Tylopilus felleus

Tylopilus felleus-2

Tylopilus felleus

Το όχι συχνό, Tylopilus felleus είναι ένα μη εδώδιμο μανιτάρι, λόγω της πολύ πικρής του γεύσης, ξεχωρίζει εύκολα από τους υπόλοιπους εδώδιμους βωλίτες, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών, συνήθως μοναχικά και σπάνια σε μικρές ομάδες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Boletaceae
Genus (Γένος) : Tylopilus
Species (Είδος) : T. felleus

Επιστημονική ονομασία: Tylopilus felleus (Bull.) P.Karst. (1881)

Συνώνυμα: Tylopilus felleus var. minor (Coker & Beers) Pilát & Dermek (1974), Tylopilus felleus var. uliginosus AHSm. & Thiers (1971), Boletus felleus var. minor Coker & Beers (1943), Tylopilus alutarius (Fr.) Henn. (1898), Rhodoporus felleus (Fr.) Quél. (1888), Dictyopus felleus (Fr.) Quél. (1886), Tylopilus felleus var. alutarius (Fr.) P.Karst. (1882), Boletus alutarius Rostk. (1844), Boletus alutarius Fr. (1815), Boletus felleus Bull. (1788)

Κοινές ονομασίες: Πικρός βωλίτης

Περιγραφή:

Το καπέλο του Tylopilus felleus έχει διάμετρο 6-12 μερικές φορές φτάνει και τα 18 εκατοστά. Το σχήμα του είναι ημισφαιρικό, βελούδινο, καφέ, γκρι-καφέ στην αρχή, κυρτό, σχεδόν επίπεδο, με σκούρες κηλίδες, με κυματιστές άκρες και με επιφάνεια λεία μετά.

Οι σωλήνες του αρχικά είναι λευκοί στη συνέχεια γίνονται ρόδινοι, οι πόροι του είναι γωνιακοί αρχικά λευκοί, καφέ-ρόδινοι στη συνέχεια και μελανιάζουν αν πιεσθούν.

Το πόδι έχει ύψος 5-15 και διάμετρο 2-4 εκατοστά, παχαίνει προς τη βάση, πιο ανοιχτόχρωμο από το καπέλο με χοντρό καφέ δίκτυ.

Η σάρκα του μαλακή, λευκή δεν αλλάζει χρώμα ύστερα από κοπή, ροδίζει ελαφρά ύστερα από αρκετά λεπτά, έντονα πικρή γεύση και ευχάριστη οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-ρόδινο.

Ομοιότητες:

Μερικές φορές συγχέεται με το κοινό, εδώδιμο εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας, Boletus edulis, αλλά αναγνωρίζεται εύκολα από τη ρόδινη απόχρωση των πόρων και την πικρή γεύση της σάρκα.

Σχόλια:

Σε μερικές χώρες αποξηραίνετε και χρησιμοποιείται σαν καυτερό μπαχαρικό, ενώ στο Μεξικό είναι πολύ αγαπητό και πωλείται σε τοπικές αγορές. Η πικρή του γεύση γίνεται πιο έντονη κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Tylopilus_felleus, Photography Wikimedia Commons, Author Jerzy Opioła Date 13:47, 11 August 2012, Photography Wikimedia Commons, Eric Steinert Date 23. Jul. 2005 & Photography Wikimedia Commons, Author Christine Braaten Date 9 June 2012

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Tylopilus felleus έχει διάμετρο 6-12 μερικές φορές φτάνει και τα 18 εκατοστά. Το σχήμα του είναι ημισφαιρικό, βελούδινο, καφέ, γκρι-καφέ στην αρχή, κυρτό, σχεδόν επίπεδο, με σκούρες κηλίδες, με κυματιστές άκρες και με επιφάνεια λεία μετά.

Οι σωλήνες του αρχικά είναι λευκοί στη συνέχεια γίνονται ρόδινοι, οι πόροι του είναι γωνιακοί αρχικά λευκοί, καφέ-ρόδινοι στη συνέχεια και μελανιάζουν αν πιεσθούν.

Το πόδι έχει ύψος 5-15 και διάμετρο 2-4 εκατοστά, παχαίνει προς τη βάση, πιο ανοιχτόχρωμο από το καπέλο με χοντρό καφέ δίκτυ.

Η σάρκα του μαλακή, λευκή δεν αλλάζει χρώμα ύστερα από κοπή, ροδίζει ελαφρά ύστερα από αρκετά λεπτά, έντονα πικρή γεύση και ευχάριστη οσμή.

Έχει χρώμα καφέ-ρόδινο.

Είναι ένα μη εδώδιμο μανιτάρι, λόγω της πολύ πικρής του γεύσης.

Το όχι συχνό, Tylopilus felleus ξεχωρίζει εύκολα από τους υπόλοιπους εδώδιμους βωλίτες, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών, συνήθως μοναχικά και σπάνια σε μικρές ομάδες.

Μερικές φορές συγχέεται με το κοινό, εδώδιμο εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας, Boletus edulis, αλλά αναγνωρίζεται εύκολα από τη ρόδινη απόχρωση των πόρων και την πικρή γεύση της σάρκα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]