Hymenopellis radicata

Hymenopellis radicata

Hymenopellis radicata

Το Hymenopellis radicata ανήκει στη οικογένεια των Physalacriaceae, είναι εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση λόγω των μακροσκοπικών του χαρακτηριστικών και το βιότοπο καρποφορίας του.

Επιστημονική ονομασία: Hymenopellis radicata (Relhan) R.H. Petersen

Συνώνυμα: Agaricus radicatus Relhan, Gymnopus radicatus (Relhan) Gray, Collybia radicans P. Kumm., Collybia radicata (Relhan) Quél., Mucidula radicata (Relhan) Boursier, Oudemansiella radicata (Relhan) Singer, Xerula radicata var. alba Dörfelt, Oudemansiella radicata var. marginata (Konrad & Maubl.) Bon & Dennis Oudemansiella radicata (Relhan ex Fr.) Singer, and Collybia radicata (Relhan ex Fr.) Quél. and Xerula radicata (Relhan: Fr.) Darfelt.

Ελληνική ονομασία: Υμενόδερμη η ριζωτή

Hymenopellis radicata ελασματα

Περιγραφή, Βιότοπος

Το εδώδιμο, συχνό, Hymenopellis radicata καρποφορεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μοναχικά ή σε μικρές ομάδες, σε δάση πλατυφύλλων ειδών συνήθως οξιάς, πάνω ή κοντά σε θαμμένο ξύλο ή ρίζες δέντρων που φθάνει με το πολύ μακρύ ριζωτό πόδι που έχει.

Το καπέλο του έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά, αρχικά κυρτό με πλατύ ύβο και λείο, αργότερα επίπεδο ακτινωτά ρυτιδωμένο, με λευκό-μπεζ, γκρι-καφέ χρώμα, κολλώδες σε υγρή ατμόσφαιρα, μεταξένιο σε ξηρή.

Τα ελάσματα έχουν λευκό χρώμα, φαρδιά, εφαπτόμενα με οδόντωση, στην ωριμότητα μερικές φορές με καφετιά στίγματα στις άκρες.

Το πόδι με ύψος 10-20 και διάμετρο 0,5-1 εκατοστά, λευκός στην κορυφή, γκρίζο-καφετί το υπόλοιπο, με διόγκωση στη βάση απ’ όπου ξεκινάει, πασσαλώδης ρίζα που φτάνει και τα 10 εκατοστά βάθος.

Η σάρκα του έχει λευκό χρώμα, είναι μαλακιά, με ουδέτερη οσμή και ελαφρά γλυκόπικρή γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει λευκό χρώμα.

Ομοιότητες

Το Xerula pudens = Oudemansiella pudens καρποφορεί και αυτό σε πλατύφυλλα είδη και διακρίνεται από το γκρι-καφέ έως μπεζ χρώμα και την χνουδωτή επιφάνεια του καπέλου του.

Το Oudemansiella melanotricha=Xerula melanotricha είναι πολύ παρόμοιο, διακρίνεται από τον χρωματισμό του καπέλου και του σκοτεινότερου ποδιού και προτιμά να καρποφορεί σε ορεινό δάση με κωνοφόρα είδη δέντρων.

Το Laccariopsis mediterranea = Xerula mediterranea χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο περιβάλλον ανάπτυξης που είναι οι αμμόλοφοι των παραλιών και συμβιωτικά με τα είδη του γένους Juniperus spp.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να συγχέεται με τα μανιτάρια του γένους Pluteus , αλλά το αποτύπωμα των σπορίων τους έχει ρόδινο χρώμα.

Πηγή: www.first-nature.com, photo 1, photo 2

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση