Boletus reticulatus

Boletus reticulatus
Βωλίτης ο δικτυωτός

Το γευστικότατο Boletus reticulatus Βωλίτης ο δικτυωτός καρποφορεί από την άνοιξη έως το καλοκαίρι και λιγότερο το φθινόπωρο σε θερμά δάση κυρίως πλατύφυλλων και λιγότερο κωνοφόρων ειδών.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Boletaceae
Genus (Γένος) : Boletus
Species (Είδος) : B. reticulatus

Επιστημονική ονομασία: Boletus reticulatus Schaeff. (1763)

Συνώνυμα: Boletus aestivalis (Paulet) Fr. (1838), Tubiporus aestivalis Paulet (1793)

Ελληνική ονομασία: Βωλίτης ο δικτυωτός

Κοινά ονόματα: Πορτσίνι, Βασιλικό.

Περιγραφή

Το διαδεδομένο Boletus reticulatus, είναι ένα από τα πιο νόστιμα εδώδιμα μανιτάρια, καρποφορεί άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ομάδες σε θερμά δάση κυρίως πλατύφυλλων και λιγότερο κωνοφόρων.

Το καπέλο Boletus reticulatus έχει διάμετρο 5-20 εκατοστά, το σχήμα του είναι αρχικά ημισφαιρικό, κυρτό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, με ομοιόμορφο χρώμα που είναι συνήθως το ανοικτό καφέ ή καφέ, αλλά μπορεί να έχει και αποχρώσεις του γκρίζο-καφετί, ωχρό-καφετί, έχει ξηρή και ελαφρά βελούδινη επιδερμίδα και όταν ο καιρός είναι ξηρός δημιουργούνται έντονες ραγάδες.

Έχει λευκούς πόρους, κίτρινοι αργότερα και στην ωριμότητα γίνονται κίτρινο-λαδί και λευκούς σωλήνες αρχικά, κίτρινοι αργότερα και κίτρινο-λαδί στην ωριμότητα, αν πιεστούν δεν μεταχρωματίζονται.

Το πόδι του έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 2,5-5 εκατοστά, με σχήμα βαρελιού αρχικά, κυλινδρικό αργότερα, με πιο ανοικτή απόχρωση από το καπέλο με καλοσχηματισμένο λευκό έντονα ανάγλυφο δίκτυ, που κατεβαίνει μέχρι τη βάση του.

Η σάρκα του είναι λευκή, όταν κοπεί δεν μεταχρωματίζεται με ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Ομοιότητες

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus edulis έχει λιπαρή επιδερμίδα στο ανοιχτόχρωμο καπέλο του, που συνήθως φαίνεται στην όψη αλλά κυρίως στην αφή και δεν έχει καθόλου ραγάδες.

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus aereus έχει πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα στο καπέλο και λιγότερο εμφανές δίκτυ που δεν κατεβαίνει μέχρι τη βάση του ποδιού του.

Το όχι συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus pinophilus καρποφορεί κυρίως σε πευκοδάση και έχει κόκκινο-καφετί αποχρώσεις στο καπέλο και στο πόδι του.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο λόγω της πικρής του γεύσης Tylopilus felleus έχει γωνιακούς πόρους που μαύρο-καφετίζουν αν πιεσθούν και πολύ πικρή γεύση.

Μαγείρεμα

Το Boletus reticulatus ταιριάζει με όλα τα φαγητά λόγω της ιδιαίτερης γεύση του, τρώγεται όλο το μανιτάρι.

Συνοδεύει πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό και με ψάρια, σούπες, ριζότο, ομελέτες, ψητά με πατάτες και σκόρδο, στα κάρβουνα με βούτυρο και αλάτι και σε τάρτες ή πίτες.

Επίσης τρώγεται ωμό σε σαλάτες και σε γλυκά όπως καραμελμένοι Βωλίτες.

