Που φυτρώνει η μαύρη τρούφα η καλοκαιρινή

Που βρίσκουμε και που φυτρώνει η μαύρη τρούφα η καλοκαιρινή στην Ελλάδα. Η αναζήτηση μαύρης καλοκαιρινής τρούφας στα ελληνικά βουνά μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα φυτρώνει συνήθως σε ηλιόλουστες θέσεις, αρκετά επιφανειακά, ημιυπόγειος ή υπογείως και μπορεί να ανιχνευτή και από τη παρουσία ρωγμών που δημιουργεί στο έδαφος.

Μεγαλώνει σε εδάφη ασβεστολιθικά και αργιλώδη, κάτω από δέντρα που δεν έχουν μεγάλη κόμη και δέχονται αρκετό ήλιο, σε υψόμετρο 80-1400 μέτρα, με πιο ευνοϊκά τα 800-900 μέτρα.

Tuber aestivum Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα

Που φυτρώνει η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα

Προτιμά είδη πλατύφυλλων όπως Quercus ilex – Αριά, Quercus pubescens – Χνοώδης δρυς, Corylus avellana – Φουντουκιάς, Carpinus nigra – Καρπίνος, αλλά και το κωνοφόρο Pinus halepensis – Χαλέπιος πεύκο και λιγότερο σε δέντρα Tilia sp. – Φλαμουριάς, Populus sp. – Λεύκας και Fagus sylvatica – Οξιάς.

Η συλλογή της μαύρης καλοκαιρινής τρούφας γίνεται από Μάιο έως και τις αρχές του Φθινοπώρου. Η καλύτερη περίοδος για συλλογή από άποψη ποιότητας αρωμάτων είναι στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, πιο νωρίς δεν είναι ώριμη και δεν μας προσφέρει τα ιδιαίτερα αρώματα.

Η τιμή της μαύρη καλοκαιρινή τρούφα

Η Tuber aestivum είναι ένα εδώδιμο είδος μεγάλης εμπορικής αξίας που η τιμή της κυμαίνεται από 200-400 €/κιλό.
Στο εμπόριο και όταν χρησιμοποιείται στην κουζίνα η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα – Tuber aestivum διακρίνεται από την μαύρη τρούφα της Βουργουνδίας – Tuber uncinatum.

Ωστόσο η μοριακή ανάλυση έδειξε το 2004 ότι αυτές οι δύο ποικιλίες είναι ένα είδος τρούφας, επομένως, οι διαφορές μεταξύ τους στη γεύση, την οσμή και τη μορφολογία των σπορίων είναι πιθανό να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το άρωμά της είναι ελαφρύ και ντελικάτο όταν είναι φρέσκια, θυμίζει βραστό καλαμπόκι ή ζύμη της μπύρας, ενώ γεύση της Tuber aestivum ήπια, θυμίζει ξηρούς καρπούς, καρύδια, φουντούκια.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]