Sisymbrium officinale Αγριόβρουβα Σισίµπριο

Sisymbrium officinale Αγριόβρουβα

Sisymbrium officinale Αγριόβρουβα Σισίµπριο

Τα φύλλα και οι τρυφεροί ανθοφόροι βλαστοί του φυτού Sisymbrium officinale Αγριόβρουβα Σισίµπριο έχουν μία πικάντικη γεύση και τρώγονται ωμά, σαν αρωματικό σε σαλάτες ή σε χορτόπιτες και σε λαδερά φαγητά. Όλο το φυτό έχει καθαρτικές, αποτοξινωτικές, αντιμικροβιακές, στυπτικές, αποχρεμπτικές, διουρητικές, και τονωτικές ιδιότητες.

Ελληνική ονομασία: Σισύμβριο το φαρμακευτικό.

Κοινές ονομασίες: Σκυλοβρούβα.

Συνώνυμα: Erysimum officinale, Chamaeplium officinale.

Sisymbrium officinale Αγριόβρουβα Σισίµπριο

Περιγραφή, Βιότοπος:

Μονοετής τριχωτή πόα, της οικογένειας των Brassicaceae, με όρθιο σκληρό βλαστό ύψους 30-60 εκατοστά με απλωτές διακλαδώσεις.

Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγή, έμμισχα, οδοντωτά τα κατώτερα πτεροειδή, τα ανώτερα λογχοειδή.

Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, μικρά, ωχρό-κίτρινα, σε ταξιανθία βότρυ, με 4 πέταλα και 6 στήμονες, με σέπαλα ισομήκη με το ποδίσκο, ενώ ο καρπός κεράτιο συνήθως τριχωτό, πιο λεπτό στη κορυφή. Περίοδος άνθισης από Φεβρουάριο-Σεπτέμβριο.

Φύεται σε όλη την Ελλάδα, πολύ κοινό φυτό σε ηλιόλουστα ασβεστώδη εδάφη, σε χωράφια, σε καλλιεργούμενους και μη αγρούς, σε άκρες δρόμων, σε υποβαθμισμένα και μπαζωμένα εδάφη και σε σκουπιδότοπους.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Συλλέγονται το χειμώνα και την άνοιξη τα φύλλα, οι τρυφεροί βλαστοί και οι σπόροι. 

Τα φύλλα και οι τρυφεροί ανθοφόροι βλαστοί έχουν μία πικάντικη γεύση και τρώγονται ωμά, σαν αρωματικό σε σαλάτες ή σε χορτόπιτες και σε λαδερά φαγητά.

Οι σπόροι μπορούν να αλεσθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πλιγούρι, ως μουστάρδα ή σαν άρτυμα σε σούπες.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται

Όλο το φυτό έχει καθαρτικές, αποτοξινωτικές, αντιμικροβιακές, στυπτικές, αποχρεμπτικές, διουρητικές, και τονωτικές ιδιότητες.

Η κατανάλωσή του ως λαχανικό ή υπό τη μορφή εγχύματος βοηθάει στην τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε καρδενολίδες.

Επίσης ως έγχυμα για την θεραπεία των ενοχλήσεων του λαιμού, την αντιμετώπιση της βραχνάδας, του πονόλαιμου και των βλεννωδών εγκρίσεων.
Επιπλέον, στην αρχαιότητα το φαρμακευτικό φυτό φημολογείτο πως είχε αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το αποξηραμένο φυτό δεν είναι σχεδόν καθόλου δραστικό, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο.

Τρόποι παρασκευής:

Ως έγχυμα, ένα κουταλάκι του γλυκού βοτάνου σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό για 5-15 λεπτά, πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

Αντενδείξεις:

Υπερβολικές δόσεις ενδεχομένως να επηρεάσουν την καρδιά.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.pfaf.org, Photography flickr.com, Author Dinesh Valke , Taken on June 2, 2008

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]