Συντήρηση

Η ξήρανση επιδρά θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Boletus reticulatus κάνοντας το καλύτερο γευστικά τονίζοντας το λεπτό του άρωμα. Η ξήρανση γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40ºC σε ρεύμα αέρα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σίτα. Η αποξήρανση τελειώνει όταν το μανιτάρι έχει γίνει εύθραυστο.

Πολύ διαδεδομένη είναι και η εμπορία σκόνης που χρησιμοποιείτε σαν ενισχυτικό γεύσης. Αναλυτικά όλη η διαδικασία της αποξήρανσης εδώ

Γενικά

Όλοι οι βωλίτες έχουν σημαντικές ποσότητες αντιρρητικής βιταμίνης D.

Οι περισσότεροι βωλίτες είναι εκτομυκορριζικών μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζουν συμβιωτικές σχέσεις με τα συστήματα ριζών ορισμένων ειδών δένδρων ή και με θάμνους (συνήθως με ένα ή περισσότερα γενών). Σε αυτό το είδος της συμβιωτικής σχέσης οι μύκητες βοηθούν το δέντρο για να λάβει τη ζωτικής σημασίας ορυκτά από το έδαφος, και σε αντάλλαγμα το ριζικό σύστημα του δέντρου παρέχει ενέργεια-πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης, με το μυκήλιο των μυκήτων.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μυκοριζικούς εταίρους τους, οι βωλίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα δέντρα. Συνεπώς, δεν τους συναντάμε σε ανοικτά λιβάδια, αν και οι ρίζες των δέντρων επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον κορμό του δέντρου βωλίτες.

Πηγή: http://en.wikipedia.org, http://www.first-nature.com

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο Boletus reticulatus έχει διάμετρο 5-20 εκατοστά, το σχήμα του είναι αρχικά ημισφαιρικό, κυρτό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, με ομοιόμορφο χρώμα που είναι συνήθως το ανοικτό καφέ ή καφέ, αλλά μπορεί να έχει και αποχρώσεις του γκρίζο-καφετί, ωχρό-καφετί, έχει ξηρή και ελαφρά βελούδινη επιδερμίδα και όταν ο καιρός είναι ξηρός δημιουργούνται έντονες ραγάδες.

Έχει λευκούς πόρους, κίτρινοι αργότερα και στην ωριμότητα γίνονται κίτρινο-λαδί και λευκούς σωλήνες αρχικά, κίτρινοι αργότερα και κίτρινο-λαδί στην ωριμότητα, αν πιεστούν δεν μεταχρωματίζονται.

Το πόδι του έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 2,5-5 εκατοστά, με σχήμα βαρελιού αρχικά, κυλινδρικό αργότερα, με πιο ανοικτή απόχρωση από το καπέλο με καλοσχηματισμένο λευκό έντονα ανάγλυφο δίκτυ, που κατεβαίνει μέχρι τη βάση του.

Η σάρκα του είναι λευκή, όταν κοπεί δεν μεταχρωματίζεται με ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα καφέ-λαδί.

Το διαδεδομένο Boletus reticulatus καρποφορεί άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ομάδες σε θερμά δάση κυρίως πλατύφυλλων και λιγότερο κωνοφόρων.

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα εδώδιμα μανιτάρια.

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus edulis έχει λιπαρή επιδερμίδα στο ανοιχτόχρωμο καπέλο του, που συνήθως φαίνεται στην όψη αλλά κυρίως στην αφή και δεν έχει καθόλου ραγάδες.

Το συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus aereus έχει πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα στο καπέλο και λιγότερο εμφανές δίκτυ που δεν κατεβαίνει μέχρι τη βάση του ποδιού του.

Το όχι συχνό, εξαιρετικά νόστιμο, Boletus pinophilus καρποφορεί κυρίως σε πευκοδάση και έχει κόκκινο-καφετί αποχρώσεις στο καπέλο και στο πόδι του.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο λόγω της πικρής του γεύσης Tylopilus felleus έχει γωνιακούς πόρους που μαύρο-καφετίζουν αν πιεσθούν και πολύ πικρή γεύση.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]