Τρουφόσκυλο η Εκπαίδευση του

Σκυλια για τρουφες η επιλογή

Το τρουφόσκυλο είναι ο απαραίτητος σύντροφος – συνεργάτης του τρουφοκαλλιεργητή και του κυνηγού άγριας τρούφας.

Η εκπαίδευση του τρουφοσκυλου χρειάζεται μεγάλη επιμονή και υπομονή και πάντα με ευχάριστη διάθεση. Πρέπει το σκυλί να βλέπει την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι, να μην το κουράζει και πάντα με την αντίστοιχη ανταμοιβή.

Η επιλογή του σκύλου πρέπει να γίνεται με κάποια κριτήρια:
– πρέπει να έχει καλή όσφρηση
– δεν πρέπει να είναι υπερκινητικός
– να μην του τραβάνε τη προσοχή άλλα ερεθίσματα
– να είναι φιλικός και κοινωνικός
– να είναι υπάκουο
– θα πρέπει να έχει αντοχές επειδή η συλλογή διαρκεί πολλές ώρες και συνήθως γίνεται χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
Το σκυλί εκπαιδεύεται καλυτέρα στη νεαρή του ηλικία από 3- 12 μηνών.

Εκπαίδευση-του-τρουφόσκυλου-1

Η Βασική Εκπαίδευση υπακοής

Αρχικά το μαθαίνουμε τις βασικές εντολές υπακοής, όπως σήκω, κάτσε, έλα κτλ. πάντα με τη μέθοδο της ανταμοιβής και με ευχάριστη διάθεση. Είναι βασικό να βλέπει το σκυλί μας την εκπαίδευση σαν παιχνίδι. Η διάρκεια της είναι 10 λεπτά το πολύ και επαναλαμβάνουμε μέχρι 3 φορές τη μέρα, για να μη κουραστεί ή βαρεθεί.

Μπορούμε αυτό το στάδιο να το κάνουμε με κάποιο εκπαιδευτή σκύλων για να εξοικειωθούμε και εμείς με τη μέθοδο εκπαίδευσης και να έχουμε λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας.
Όταν τελείωση το στάδιο των αρχικών εντολών και το σκυλί έχει μπει στη νοοτροπία του παιχνιδιού αρχίζουμε την εκπαίδευση για την ανεύρεση της τρούφας.

Το πρώτο στάδιο Εκπαίδευσης του Τρουφόσκυλου

Βγάζουμε το σκυλί σε δασική περιοχή, χωρίς να μας δει τοποθετούμε μικρά κομματάκια ενός γαλλικού τυριού γκριγιέρ, η οσμή του μοιάζει με της τρούφας, κάτω από κάποιο εμπόδιο. Του δίνουμε την εντολή ψάξε, τον οδηγούμε με τρόπο προς το μέρος που είναι το τυρί κρυμμένο, επαναλαμβάνουμε την λέξη καθώς πλησιάζει το τυρί, το οποίο κάποια στιγμή θα το βρει. Είμαστε σε επιφυλακή μόλις μας κάνει κάποιο σήμα δεν το αφήνουμε να το φάει, αλλά του το δίνουμε εμείς. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση για 10 λεπτά, 3 φορές την ημέρα.

Συνεχίζουμε αυτό το στάδιο όσο χρειαστεί μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχει κατανόηση τη εντολή ψάξε.

Στη συνέχεια ψεκάζουμε με τρουφόλαδο κάποιο αντικείμενο που μοιάζει σχηματικά με τη τρούφα και είναι άοσμο. Το αντικείμενο το κρύβουμε μαζί με το τυρί κάτω από κάποιο
εμπόδιο και του δίνουμε την εντολή ψάξε. Μόλις το βρει του δίνουμε πρώτα να μυρίσει το αντικείμενο που είναι ψεκασμένο με λαδί τρούφας και μετά το τυρί σαν ανταμοιβή. Με αυτή τη μέθοδο συνδέει το σκυλί μας την οσμή του τυριού με την οσμή της τρούφας. Συνεχίζουμε αυτή την άσκηση με χαμόγελο και ενθουσιασμό.

Το δεύτερο στάδιο Εκπαίδευσης του Τρουφόσκυλου

Στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης κρύβουμε μόνο το αντικείμενο μας που είναι πάντα ψεκασμένο με τρουφόλαδο, τα μικρά κομμάτια του τυριού τα κρύβουμε σε ένα δοχείο που έχουμε πάνω μας, χωρίς να τραβάνε τη προσοχή του.

Δίνουμε την εντολή ψάξε, μόλις μας δείξει που είναι η τρούφα, την πιάνουμε τον αφήνουμε να τη μυρίσει και αμέσως του δίνουμε το τυρί – ανταμοιβή και πολλά μπράβο.
Σταδιακά χωρίς βιασύνη και πάντα με υπομονή επαναλαμβάνουμε την άσκηση θάβοντας το αντικείμενο όλο και πιο βαθιά.

Βασικό είναι να προλαβαίνουμε το σκυλί να μην πληγώσει τη τρούφα, αυτό που θέλουμε είναι να μας δείξει που είναι και να τη ξεθάψουμε εμείς.
Καλό θα είναι στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης να αντικαταστήσουμε το τρουφόλαδο με μικρό κομμάτι τρούφας.
Με αρκετή υπομονή θα καταφέρουμε να έχουμε ένα επιπλέον εισόδημα.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Vayssie Robert Date 12:11, 2 April 2011 Photography Wikimedia Commons, Author Royonx Date 16:28, 26 June 2009Photography flickr.com, Author Michela Simoncini Taken on November 25, 2012

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]