Mutinus caninus

Mutinus caninus

Το Mutinus caninus ανήκει στην οικογένεια Phallaceae είναι ένα παράξενο και εντυπωσιακό μανιτάρι που συναντάμε συνήθως σε μικρές ομάδες, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε σάπια φύλλα και ξύλο ή δασωμένες παρυφές δρόμων, τόσο φυλλοβόλα όσο και σε κωνοφόρα δάση. Αυτός ο όχι και τόσο συχνός μύκητας, όπως και τα άλλα είδη φαλλών, περιγράφεται ως μη εδώδιμος, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και στη Κίνα θεωρείται βρώσιμο και καταναλώνεται όσο είναι σε νεαρή ηλικία στο στάδιο του αυγού.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Phallales
Family (Οικογένεια): Phallaceae
Genus (Γένος) : Mutinus
Species (Είδος) : M. caninus

Επιστημονική ονομασία: Mutinus caninus (Huds.) Fr. (1849)

Συνώνυμα: Phallus caninus Huds. (1778), Phallus inodorus Sowerby (1801), Ithyphallus inodorus Gray (1821), Aedycia canina (Huds.) Kuntze(1898), Cynophallus caninus (Huds.) Fr.(1860)

Ελληνική ονομασία: Φαλλίσκος ο κυνικός

Mutinus caninus

Περιγραφή:

Αναπτύσσεται αρχικά υπογείως και στη συνέχεια εμφανίζεται στην επιφάνεια του εδάφους σε σχήμα μικρής υπόλευκης σχεδόν λείας μπάλας με διάμετρο 2-4 εκατοστά.
Όταν ωριμάσει σπάει το κάλυμμα του αυγού (το πηρίδιο) και φανερώνεται από μέσα το λευκωπό, κωνικό, μαλακό, σπογγώδες και κενό εσωτερικά στέλεχος (το πόδι) που έχει ύψος 10-12 και διάμετρο 1 εκατοστό. Το κάλυμμα μένει στο έδαφος και σχηματίζει μια λευκή βόλβα στη βάση του ποδιού.

Η κεφαλή, το καπέλο του στελέχους έχει σχήμα κωνικό, έχει πορτοκαλί χρώμα και η επιφάνεια του αποτελείται από ρηχές κυψέλες. Σκεπάζεται από μια γλοιώδες λαδό-πράσινη ουσία μέσα στην οποίο βρίσκονται τα σπόρια του μανιταριού. Το υγρό αυτό είναι τόσο δύσοσμο που πρώτα το μυρίζεις και μετά το βλέπεις. Αυτή η έντονη οσμή, σαν από ψοφίμι, μαζεύει κυρίως τις μύγες αλλά και άλλα έντομα τα οποία βοηθούν στη διασπορά των σπόρων.

Σάρκα τραγανή με ισχυρή δυσάρεστη οσμή και χωρίς καμία χαρακτηριστική γεύση.

Ομοιότητες:

Το Mutinus ravenelii έχει φωτεινό κόκκινο χρωματισμό και πιο αιχμηρή κορυφή.

Ο Phallus impudicus παράγει ψηλότερα καρποσώματα και η επιφάνεια της κεφαλής (καπέλου) έχει λευκό χρώμα και όχι πορτοκαλί.

Πηγή: en.wikipedia.org, Photography flickr.com, Author Dr Mary Gillham Archive Project Date October 19, 2017 & Photography Wikimedia Commons, Author Raeky Date 1 november 2009 kl. 10.09Photography flickr.com, Author Raeky Date 1 november 2009 kl. 10.09

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]