Phallus impudicus var. impudicus

Phallus impudicus var. impudicus
Φαλλός ο Ξεδιάντροπος

Ο Φαλλός ο Ξεδιάντροπος ανήκει στην οικογένεια Phallaceae είναι από τα πιο παράξενα και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακά μανιτάρια που συναντάμε συνήθως σε μικρές ομάδες, σε δάση, πιο συχνά κωνοφόρων ειδών, σε σκιερά μέρη και σε σάπια υπολείμματα από δέντρα. Αυτός ο συνηθισμένος μύκητας περιγράφεται ως μη εδώδιμος, σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία θεωρείται βρώσιμο και καταναλώνεται όσο είναι σε νεαρή ηλικία στο στάδιο του αυγού, παρόμοια είδη καταναλώνονται στην Κίνα.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Phallales
Family (Οικογένεια): Phallaceae
Genus (Γένος) : Phallus
Species (Είδος) : P. impudicus

Επιστημονική ονομασία: Phallus impudicus var. impudicus L. (1753)

Συνώνυμα: Phallus impudicus, Phallus volvatus Batsch (1783), Phallus foetidus Sowerby (1803), Morellus impudicus ( Pers. ) Eaton (1818), Ithyphallus impudicus (L.) E.Fischer (1888)

Ελληνική ονομασία: Φαλλός ο αναίσχυντος

Κοινές ονομασίες: Βρωμομανίταρο, Βρωμομάνταρο

Phallus impudicus var. impudicus Φαλλός ο Ξεδιάντροπος

Περιγραφή:

Αναπτύσσεται αρχικά υπογείως και στη συνέχεια εμφανίζεται στην επιφάνεια του εδάφους σε σχήμα μικρής λευκής σχεδόν λείας μπάλας με διάμετρο 3-6 εκατοστά.
Όταν ωριμάσει σπάει το κάλυμμα του αυγού (το πηρίδιο) και φανερώνεται από μέσα το λευκωπό, κυλινδρικό, μαλακό, σπογγώδες και κενό εσωτερικά στέλεχος (το πόδι) που έχει ύψος 10-20 και διάμετρο 2-3 εκατοστά. Το κάλυμμα μένει στο έδαφος και σχηματίζει μια βόλβα στη βάση του ποδιού.

Η κεφαλή, το καπέλο του στελέχους έχει σχήμα κωνικό και η επιφάνεια του αποτελείται από ρηχές κυψέλες. Σκεπάζεται από μια γλοιώδες λαδό-πράσινη ουσία μέσα στην οποίο βρίσκονται τα σπόρια του μανιταριού. Το υγρό αυτό είναι τόσο δύσοσμο που πρώτα το μυρίζεις και μετά το βλέπεις. Αυτή η έντονη οσμή, σαν από ψοφίμι, μαζεύει κυρίως τις μύγες αλλά και άλλα έντομα τα οποία βοηθούν στη διασπορά των σπόρων.

Σάρκα τραγανή με ισχυρή δυσάρεστη οσμή και χωρίς καμία χαρακτηριστική γεύση.

Ομοιότητες:

Ο Φαλλός ο Ξεδιάντροπος λόγου του περίεργου και εντυπωσιακού σχήματος είναι αλάνθαστο είδος.

Το Mutinus caninus παράγει πολύ μικρότερα μανιτάρια και έχει πιο ασθενή οσμή, η επιφάνεια του καπέλου κάτω από την γλοιώδη ουσία έχει πορτοκαλί χρώμα και όχι λευκό.

Ο Phallus hadriani καρποφορεί σε αμμώδη εδάφη, παράγει μικρότερα καρποσώματα και το κάλυμμα του αυγού (το περίβλημα) έχει βιολετί χρώμα.

Σχόλια:

Το όνομά του οφείλεται στο σχήμα του το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θυμίζει έντονα αντρικό φαλλό σε στύση.

Θεωρείται αρκετά αφροδισιακό και στην Ελληνική μυθολογία ήταν το μανιτάρι των Σατύρων, των Κενταύρων και των Μαινάδων και χρησιμοποιούνταν στα Ελευσίνια μυστήρια.

Η οσμή του παράγεται από ουσίες όπως η μεθανοθειόλη, το υδρόθειο, η λιναλοόλη, το trans-οκιμένιο, η φαινυλακεταλδεϋδη, το διμεθυλοσουλφίδιο και το τρισουλφιδίου διμεθυλιο.

Πηγή: en.wikipedia.org, www.first-nature.com, Photography Wikimedia Commons, Author Selso Date 13:45, 5 August 2016 & 02:11, 11 October 2016 Photography Wikimedia Commons, Author Jean-Pol GRANDMON Date 31 décembre 2007 à 19:09

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]