Sarcodon imbricatus

Sarcodon imbricatus

Όπως όλα τα είδη του γένους Sarcodon έτσι και αυτός ο συχνός μύκητας είναι σαρκώδης και μεγάλος. Το Sarcodon imbricatus ανήκει στην οικογένεια Bankeraceae, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε μικρές ομάδες, σε δάση κωνοφόρων κυρίως ερυθρελάτης, εδώδιμα είναι μόνο τα πολύ νεαρά καρποσώματα, ενώ τα πιο μεγάλα έχουν πικρή γεύση.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Thelephorales
Family (Οικογένεια): Bankeraceae
Genus (Γένος) : Sarcodon
Species (Είδος) : S. imbricatus

Επιστημονική ονομασία: Sarcodon imbricatus (L.) P.Karst. (1881)

Συνώνυμα: Hydnum imbricatum L. (1753), Bankera infundibulum (Sw.) Pouzar, Fungus imbricatus (L.) Paulet, Hydnum adpressum Lloyd, Hydnum aspratum Berk. Hydnum badium Pers.

Ελληνική ονομασία: Σαρκόδων ο κεραμοσκεπής

Κοινές ονομασίες: Σκαντζόχοιρος, Φολιδωτό σκαντζόχοιρος

Sarcodon imbricatus

Περιγραφή:

Το καπέλο του μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά αν και συνήθως έχει διάμετρο 6-20 εκ., αρχικά κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα με κυματιστό περιθώριο, με καφέ, πιο σκούρο γκρι-καφέ χρώμα, καλύπτεται με μεγάλα σκούρα λέπια που είναι διακοσμημένα σε ομόκεντρους κύκλους.

Η κάτω επιφάνεια με εύθραυστα κατερχόμενα αγκάθια, αρχικά γκρι, στη συνέχεια γκρι-καφέ, καφέ.

Το πόδι του αναλογικά με το καπέλο πολύ μικρότερο, με ύψος 3,5-8 και διάμετρο 2-3 εκατοστά, είναι παχύτερο στη βάση, έχει λευκό χρώμα αρχικά, καφέ αργότερα.

Η σάρκα του με δερματώδη υφή, λευκή, με πικάντικη οσμή στα νεαρά και δυσάρεστη στα ώριμα και με πικρή γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ.

Ομοιότητες:

Το Sarcodon scabrosum είναι παρόμοιο, αλλά έχει λιγότερα λέπια, πολύ πιο πικρό, και το η βάση του ποδιού του έχει χρώμα μπλε-πράσινο.
Το γένος Hydnellum περιέχει σκληρά, δερματώδη και ξυλώδη είδη.

Σχόλια:

Είναι ένα αρωματικός μύκητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως καρύκευμα, με την μέθοδο της αποξήρανσης, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα αγκάθια της υμενοφόρου επιφάνειας, αποξηραίνοντας και κάνοντας το σκόνη στο μπλέντερ.

Είναι κατάλληλο για χρήση σαν μπαχαρικό σε σάλτσες, σούπες ή ριζότο.

Στην περίπτωση των φρέσκων μανιταριών κάποιοι προτιμούν να καταναλώνουν τα πολύ μικρά δείγματα, που έχουν λιγότερο εμφανή πικρά, αν και είναι πολύ φτωχά σε γεύση.

Πηγή: www.micoweb.it, en.wikipedia.org, www.mykoweb.com, Photography Wikimedia Commons, Author Andreas Kunze Date 15:55, 22 April 2011,  & Photography Wikimedia Commons, Author Josve05a Date 23:16, 4 July 2016

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά αν και συνήθως έχει διάμετρο 6-20 εκ., αρχικά κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα με κυματιστό περιθώριο, με καφέ, πιο σκούρο γκρι-καφέ χρώμα, καλύπτεται με μεγάλα σκούρα λέπια που είναι διακοσμημένα σε ομόκεντρους κύκλους.

Η κάτω επιφάνεια με εύθραυστα κατερχόμενα αγκάθια, αρχικά γκρι, στη συνέχεια γκρι-καφέ, καφέ.

Το πόδι του αναλογικά με το καπέλο πολύ μικρότερο, με ύψος 3,5-8 και διάμετρο 2-3 εκατοστά, είναι παχύτερο στη βάση, έχει λευκό χρώμα αρχικά, καφέ αργότερα.

Η σάρκα του με δερματώδη υφή, λευκή, με πικάντικη οσμή στα νεαρά και δυσάρεστη στα ώριμα και με πικρή γεύση.

Έχει χρώμα καφέ.

Καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε μικρές ομάδες, σε δάση κωνοφόρων κυρίως ερυθρελάτης.

Εδώδιμα είναι μόνο τα πολύ νεαρά καρποσώματα, ενώ τα πιο μεγάλα έχουν πικρή γεύση.

Το Sarcodon scabrosum είναι παρόμοιο, αλλά έχει λιγότερα λέπια, πολύ πιο πικρό, και το η βάση του ποδιού του έχει χρώμα μπλε-πράσινο.
Το γένος Hydnellum περιέχει σκληρά, δερματώδη και ξυλώδη είδη.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]