Tuber brumale Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα

Tuber brumale Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα

Η Tuber brumale η Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα, είναι μία ποικιλία τρούφας ευρέως διαδεδομένη στην Γαλλία και την Ιταλία, καθώς στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα.

Είδος αρκετά υψηλής εμπορικής αξίας, κοστολογείται στα 300-600 €/Kg, συχνά αναμιγνύεται με την πιο ακριβή Tuber melanosporum Μαύρη Τρούφα η πολύτιμη για ευνόητους λόγους. Το άρωμά της είναι ισχυρό, επιθετικό αλλά πολύ ευχάριστο και γλυκό, θυμίζει φλοιό από δέντρο κρανιάς (Cornus sanguinea), η γεύση της είναι έντονη, γλυκιά και ευχάριστη.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Ascomycota
Class (Ομοταξία) : Pezizomycetes
Order (Τάξη) : Pezizales
Family (Οικογένεια): Tuberaceae
Genus (Γένος) : Tuber
Species (Είδος) : T. brumale

Επιστημονική ονομασία: Tuber brumale Vittadini (1831).

Συνώνυμα: Tuber brumale Vittadini var. moschatum Ferry de la Bellone (1888).

Μαύρη τρούφα η χειμερινή ειδος με μεγάλη εμπορικής αξίας

Περιγραφή:

Η Tuber brumale καρποφορεί σε υψόμετρο 200-1000 μετρά, υπογείως σε βάθος 5- 30 εκ, σε ασβεστολιθικά εδάφη, σε δάση πλατύφυλλων, κυρίως φουντουκιές και φλαμουριές. Η συγκομιδή της γίνεται τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Μαρτίου.

Έχει συνήθως το μέγεθος καρυδιού, από 1-5 εκατοστά και βάρος από 30-100 gr, το σχήμα της είναι ακανόνιστα σφαιρικό, μερικές φορές με επίπεδη βάση, με πυραμιδοειδές προεξοχές, μικρότερες από τις Tuber melanosporum, που φέρουν 5-6 όψεις και ξεκολλάν εύκολα. Έχει χρώμα μαύρο, μερικές φορές κοκκινωπό στη βάση.

Η σάρκα της Tuber brumale Χειμωνιάτικης μαύρης τρούφας είναι αρχικά υπόλευκη, και γκρίζο-μαυριδερή στην ωριμότητα, με παχιές αλλά αραιές διακλαδώσεις που δεν αλλάζουν χρώμα όταν εκτεθούν στον αέρα. Έχει ισχυρό και ευχάριστο άρωμα που θυμίζει ξύλο.

Tuber brumale Μαύρη τρούφα η χειμερινή
Tuber brumale

Καλλιέργεια, Βιότοπος

Η καλλιέργεια της μαύρης χειμερινής τρούφας, είναι πολύ μικρή και κυμαίνεται στο 5% της παραγωγής μαύρης τρούφας.

Συνήθως εμβολιάζεται σε διπλό εμβολιασμό μαζί με τη μαύρη τρούφα την πολύτιμη Tuber melanosporum, με την οποία μοιάζει εμφανισιακά, αλλά το άρωμά της δεν είναι τόσο έντονο, οπότε και η εμπορική της αξία είναι μικρότερη.

Ζει στα ίδια εδάφη με τη τρούφα τη μελανόσπορη Tuber melanosporum, ακόμα και σε περιοχές που καρποφορεί η Tuber aestivum, αλλά και σε περιοχές με λίγο ασβέστιο, πιο συνεκτικά, με λιγότερο χαλίκι και πλούσια σε άργιλο, πιο ξηρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε πιο πλούσια σε οργανική ουσία.

Οι καρποφορίες εμφανίζονται από μέσα Νοεμβρίου έως τέλος Μαρτίου και χρειάζεται αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να ωριμάσει. Τις βρίσκουμε σε βάθος 5- 30εκ. Το μέγεθος των καρποφοριών κυμαίνονται από 1-4 όσο το μέγεθος ενός καρυδιού, σπανίως φτάνουν τα 7 εκ, και το βάρος τους κυμαίνεται από 30-100γρ. Αναπτύσσεται σε υψόμετρο 200- 1300 μέτρων και προτιμά ηλιόλουστα σημεία.

Η χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα έχει καλύτερη συμβίωση με τη φουντουκιά και τη πλατύφυλλη δρυς, τη συναντάμε όμως και σε φλαμουριά, αριά, φουντουκιά, κέδρο, γαύρο και διάφορα πεύκα.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί αρκετά μεγάλες ποσότητες της Tuber brumale.

Η εμπορική της αξία είναι αρκετά υψηλή λόγω του ευχάριστου, γλυκού αρώματός της και των καλών οργανοληπτικών στοιχείων της. Πολλές φορές αναμιγνύεται εσκεμμένα με την πολύτιμη μαύρη τρούφα Tuber melanosporum για ευνόητους λόγους.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Δείτε επίσης:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]