Muscari neglectum Μούσκαρι

Muscari neglectum Μούσκαρι

Muscari neglectum Μούσκαρι

Το Muscari neglectum Μούσκαρι είναι πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου όπου φύονται 45 είδη, με τα 17 από αυτά να τα βρίσκουμε στην Ελλάδα. Κοινό φυτό στη χώρα μας όπου φύεται σε χαμηλά υψόμετρα μέχρι τα 600 μέτρα, σε αμμώδη εδάφη, σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε ξηρά λιβάδια, σε πετρώδη εδάφη, σε όρια αγρών, ακαλλιέργητα εδάφη και σε δάση.

Επιστημονική ονομασία: Muscari neglectum Guss. ex Ten. 1842

Συνώνυμα: Botryanthus breviscapus Tod., Hyacinthus racemosus L., Muscari racemosum var. neglectum (Guss. ex Ten.) St.-Lag, Hyacinthus neglectus (Guss. ex Ten.) E.H.L.Krause, Muscari grandifolium Baker

Ελληνική ονομασία: Μούσκαρι το αμελητέο ή Μούσκαρι το παραμελημένο ή Μούσκαρι το βοτρυανθές.

Κοινές ονομασίες: Άγριος υάκινθος, Βορβός, Βολβός, Καλογριά, Του κούκου το ψωμί, common grape hyacinth, Grape Hyacinth, Starch grape hyacinth

Περιγραφή

Το Muscari neglectum είναι πολυετή βολβώδες πόα της οικογένειας των Hyacinthaceae, με ύψος έως 25 εκατοστά, με χοντρό ρόδινο-κοκκινωπό βολβό.

Στη βάση του φυτού υπάρχουν 3 -7 παράρριζα φύλλα, σκούτο-πράσινου χρώματος, με μήκος μέχρι 40 χιλιοστά, άτριχα, μακρόστενα, γραμμοειδή, διπλώνονται στο κεντρικό νεύρο.

Ο όρθιος, σαρκώδης ανθοφόρος βλαστός που φτάνει σε ύψος 20-50 εκατοστά φέρει άνθη που έχουν μωβ, βαθύ μπλε χρώμα με οδοντωτό χείλος σε λευκό χρώμα, διαταγμένα σε ταξιανθία βότρυ, κρεμαστά και πυκνά, ανθίζουν από Φεβρουάριο – Μάιο είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από έντομα. Τα γόνιμα άνθη βρίσκονται στο κάτω μέρος σε σχήμα καμπάνας, με πιο ανοιχτόχρωμο λοβούς ενώ στην κορυφή της ταξιανθίας υπάρχουν και άνθη άγονα που είναι μικρότερα και ανοιχτότερου χρώματος.

Οι καρποί είναι τριγωνικές κάψες που περιέχουν πολλά μικρά σπέρματα, ωριμάζουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Μοιάζει με το Muscari comosum με το Muscari pulchellum και με το Muscari commutatum

Άγριος βολβός, πως μαζεύεται, πως καθαρίζεται και πως μαγειρεύεται

Φυτό πολύ γνωστό από την αρχαιότητα, αφού οι βολβοί του εθεωρούντο εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Έλληνες.

Συλλέγονται οι ανθοφόροι βλαστοί και οι βολβοί, εντοπίζονται εύκολα από την χαρακτηριστική ταξιανθία τους.

Μετά τον καθαρισμό και το πλύσιμο, τους βράζουμε, ενώ αλλάζουμε το νερό 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν, στραγγίζονται και τοποθετούνται σε ξύδι και αλάτι, όπου συντηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Σερβίρονται με λάδι και είναι συνηθισμένο ορεκτικό της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Τοξικότητα του άγριου βολβού

Ο βολβός του Muscari neglectum είναι δηλητηριώδης. Περιέχει μια ουσία αποκαλούμενη ως comisic acid, η οποία λέγεται οτί ενεργεί όπως οι σαπωνίνες. Αν και δηλητηριώδης, οι σαπωνίνες απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα και οι περισσότεροι, αποβάλλονται χωρίς να προκαλούν κάποια βλάβη στον οργανισμό μας.

Οι σαπωνίνες είναι αρκετά πικροί και βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως σε ορισμένα φασόλια.

Μπορούν όμως να αφαιρεθούν με προσεκτική έκπλυση του σπόρου σε τρεχούμενο νερό. Το επαρκές μαγείρεμα και ίσως η αλλαγή του νερού μαγειρέματος, τουλάχιστον μιά φορά, θα αφαιρέσει τους περισσότερους από αυτούς.

Ωστόσο, είναι σκόπιμο να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες τροφίμων που περιέχουν σαπωνίνες. Οι σαπωνίνες είναι πολύ πιο τοξικοί για ορισμένα ζώα, όπως τα ψάρια, έτσι κάποιες φυλές παραδοσιακά ρίχνουν μεγάλες ποσότητες από αυτούς σε ρέματα, λίμνες κλπ, προκειμένου να σκοτώσουν τα ψάρια και μολις ανέβουν στην επειφάνεια να τα συλλέξουν προς κατανάλωση.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Muscari_neglectum, savvastryfonosplants.com/muscari-neglectum, pfaf.org, Photo 1, Photo 2

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση