Νηστίσιμη μανιταρόπιτα με σάλτσα

Νηστίσιμη μανιταρόπιτα με σάλτσα

Αυτή η χορταστική και γευστική πίτα μανιταριών πάντα υπάρχει στο τραπέζι την περίοδο της νηστείας του Πάσχα. Την έχω δοκιμάσει με επιτυχία με κατεψυγμένα μανιτάρια καισαρικά και με φρέσκα μανιτάρια πορτομπελοChampignons, brown.

Μπορούμε να αποφύγουμε την διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου αν αγοράσουμε ένα έτοιμο για χωριάτικη πίτα, αν και δεν πιστεύω ότι αξίζει, το φύλο της συνταγής αυτής είναι η μισή γευστική απόλαυση. Η υπόλοιποι είναι στη γέμιση, τα σοταρισμένα μανιτάρια με τις πιπεριές και την σάλτσα ντομάτας μας γεμίζουν το στόμα με γευστικές εκρήξεις.

Νηστίσιμη μανιταρόπιτα με σάλτσα

 
 

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 200 γρ. αλεύρι άσπρο
  • 130 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 40 γρ. ελαιόλαδο και 40 γρ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. τσίπουρο
  • 120 γρ. χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • λίγο ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα

Για την γέμιση:

  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (πορτομπελοChampignons, brown) κομμένα σε φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. κρασί λευκό
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζ. σπιτικό ντοματοχυμό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τη ζύμη, σε μια λεκάνη ρίχνω τα αλεύρια, τα λάδια, το τσίπουρο και το αλάτι.
  2. Ανακατεύω τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτω το νερό σταδιακά και ζυμώνω μέχρι να πετύχω μια ζύμη που δεν θα κολλάει, θα είναι εύπλαστη, λεία και μαλακή.
  3. Την αφήνω να ξεκουραστεί και ετοιμάζω την γέμιση.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι, προσθέτω το σκόρδο, το βασιλικό και σοτάρω για 1 λεπτά.
  5. Προσθέτω το ντοματοχυμό, αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω μέχρι να πήξει.
  6. Αποσύρω και αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει.
  7. Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι για 3 λεπτά.
  8. Προσθέτω τα μανιτάρια και τις πιπεριές και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
  9. Σβήνω με το κρασί, τρίβω το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνω, συνεχίζω το τηγάνισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αποσύρω από τη φωτιά.
  10. Χωρίζω την ζύμη σε 4 μπάλες και τις ανοίγω σε στρογγυλά φύλλα.
  11. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί 25 εκατοστών και βάζω 2 φύλλα τα οποία τα λαδώνω ενδιάμεσα, στρώνω την σάλτσα ντομάτας και τη γέμιση με τα μανιτάρια.
  12. Σκεπάζω με τα άλλα 2 φύλλα, τα οποία ενδιάμεσα λαδώνω. Χαράζω σε κομμάτια και ψήσουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει, περίπου 40 λεπτά.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση