Phallus hadriani

Phallus hadriani

Ο Phallus hadriani ανήκει στην οικογένεια Phallaceae είναι ένα παράξενο και εντυπωσιακό μανιτάρι που συναντάμε συνήθως σε μικρές ομάδες, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε αμμώδη εδάφη και σε παράκτιες τοποθεσίες. Αυτός ο ασυνήθιστος μύκητας, όπως και τα άλλα είδη φαλλών, περιγράφεται ως μη εδώδιμος, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και στη Κίνα θεωρείται βρώσιμο και καταναλώνεται όσο είναι σε νεαρή ηλικία στο στάδιο του αυγού.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Phallales
Family (Οικογένεια): Phallaceae
Genus (Γένος) : Phallus
Species (Είδος) : P. hadriani

Επιστημονική ονομασία: Phallus hadriani Vent.

Συνώνυμα: Phallus hadriani include Phallus iosmus Berk. , Hymenophallus hadriani (Vent.) Nees, and Phallus imperialis Schulzer.

Ετυμολογία: hadriani προς τιμήν του ολλανδικού βοτανολόγος Hadrianus Junius (1512 – 1575)

Phallus hadriani

Περιγραφή:

Αναπτύσσεται αρχικά υπογείως και στη συνέχεια εμφανίζεται στην επιφάνεια του εδάφους σε σχήμα μικρής βιολετί σχεδόν λείας μπάλας με διάμετρο 4-6 εκατοστά.
Όταν ωριμάσει σπάει το κάλυμμα του αυγού (το πηρίδιο) και φανερώνεται από μέσα το λευκωπό, κυλινδρικό, μαλακό, σπογγώδες και κενό εσωτερικά στέλεχος (το πόδι) που έχει ύψος 10-15 και διάμετρο 2-3 εκατοστά. Το κάλυμμα μένει στο έδαφος και σχηματίζει μια βόλβα στη βάση του ποδιού, που συνήθως διατηρεί το βιολετί χρώμα αν και μπορεί να μετατραπεί σε καφετί με την ηλικία.

Η κεφαλή, το καπέλο του στελέχους έχει σχήμα κωνικό και η επιφάνεια του αποτελείται από ρηχές κυψέλες. Σκεπάζεται από μια γλοιώδες λαδό-πράσινη ουσία μέσα στην οποίο βρίσκονται τα σπόρια του μανιταριού. Αυτή η οσμή, προσελκύει έντομα, κυρίως τις μύγες αλλά και μέλισσες και σκαθάρια, τα οποία βοηθούν στη διασπορά των σπόρων.

Σάρκα τραγανή με αδύνατη όχι και τόσο δυσάρεστη οσμή και χωρίς καμία χαρακτηριστική γεύση.

Ομοιότητες:

Ο Φαλλός λόγου του περίεργου και εντυπωσιακού σχήματος είναι αλάνθαστο είδος.

Το Mutinus caninus παράγει πολύ μικρότερα μανιτάρια, η επιφάνεια του καπέλου κάτω από την γλοιώδη ουσία έχει πορτοκαλί χρώμα και όχι λευκό.
Ο Phallus impudicus παράγει ψηλότερα καρποσώματα και το κάλυμμα του αυγού (το περίβλημα) έχει λευκό χρώμα.

Σχόλια:

Το όνομά του οφείλεται στο σχήμα του το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θυμίζει έντονα αντρικό φαλλό σε στύση.

Θεωρείται αρκετά αφροδισιακό και στην Ελληνική μυθολογία ήταν το μανιτάρι των Σατύρων, των Κενταύρων και των Μαινάδων και χρησιμοποιούνταν στα Ελευσίνια μυστήρια.

Πηγή: en.wikipedia.org, www.first-nature.com

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]