Urospermum picroides Αγριοζοχός

Urospermum picroides Αγριοζοχός

Urospermum picroides Αγριοζοχός

Ο Urospermum picroides Αγριοζοχός ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ζοχό (Sonchus oleraceus). Αν και είναι εδώδιμο και θεραπευτικό άγριο χόρτο, θεωρείται γενικά ζιζάνιο, γιατί παρεμποδίζει τις καλλιέργειες, ενώ ο ετήσιος κύκλος ζωής του βοηθά στη γρήγορη εξάπλωσή του.

Συνώνυμα: Tragopogon picroides, Arnopogon picroides (L.) Willd.

Κοινές ονομασίες: Ουρόσπερμο το πικροειδές, Πικρίθρα, Κουφολάχανο.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι ετήσιο ποώδες φυτό με ύψος από 10-50 εκατοστά, έχει όρθιο βλαστό, διακλαδιζόμενο, με αιχμηρές τρίχες και με χυμό σαν γάλα. Η ρίζα του είναι βαθιά, απλή ή διακλαδιζόμενη.

Τα φύλλα του συνήθως είναι ατρακτοειδή, χνουδωτά, οδοντωτά, επιμήκη, η επάνω επιφάνεια έχει σκούρο πράσινο γυαλιστερό χρώμα ενώ η κάτω πιο ανοιχτόχρωμο, πάντως το σχήμα και οι διαστάσεις των φύλων δεν είναι ποτέ το ίδιο.
Χαρακτηριστικό του είναι το κόκκινο χρώμα που έχει ο μίσχος, το κεντρικό νεύρο και τα κόκκινα στίγματα στα φύλλα.

Τα γλωσσοειδή κίτρινα άνθη του βγαίνουν από ανθοφόρους βλαστούς, σε καφαλωτές ταξιανθίες από το Φεβρουάριο έως και το Μάιο.

Ο καρπός είναι αχαίνιο με πολλούς σπόρους εφοδιασμένους με πολλά χνουδωτά νήματα που λειτουργούν ως εξαρτήματα πτήσης για τη διάδοση του σπόρου.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Είναι πολύ κοινό χόρτο σε όλη τη χώρα και συλλέγεται από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους, σε άκρες δρόμων, πάρκα και αυλές. Η γεύση του είναι πικρή, απαλύνεται όμως με τη χρήση λεμονιού.

Ο αγριοζοχός τρώγεται σε σαλάτες μαζί με άλλα χόρτα, βραστός με μπόλικο λεμονάκι, σε χορτόπιτες και φυσικά σε συνδυασμό με κατσίκι ή αρνί.

Μελισσοκομικό φυτό:

Ο αγριοζοχός ανθίζει από το Φεβρουάριο έως και τον Μάιο και οι μέλισσες συλλέγουν γύρη.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη ικανότητα του οργανισμού.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.7]