 ημέρες χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά. Για μεγαλύτερο διάστημα διατηρείται νωπή σε βάζα με νωπό ρύζι, σε βάζα με ελαιόλαδο ή σε βάζα με μέλι.

Η κατάψυξη δεν θεωρείται κατάλληλος τρόπος συντήρησης καθώς συντηρεί επί μακρό χρονικό διάστημα μεν, αλλά υποβαθμίζεται ποιοτικά το προϊόν.

Συντήρηση φρέσκιας τρούφας

Η καθαρισμένη τρούφα διατηρείται το ίδιο καλά με αυτήν την οποία συντηρούμε στο έδαφος, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δεν πρέπει ποτέ, να διατηρούμε τις τρούφες μέσα σε νερό.
  • Δεν πρέπει, να παραμένουν στο νερό πριν το καθάρισμα περισσότερο της μιας ώρας.
  • Το βούρτσισμα πρέπει, να γίνεται κάτω από πόσιμο νερό.
  • Το σκούπισμα μετά το πλύσιμο (πολύ σημαντικό) πρέπει να γίνεται σε δροσερό μέρος έτσι, ώστε η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του στεγνώματος και της αποθήκευσης να είναι η μικρότερη δυνατή.

Αποθήκευση της τρούφας

Οι τρούφες απορροφούν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα μαζί με αρωματικές ουσίες. Σε θερμοκρασία περίπου 0 βαθμών Κελσίου, όχι πολύ χαμηλότερη, η αναπνοή και η οξείδωση ελαχιστοποιούνται. Όμως, όσο περισσότερο καιρό παραμένουν σε τέτοιες συνθήκες τόσο περισσότερο άρωμα χάνουν.

Για την σωστή αποθήκευση και συντήρηση της τρούφας μετά τη συλλογή, καθαρίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα χώματος και αφήνεται ένα λεπτό στρώμα για την καλύτερη διατήρηση. Πλένονται και βουρτσίζονται μόνο όταν είναι να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαπίσματος. Οι πολύ ώριμες τρούφες πρέπει να καταναλώνονται αμέσως.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]