Muscari pulchellum Μούσκαρι το όμορφο

Muscari pulchellum Μούσκαρι το όμορφο

Muscari pulchellum Μούσκαρι το όμορφο

Το Muscari pulchellum Μούσκαρι το όμορφο είναι ενδημικό της Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιανατολικής Πελοποννήσο και του Δυτικό Αιγαίο, φύεται σε άγονες, βραχώδεις τοποθεσίες και φρυγανότοπους από τα χαμηλά υψόμετρα μέχρι τα 1350 μέτρα. Το όνομα του γένους, Muscari, προέρχεται από την λατινική λέξη musk, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την ελληνική λέξη “μόσχος” (μοσχοβολιά), και αναφέρεται στο έντονο άρωμα των λουλουδιών.

Επιστημονική ονομασία: Muscari pulchellum subsp. pulchellum, Heldr. & Sartori ex Boiss. 1859

Ελληνική ονομασία: Μούσκαρι το ευειδές, Μούσκαρι το όμορφο.

Κοινές ονομασίες: Ασκορδούλακας, Βολβοί, Βροβιός, Σκορδούλακας, Σταφυλουάκινθος, κουρκουτσέλια, Ψωμί του κούκου

Περιγραφή

Το Muscari pulchellum Μούσκαρι το όμορφο είναι πολυετές, βολβώδες φυτό, της οικογένειας των Hyacinthaceae, με βλαστό μέχρι 10-15 εκατοστά ύψος.

Έχει 4-6 φύλλα , λογχοειδή-γραμμοειδή, στενά που βγαίνουν από τη βάση.

Τα άνθη φύονται σε ανθοφόρο βότρυ επιμήκης, αραιανθής, με μήκος 1-3 εκ., τα κατώτερα, που είναι και τα γόνιμα, σε χρώμα σκούρο μπλε με οδοντώσεις λευκές και τα ανώτερα, τα άγονα, ωχρό-κυανά. Τα περισσότερα από τα ανώτερα άνθη δεν είναι γόνιμα, ενώ τα πραγματικά άνθη είναι αυτά που καταλήγουν σε άσπρο οδοντωτό χείλος και είναι σκούρου μπλε χρώματος. Περίοδος ανθοφορίας ανάλογα το υψόμετρο, από τον Ιανουάριο – Απρίλιο.

Ανθίζει συχνά μαζί με το Muscari commutatum (ή μπορεί να προηγείται λιγάκι) αλλά ξεχωρίζει εύκολα γιατί το Muscari commutatum δεν έχει άσπρο τελείωμα στο άνθος.

Μοιάζει με το Muscari comosum με το Muscari commutatum και το Muscari neglectum

Άγριος βολβός, πως μαζεύεται, πως καθαρίζεται και πως μαγειρεύεται

Φυτό πολύ γνωστό από την αρχαιότητα, αφού οι βολβοί του εθεωρούντο εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Έλληνες.

Συλλέγονται οι ανθοφόροι βλαστοί και οι βολβοί, εντοπίζονται εύκολα από την χαρακτηριστική ταξιανθία τους.

Μετά τον καθαρισμό και το πλύσιμο, τους βράζουμε, ενώ αλλάζουμε το νερό 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν, στραγγίζονται και τοποθετούνται σε ξύδι και αλάτι, όπου συντηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Σερβίρονται με λάδι και είναι συνηθισμένο ορεκτικό της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Τοξικότητα του άγριου βολβού

Ο βολβός των Muscari είναι δηλητηριώδης. Περιέχει μια ουσία αποκαλούμενη ως comisic acid, η οποία λέγεται οτί ενεργεί όπως οι σαπωνίνες. Αν και δηλητηριώδης, οι σαπωνίνες απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα και οι περισσότεροι, αποβάλλονται χωρίς να προκαλούν κάποια βλάβη στον οργανισμό μας.

Οι σαπωνίνες είναι αρκετά πικροί και βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως σε ορισμένα φασόλια.

Μπορούν όμως να αφαιρεθούν με προσεκτική έκπλυση του σπόρου σε τρεχούμενο νερό. Το επαρκές μαγείρεμα και ίσως η αλλαγή του νερού μαγειρέματος, τουλάχιστον μιά φορά, θα αφαιρέσει τους περισσότερους από αυτούς.

Ωστόσο, είναι σκόπιμο να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες τροφίμων που περιέχουν σαπωνίνες. Οι σαπωνίνες είναι πολύ πιο τοξικοί για ορισμένα ζώα, όπως τα ψάρια, έτσι κάποιες φυλές παραδοσιακά ρίχνουν μεγάλες ποσότητες από αυτούς σε ρέματα, λίμνες κλπ, προκειμένου να σκοτώσουν τα ψάρια και μολις ανέβουν στην επειφάνεια να τα συλλέξουν προς κατανάλωση.

Πηγή: Πηγή: www.greekflora.gr

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση