Καλλιέργεια τρούφας το Έδαφος

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας

Καλλιέργεια τρούφας το Έδαφος Για να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο της επένδυσης πρέπει το χωράφι που θα εγκαταστήσουμε τα δενδρύλλια να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.

Ένα βασικό κριτήριο είναι το υψόμετρο που βρίσκεται το χωράφι. Γενικά όπου υπάρχουν δρυοδάση και αλκαλικά εδάφη πρέπει να αναπτύσσεται η τρούφα.
Χρειάζεται μέση θερμοκρασία το χειμώνα 5-8ºCκαι 17-40ºC το καλοκαίρι, ετησία βροχόπτωση 300-1500 χιλιοστά βροχής.

Η καταλληλότητα του εδάφους είναι έμμεσα συνδεδεμένη με την ποικιλία της τρούφας που θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Για τη μαύρη τρούφα το έδαφος πρέπει να είναι σχετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, στην αντίθετη περίπτωση θα αναπτυχθούν άλλες μυκόριζες σε βάρος του προϊόντος που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

Επιλογή του κατάλληλου εδάφους για τη καλλιέργεια τρούφας

Τα επικλινή αμμώδη και ασβεστολιθικά εδάφη παρέχουν καλή στράγγιση και καλό αερισμό για την ανάπτυξη της. Περιεκτικότητα 20-30% σε άργιλο και καλή έκθεση στον ήλιο μας δίνουν ιδανικά αποτελέσματα. Αυτά τα εδάφη δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθεί σε κάποιο βάθος και να προστατεύει από αλλοίωση της ποιότητας της, σε περιόδους ξηρασίας, παγετού, σε επίθεσης εντομών και ζωών. Το επιθυμητό βάθος ανάπτυξης είναι τα 15-30 εκατοστά.

Πρέπει να είναι μέτρια αλκαλικά δηλαδή να έχουν PH 7,4-8,4. Το εύρος του PH είναι ανάλογο με το είδος της τρούφας που θα καλλιεργήσουμε. Για να μετρήσουμε το PH γίνεται δειγματοληψία από τουλάχιστον 5 σημεία του χωραφιού. Από το κάθε λάκκο παίρνουμε 2 χούφτες δείγμα από βάθος 0-20 εκατοστά και ένα ακόμα δείγμα από τον ίδιο λάκκο σε βάθος 30-60 εκατοστά. Τα δείγματα τα κρατάμε ξεχωριστά και απευθυνόμαστε σε ένα κοντινό κατάστημα γεωργικών προϊόντων και ζητάμε να μας κάνει πεχαμέτρηση η οποία έχει ελάχιστο κόστος.

Όταν το έδαφος είναι πολύ αλκαλικό μπορούμε να το φέρουμε στο επιθυμητό PH με προσθήκη σε όλο το χωράφι ανθρακικού ασβεστίου. Κάνουμε μια πρώτη προσθήκη σε όλο το χωράφι πριν το φύτεμα των δενδρυλλίων και κατά την καλλιέργεια γίνονται κάποιοι έλεγχοι για τη συντήρηση του PH.

Η βασική εδαφολογική ανάλυση

Εάν το PH είναι στα όρια που θέλουμε συνεχίζουμε με βασική εδαφολογική ανάλυση που περιλαμβάνει:
• την κοκκομετρική ανάλυση
• την ηλεκτρική αγωγιμότητα
• το PH σε υδατικό διάλυμα και KCl
• την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία
• το ολικό ανθρακικό ασβέστιο (CaCO)2
• τα θρεπτικά συστατικά Cu, Fe, Mn, Zn.
Αυτά είναι τα βασικά κριτήρια που θέλουμε για τη καλλιέργεια της τρούφας, βέβαια υπάρχουν έμπειρα άτομα που αναλαμβάνουν να κάνουν όλες αυτές τις μετρήσεις με το αντίστοιχο τίμημα.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Marianne Casamance Date 21:00, 2 May 2012 & Photography Wikimedia Commons, Author Mortazavifar Date 15:04, 14 April 2015  & Photography flickr.com, Author Joy Uploaded on September 24, 2014

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]