Sinapis alba Σινάπι το λευκό Βρούβες

Sinapis alba Σινάπι το λευκό

Sinapis alba Σινάπι το λευκό Βρούβες

Το φυτό Sinapis alba Σινάπι το λευκό Βρούβες ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για την συμβολή του στη βελτίωση του εδάφους, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Οι τρυφεροί του βλαστοί τρώγονται ωμοί ή βραστοί σαν σαλάτα. Επίσης προσθέτει πικάντικη νοστιμιά στις χορτόπιτες. Το ζουμί από βρασμένα φύλλα σιναπιού μας βοηθά στη γρίπη.

Επιστημονική ονομασία: Sinapis alba L.

Συνώνυμα: Brassica alba, Brassica hirta, Rorippa coloradensis, Sinapis alba ssp. Dissecta, Bonnania officinalis, Leucosinapis alba, Eruca alba.

Κοινές ονομασίες: Πικρίδι, λευκό σινάπι, βρούβα, λαψάνα, αγριοσινάπια, σινιάβρη, γλυκοβρούβες, λαψανόβρουβα, κάψα, καψανθός.

Sinapis alba Σινάπι το λευκό Βρούβες

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι μονοετές, ποώδες φυτό, της οικογένειας των Brassicaceae, με όρθιο διακλαδιζόμενο βλαστό, αραιά τριχωτός και με ύψος έως 80 εκατοστά.

Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγή, λοβωτά και άνισα οδοντωτά, τα κατώτερα είναι μεγαλύτερου μεγέθους.

Έχει κίτρινα άνθη, σε ταξιανθία βότρυ, με 4 πέταλα και 6 στήμονες, ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο ενώ ο καρπός κεράτιο 2-4 εκατοστά με λευκές τρίχες και με 3 ανάγλυφες νευρώσεις στις πλευρές, ωριμάζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Είναι κοινό φυτό το συναντάμε σε όλη τη χώρα, σε ηλιόλουστα ασβεστώδη εδάφη, σε χέρσες εκτάσεις, καλλιεργούμενους και μη αγρούς και σε άκρες δρόμων.

Στη χώρα μας συναντάμε πέντε είδη από τα οποία τρία είναι τα πιο γνωστά, το Sinapis Alba ή Λευκό Σινάπι, το Sinapis Nigra ή Brassica nigra ή Μαύρο Σινάπι και το Sinapis Arvensis ή Άγριο Σινάπι.

Συστατικά:

Περιέχει θειογλυκοζίτες, σιναλμπίνη, σιναπικό οξύ, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και τις βιταμίνες Α, θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β6).

Εδωδιμότητα:

Στο Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικό σκοπό και σαν συντηρητικό των τροφών γιατί σταματά τη δράση των βακτηριδίων.

Συλλέγονται το χειμώνα και την άνοιξη τα φύλλα, οι τρυφεροί βλαστοί και οι σπόροι. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί έχουν μία πικάντικη γεύση και τρώγονται ωμά, σαν αρωματικό σε σαλάτες ή σε χορτόπιτες. Από τους σπόρους όπως και των άλλων ειδών του γένους παράγεται η μουστάρδα.

Οι τρυφεροί του βλαστοί τρώγονται ωμοί ή βραστοί σαν σαλάτα. Επίσης προσθέτει πικάντικη νοστιμιά στις χορτόπιτες.

Το ζουμί από βρασμένα φύλλα σιναπιού μας βοηθά στη γρίπη.

Ο σιναπόσπορος χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα καπνιστού κρέατος, βοδινού και κυνηγιού, ενώ εμπλουτίζει τη γεύση ξιδάτων αγγουριών και λάχανων. Οι αλευροποιημένοι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ή για την κατασκευή σπιτικής μουστάρδας.

Ένα εδώδιμο λάδι λαμβάνεται από το σπόρο το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή σαπουνιού.

Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για την συμβολή του στη βελτίωση του εδάφους, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Μελισσοκομικό φυτό:

Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι και οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και γύρη.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:

Όλες οι βρούβες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, έχουν τονωτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και μας δίνει την αίσθηση ευεξίας.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει πως η βρώση του σιναπιού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέως εντέρου και του στομάχου.

Το λευκό σινάπι δρα ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, ορεκτικό, άφυσο, καθαρτικό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αποχρεμπτικό, αλλεργικό, τονωτικό και καυστικό.

Το μαύρο σινάπι δρα ως ορεκτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αλλεργικό και διεγερτικό. Χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα σε ρευματισμούς, μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, καθώς προκαλεί υπεραιμία.

Οι σπόροι του σιναπιού χρησιμοποιούνται αλεσμένοι για καταπλάσματα ή έμπλαστρα.

Αντενδείξεις:

Οι υπερτασικοί να αποφεύγουν κάθε χρήση. Να αποφεύγεται η χρήση του σκέτου σιναπόσπορου γιατί είναι πολύ καυστικός, όπως και του αδιάλυτου σιναπόλαδου στο δέρμα γιατί προκαλεί εγκαύματα. Πιθανή αλλεργία στη μουστάρδα ειδικά σε παιδιά και σε εφήβους.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, www.herb.grhttps://pfaf.

Καλλιέργεια:

Καλλιεργείται για τους σπόρους, για τη παρασκευή της μουστάρδας , ως καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, ή ως χλωρή λίπανση , είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, αν και πιθανότατα προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]