Τι είναι η τρούφα

Τι είναι η τρούφα

Οι τρούφα ή Ύδνα γνωστά και με τις λαϊκές ονομασίες Ίτανα, Ίτνα, Ύκνα, είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού.
Είναι οι καρποφορίες υπόγειων ασκομυκήτων του γένους Tuber, που συμβιώνουν και αναπτύσσονται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων.

Έχουν σχήμα κονδύλου μεγέθους συνήθως 2-7 εκατοστά, γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-30 περίπου εκατοστών.
Όπως όλοι οι μύκητες, είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δεν μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται στις ρίζες μερικών τύπων φυτών (δέντρα και θάμνους), δημιουργώντας μια σχέση που ονομάζεται «μυκορριζική συμβίωση», από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη.

Η συμβίωση πραγματοποιείται σε ξυλώδη και σε ποώδη φυτά, κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως ο κάρπινος, τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές, τα φλαμούρια, οι οξιές. Προτιμούν αργιλλώδεις ή ασβεστολιθικά εδάφη που είναι καλά στραγγιζόμενα και ουδέτερα ή αλκαλικά.

Πως γινεται η συλλογή της τρούφα

Η συλλογή τους γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγω αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία και συλλέγετε.

H γαστρονομική και θρεπτική αξία της τρούφας

H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Του αποδίδονται, επίσης, θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]