Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης Άγγελος Παπαδημητρίου

Μανιτάρια της Ροδόπης Παπαδημητρίου Α.

Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης

Συγγραφείς Άγγελος Παπαδημητρίου

Παρουσίαση

Η αφορμή για να γραφτεί το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δόθηκε μάλλον απρόσμενα στα τέλη του 2014, όταν ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης αποφάσισε να διερευνήσει το ενδιαφέρον για τη συγγραφή ενός οδηγού πεδίου, που θα παρουσίαζε και θα περιέγραφε έναν ικανό αριθμό των αυτοφυών μανιταριών που ευδοκιμούν εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης. Παρά την από καιρό επιθυμία του συγγραφέα να γράψει για τα μανιτάρια – τουλάχιστον της περιοχής του – η προοπτική αυτή δεν φάνταζε εφικτή για διάφορους λόγους, και χρειάστηκε έξωθεν ερέθισμα για να ξεκινήσει η ενδιαφέρουσα πορεία της συγγραφικής αυτής περιπέτειας. Τώρα, και καθώς έχει φτάσει πια η ώρα να παραδοθεί στην κρίση των ενδιαφερόμενων αναγνωστών ο, κατ’ ελπίδα, χρήσιμος καρπός της προσπάθειας αυτής, η προσμονή έχει ταυτόχρονα το γλυκό άρωμα της προσδοκίας, αλλά και τη στυφή γεύση της αβεβαιότητας. Το μείγμα πάντως είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον!

Ο οδηγός περιγράφει έναν μικρό μόνο αριθμό, μόλις τρεις εκατοντάδες, από τις αρκετές χιλιάδες ειδών μανιταριών και άλλων μυκήτων που φιλοξενεί το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Τα περισσότερα από τα περιγραφόμενα είδη εμφανίζονται και σε όλες σχεδόν τις άλλες περιοχές της χώρας μας, πράγμα που σημαίνει ότι η χρησιμότητά του παρόντος βιβλίου καθόλου δεν περιορίζεται στον συγκεκριμένο, αυστηρά καθορισμένο χώρο του Εθνικού Πάρκου, αλλά καλύπτει όλα σχεδόν τα συνηθέστερα και σημαντικότερα είδη της Ελλάδας.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό – περίπου το 2-3% των συμπεριληφθέντων ειδών – που συναντώνται σχεδόν αποκλειστικά μέσα στο Εθνικό Πάρκο και κάποιες γειτνιάζουσες περιοχές, λόγω του γεγονότος ότι η Ροδόπη είναι η μόνη οροσειρά της χώρας μας που καλύπτεται από εκτεταμένα δάση σημύδας και ερυθρελάτης, δέντρα με τα οποία συμβιούν αποκλειστικά ορισμένα είδη μανιταριών, όπως τα λίγα που παρουσιάζει το βιβλίο αυτό.

Με την ελπίδα το έργο αυτό να αποτελέσει χρήσιμο και αποδοτικό οδηγό για την εξερεύνηση και τη μελέτη του μυκητικού πλούτου, όχι μόνο του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς Ροδόπης αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου, παραδίδεται στα χέρια κάθε ενδιαφερόμενου το παρόν σύγγραμμα, με στόχο να συνοδεύσει ανήσυχα ερευνητικά πνεύματα στην πορεία της αναζήτησης των δεσμών τους με τον γοητευτικά μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών και, κατ’ επέκταση, με το φυσικό τους περιβάλλον.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.8]

Απάντηση