Macrocystidia cucumis

Macrocystidia cucumis

Macrocystidia cucumis

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Macrocystidia cucumis, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές, σε μικρές ομάδες, σε υπολείμματα ξύλου, σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη ανάμεσα σε ποώδη φυτά σε κήπους και πάρκα, σε δάση πλατυφύλλων και κωνοφόρων, σε άκρες δασικών δρόμων και μονοπατιών.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Marasmiaceae
Genus (Γένος) : Macrocystidia
Species (Είδος) : M. cucumis

Επιστημονική ονομασία: Macrocystidia cucumis (Pers.) Joss. (1934)

Συνώνυμα: Agaricus cucumis Pers. (1796)

Κοινές ονομασίες: Cucumber Cap

Περιγραφή

Το καπέλο του έχει διάμετρο 1-6 εκατοστά, το σχήμα του αρχικά είναι κωνικό-καμπανοειδές, επίπεδο με ύβο αργότερα, λείο ή ελαφρώς βελούδινο, υγροφανής επιδερμίδα, με γραμμωτή περίμετρο, με χρώμα κόκκινο-καφέ έως σχεδόν μαύρο-καφέ, σε υγρό περιβάλλον έχει αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο, ωχρό-καφετί, ωχρό-κιτρινωπό που ξεθωριάζει όταν στεγνώνει, ωχρό-κιτρινωπό στο χείλος.

Τα ελάσματα κρεμ αρχικά, κιτρινοκαφετιά-ωχρορόδινα στην ωριμότητα, φαρδιά, έγκοπτα, μετριας πυκνότητας και σχεδόν ελεύθερα ή μεροστυπικά.

Το πόδι του έχει ύψος 4-8 και πάχος 0,3-0,6 εκατοστά, κυλινδρικό, συμπαγές αρχικά κούφιο τελικά, βελούδινο, συχνά λεπτότερο στη βάση, πιο ανοιχτόχρωμο στην κορυφή, καφέ-μαύρο το υπόλοιπο.

Η σάρκα του καφέ, λεπτή, με οσμή αγγουριού ή ψαριού και με ήπια δυσάρεστη γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει ωχρορόδινο χρώμα.

Ομοιότητες

Το Flammulina velutipes, καρποφορεί σε κορμούς δέντρων, έχει πιο πορτοκαλί καπέλο, δεν έχει οσμή που θυμίζει αγγούρι και έχει λευκό αποτύπωμα σπόρων.

Πηγή: www.mushroomexpert.com/macrocystidia_cucumis, www.first-nature.com/fungi/macrocystidia-cucumis

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο 1-6 εκατοστά, το σχήμα του αρχικά είναι κωνικό-καμπανοειδές, επίπεδο με ύβο αργότερα, λείο ή ελαφρώς βελούδινο, υγροφανής επιδερμίδα, με γραμμωτή περίμετρο, με χρώμα κόκκινο-καφέ έως σχεδόν μαύρο-καφέ, σε υγρό περιβάλλον έχει αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο, ωχρό-καφετί, ωχρό-κιτρινωπό που ξεθωριάζει όταν στεγνώνει, ωχρό-κιτρινωπό στο χείλος.

Τα ελάσματα κρεμ αρχικά, κιτρινοκαφετιά-ωχρορόδινα στην ωριμότητα, φαρδιά, έγκοπτα, μέτριας πυκνότητας και σχεδόν ελεύθερα ή μεροστυπικά.

Το πόδι του έχει ύψος 4-8 και πάχος 0,3-0,6 εκατοστά, κυλινδρικό, συμπαγές αρχικά κούφιο τελικά, βελούδινο, συχνά λεπτότερο στη βάση, πιο ανοιχτόχρωμο στην κορυφή, καφέ-μαύρο το υπόλοιπο.

Η σάρκα του καφέ, λεπτή, με οσμή αγγουριού ή ψαριού και με ήπια δυσάρεστη γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει ωχρορόδινο χρώμα.

καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές, σε μικρές ομάδες, σε υπολείμματα ξύλου, σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη ανάμεσα σε ποώδη φυτά σε κήπους και πάρκα, σε δάση πλατυφύλλων και κωνοφόρων, σε άκρες δασικών δρόμων και μονοπατιών.

μη εδώδιμο

Το Flammulina velutipes, καρποφορεί σε κορμούς δέντρων, έχει πιο πορτοκαλί καπέλο, δεν έχει οσμή που θυμίζει αγγούρι και έχει λευκό αποτύπωμα σπόρων.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση