Κάπαρη φωτογραφίες, αναγνώριση & συλλογή

Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή

Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή. Το υπέροχο άνθος της Κάπαρης εμφανίζεται την άνοιξη ομορφαίνοντας τα ξερά και άγονα τοπία αλλά και τις παραλίες.

Τα λουλούδια της κάπαρης πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα οφθαλμοί, μαζεύονται και τοποθετούνται σε αλατισμένο νερό με ξύδι αποτελώντας τη γνωστή κάππαρη του εμπορίου.

Συνώνυμα: Capparis inermis, Capparis orientalis, Capparis rupestris

Κοινές ονομασίες: Κάππαρις η ακανθώδης.

Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή
Ανώριμοι οφθαλμοί

Περιγραφή:

Η Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή ανήκει στην οικογένεια Capparidaceae, είναι πολυετής αγκαθωτός θάμνος με τρυφερούς βλαστούς που απλώνουν στο έδαφος μέχρι και 1,5 μέτρο.

Τα φύλλα της είναι εναλλασσόμενα, παχιά, λεία, γκρίζο-πράσινα και έχουν σχήμα στρογγυλό, ωοειδές με μικρά κίτρινα αγκάθια στη βάση του μίσχου.

Τα άνθη της είναι μεγάλα, σε μακριούς ποδίσκους, γλυκά αρωματικά, εντυπωσιακά, τέσσερα λευκά ή βιολετί πέταλα, με μεγάλους βιολετί στήμονες, και ένα στίγμα που συνήθως αναπτύσσεται πολύ πιο πάνω από τους στήμονες.

Καπαρη ποτε μαζευεται

Ανθίζει το καλοκαίρι, τα άνθη πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα οφθαλμοί, μαζεύονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε αλατισμένο νερό με ξύδι αποτελώντας τη γνωστή κάππαρη του εμπορίου.

Οι καρποί της είναι ράγα, μακρόστενοι μοιάζουν με αγγουράκια, έχουν χρώμα καφέ-γκρι.

Βιότοπος:

Απαντάται σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες, φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα σε χαμηλά υψόμετρα και ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, σε βραχώδη κρεμνά, πετρώδεις βιότοπους και σε χωράφια.

Αναπτύσσεται σε διαφόρων ειδών εδάφη, εκτός όμως από τα πολύ αργιλώδη και αμμώδη.

Συλλέγονται οι φύλλα, καρποί, μπουμπούκια και οι ρίζες.

Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή
Καρπός της Κάπαρης

Τα συστατικά της κάπαρης:

Η κάπαρη περιέχει φλαβονοειδή, θειογλυκοζίτες, πολυπρενόλες, πρενυλ-γλυκοζίτες, βιταμίνη C, E, σελήνιο, νάτριο, καροτενοειδή, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και στερόλες.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Στο φυτό της κάπαρης συλλέγονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φύλλα, οι καρποί και τα κλειστά μπουμπούκια.

Οι τρυφεροί βλαστοί της κάππαρης, οι ανώριμοι οφθαλμοί και οι καρποί της χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σαλάτες, σε κρητικούς ντάκους, σε ποικιλία από τουρσιά, σε σάλτσες, διατηρούνται σε άλμη και ξίδι, μαγειρεύονται με ψάρι και κυρίως παστό μπακαλιάρο, σερβίρονται με φάβα.

Η γεύση της είναι πικάντικη και ελαφρώς καυτερή λόγω τού σιναπέλαιου που απελευθερώνεται από τους ιστούς του φυτού και σχηματίζεται το καπρικό οξύ μια ουσία που της δίνει την ωραία πικρή γεύση που τη χαρακτηρίζει.

Κάπαρη Καλλιέργεια και Πολλαπλασιασμός:

Καλλιεργώντας κάπαρη μπορούμε να εκμεταλλευτούμε εδάφη άγονα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλες καλλιέργειες, είναι ιδανική για τις νησιωτικές περιοχές γιατί ανέχεται τους ισχυρούς ανέμους, είναι ανθεκτική στην υψηλή αλατότητα του εδάφους, δεν είναι απαιτητικό σε νερό και αντέχει σε θερμοκρασίες μεταξύ -4 έως 42°C.

Προτιμά τα ελαφρά, αργιλώδη, αμμώδη, πετρώδη, χαλικώδη εδάφη με λιγότερο από 1% οργανική ύλη, που έχουν καλή στράγγιση με εύρος ΡΗ 6-9, ιδανικό είναι από ουδέτερο έως αλκαλικό ΡΗ 7-8.

Η κάπαρη πολλαπλασιάζεται με σπόρο η με μόσχευμα.

Οι σπόροι της κάππαρης έχουν μια εξωτερική φλούδα που είναι πολύ δύσκολο να διαπεραστεί από το νερό για να βλαστήσει το έμβρυο. Ακόμη κι όταν βλαστήσει ο σπόρος και βγει το φυτό βάζοντας τα στη τελική θέση αναμένουμε συνήθως στα τέσσερα φυτά να επιζήσει το ένα.

Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο γίνεται αφού καθαριστεί και τοποθετηθεί σε διάλυμα θειικού οξέος 98% πυκνότητας για 15 λεπτά, μετά πλένεται καλά με νερό και τοποθετείται σε διάλυμα Γιββερελλίνης για μια ώρα.

Φυτεύεται από το Φεβρουάριο έως και το Μάιο σε αποστάσεις ενός μέτρο ανάμεσα στα φυτά και δύο ανάμεσα στις γραμμές.

Στους βιβλικούς χρόνους πίστευαν ότι ο καρπός της κάπαρη είχε αφροδισιακές ιδιότητες.

Ο πολλαπλασιασμός με βλαστό που παίρνουμε από το φυτό έχει κι αυτός πολύ λίγες πιθανότητες να είναι επιτυχής ακόμη κι αν φανεί ότι αρχικά έχει πιάσει.

Κάππαρη συλλογή

Η συλλογή της κάππαρης γίνεται από τον τρίτο χρόνο, αρχίζει το Μάιο και τελειώνει τον Αύγουστο, ενώ οι πιο όψιμοι κλώνοι συνεχίζουν να παράγουν μπουμπούκια μέχρι και το Νοέμβριο, συλλέγουμε καρπό κάθε 8-12 μέρες ενώ το φυτό μπορεί να παράγει προϊόν για 30- 40 χρόνια.

Οι αποδόσεις ανά φυτό εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες, την ποικιλία, την περιοχή και την ηλικία των φυτών, μια μέση απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 150-300 κιλά το στρέμμα.

Η τιμή πώλησης στη χώρα μας κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ το κιλό, αν αφαιρέσουμε το υψηλό κόστος συγκομιδής επειδή γίνεται με τα χέρια, τότε μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα από 900 ευρώ το στρέμμα.

Μεγάλος εχθρός της κάππαρης είναι το σκουλήκι του εντόμου Pieris brassicae.

Μετά τη συλλογή ακολουθεί η επεξεργασία των κλειστών μπουμπουκιών, το ξεπίκρισμα, εμβαπτίζονται σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου (άρμη) για μια εβδομάδα, στη συνέχεια ανανεώνεται η διάλυση μία ή δύο φορές ώστε να είναι κατάλληλο το προϊόν για πώληση, με αυτή τη διαδικασία απομακρύνεται η γλυκοκαππαρίνη που δίνει τη πικρή γεύση στη κάππαρη.

Capparis spinosa Κάπαρη Κάππαρη Κάπαρις η κοινή

Θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης

Η κατανάλωση κάππαρης θεωρείται ότι συνεισφέρει στην αντιοξειδωτική προστασία, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό.

Τσάι φτιαγμένο από ρίζες και νεαρούς βλαστούς κάππαρης χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα γιατί παρουσιάζει αναλγητική, αντιφλογιστική δράση είναι ορεκτικό, τονωτικό, αντιαναιμικό, αφροδισιακό, διουρητικό και αντιαρτηριοσκληρωτικό.

Τα κλειστά άνθη έχουν υπακτική δράση, είναι πλούσια πηγή συστατικών που είναι γνωστά ως αναστολείς της αναγωγάσης της αλδόζης, τέτοια συστατικά αναφέρεται ότι προλαμβάνουν αποτελεσματικά το σχηματισμό καταρράκτη.

Λαμβάνονται από του στόματος για τη θεραπεία του βήχα και εξωτερικά για τη θεραπεία οφθαλμικών μολύνσεων.

Τρόποι παρασκευής:

Βράζουμε 20 γραμμάρια ρίζας σε ένα φλιτζάνι νερό, σουρώνουμε και πίνουμε νηστικοί το πρωί.

Αντενδείξεις:

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org

Καλλιέργεια της κάπαρης στον κήπο ή σε γλάστρα

Η κάπαρη μπορεί να καλλιεργηθεί στο κήπο ή ακόμη και σε γλάστρες, δεν είναι όμως εύκολη εργασία.

Αν τη καλλιεργήσουμε σε γλάστρα το κάτω χώμα πρέπει να προσφέρει στο φυτό πολύ καλή αποστράγγιξη, βάζουμε ένα πετρώδες ή αργιλώδες χώμα, το υπόλοιπο μπορεί να είναι χώμα ή κομπόστ.

Η γλάστρα τοποθετείται σε σημείο που θα το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα, ποτίζουμε το πολύ μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα.

Τα φυτά πρέπει να κλαδεύονται έντονα το χειμώνα, γιατί η κάπαρη βγάζει άνθη στους νέους βλαστούς, αρχίζει να αποδίδει καρπούς μετά από τα πρώτα 2 χρόνια.

Τα ίδια που ισχύουν για τη φύτευση στη γλάστρα ισχύουν και για τη φύτευση στο κήπο, προσέχουμε όμως να τη τοποθετήσουμε σε σημείο που δεν θα έχει δίπλα άλλα φυτά που θέλουν μεγάλες ποσότητες νερό.

Η τιμή της κάπαρης εξαρτάται από το μέγεθος, όσο πιο μικρή είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]