Clematis cirrhosa Αγράμπελη η κιρρώδης

Clematis cirrhosa Αγράμπελη η κιρρώδης

Clematis cirrhosa Αγράμπελη η κιρρώδης

Το Clematis cirrhosa Αγράμπελη η κιρρώδης είναι ένα αειθαλής, αναρριχώμενος θάμνος με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα με εξαίρεση την βορειοδυτική χώρα, φύεται μέχρι τα 1000 μέτρα, σε φράκτες, θαμνότοπους, φρύγανα, πετρώδεις βουνοπλαγιές και σε ξέφωτα δασών. Το γένος Clematis περιλαμβάνει περίπου 300 είδη των εύκρατων και υποτροπικών περιοχών, από τα οποία 5 φύονται στην Ελλάδα:

Επιστημονική ονομασία: Clematis cirrhosa L. 1753

Συνώνυμα: theplantlist 

Ελληνική ονομασία: Κληματίς η βοστρυχώδης, Αγράμπελη η κιρρώδης

Κοινές ονομασίες: Αγριόκλημα, Αγράμπελη, Αμπελίνα, Αγριοαμπελίνα,  Αρκόκλημα, Κληματίδα, Κλώστρος, Πλοκάδι, Evergreen Traveller’s Joy, Evergreen Virgin’s Bower, Kiesħa jew Bajda

Ετυμολογία: Clematis = Από την ελληνική λέξη “Κλήμα”, που σημαίνει αμπελόφυλλο και χρησιμοποιείται ως αρχαίο όνομα για κάποιο αναρριχητικό φυτό (ελληνικό).
cirrhosa > cirrus, η έλικα του κλήματος, βόστρυχος (πλεξίδα-μπούκλα μαλλιών) = βοστρυχώδης (λατινικά).

Περιγραφή

Το Clematis cirrhosa είναι ένας αειθαλής, αναρριχώμενος θάμνος της οικογένειας των Ranunculaceae, με ξυλώδεις, αυλακωτούς, καστανο-κόκκινους βλαστούς που φτάνουν και τα 10 μέτρα.

Το φυτό έχει διφυλλία, τα φύλλα των πρώτων κλαδίσκων είναι αντίθετα, απλά, ωοειδή προς οβάλ, άτριχα, χείλος οδοντωτό ή άνισα λοβωτό, ενώ των δευτερογενών κλαδίσκων είναι με 2 ή 3 λοβούς, μίσχος χνουδωτός, βάση φύλλου στρογγυλή, κορυφή μάλλον πλατειά, μήκος 2,5-5 εκ.

Τα χνουδωτά, αρωματικά, λευκοκίτρινα άνθη είναι αρρενο-θήλεα, μεμονωμένα ή σε ζεύγη των 2, με απλό περιάνθιο, 4-μερή, κωδωνοειδή, φύονται στους βλαστούς του προηγούμενου έτους. Οι στήμονες είναι πολυάριθμοι. Το αγριόκλημα έχει περίοδο ανθοφορίας το φθινόπωρο και το χειμώνα και συχνά τα άνθη είναι τόσα πολλά που σκεπάζουν το φυτό.

Ο καρπός είναι καστανό και πτερωτό αχαίνιο.

Μοιάζει με το Clematis flammula, το Clematis vitalba και το Clematis viticella

Φαρμακευτικές χρήσεις:

Δεν έχουν βρεθεί πολλές πληροφορίες σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φυτού. Μια πηγή αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε σε αλοιφές για τη θεραπεία του πόνου. Περιέχει Ακετυλολανολικό οξύ.

Τοξικότητα:

Αναφέρεται ότι όλα τα είδη του γένους Clematis είναι μάλλον τοξικά λόγω της συστατικής τους. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν την τοξίνη Anemonin. Η ανεμονίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φυτά της οικογένειας Ranunculaceae.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από την Anemonin είναι η ερυθρότητα και αίσθηση καψίματος του δέρματος. Προκαλεί έντονο πόνο στο στόμα, εάν το φάτε! Ο ερεθισμός του δέρματος είναι ήπιος ή διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ο τρόπος εισόδου είναι μέσω του δέρματος, κατάποσης ή εισπνοής.

Μελισσοκομικό φυτό:

Οι μέλισσες επισκέπτονται το χειμώνα το φυτό Clematis cirrhosa για το νέκταρ και την άσπρη γύρη του που είναι πολύ σημαντική για ένα καλό ξεκίνημα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Clematis_cirrhosa, votaniki.gr/xlorida/eidi/ksilodi-eidi-tis-elladas/clematis-cirrhosa/, www.greekflora.gr/el/flowers/0173/Clematis-cirrhosa, Illustration

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση