Calocybe gambosa

Calocybe gambosa Αγιωργίτικο

Το Calocybe gambosa Αγιωργίτικο ή Μοσχομανιταρο θεωρείται μια λιχουδιά, συνοδεύει άριστα πιάτα με ριζότο και ομελέτες, ειδικά όταν τηγανίζονται σε βούτυρο, σίγουρα έχει αρκετό άρωμα για να κάνει νόστιμες τις σούπες ή τις σάλτσες που συνδυάζονται με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Lyophyllaceae
Genus (Γένος) : Calocybe
Species (Είδος) : C. gambosa

Επιστημονική ονομασία: Calocybe gambosa (Fr.) Donk (1962)

Συνώνυμα: Tricholoma gambosum (Fr.) Kumm. Tricholoma georgii (L.ex Hook.) Quél. Calocybe georgii (L.ex Hook.) Kühn.

Ελληνική ονόμασία: Καλοκύβη η κοντόποδη.

Κοινά ονόματα: Μοσχομανίταρο, Μανιτάρι του Αγίου Γεωργίου, Αγιωργίτικο.

Περιγραφή:

Το όχι συχνό, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, Calocybe gambosa, καρποφορεί την άνοιξη συνήθως σε κυκλική διάταξη ή σε μεγάλες σειρές, κύκλους της μάγισσας, σε πλούσια υγρά λιβάδια και σε ξέφωτα των δασών, κοντά σε ποτάμια, αλλά και σε δάση με υδροχαρή δέντρα, μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε δάση με Βελανιδιές, ακόμη και σε δάση με Γαύρους.

Το καπέλο του έχει διάμετρο 5-15 εκατοστά, έχει σχήμα ημισφαιρικό κάποιες φορές σχεδόν επίπεδο, παραμορφωμένο με ελαφρά κυρτή περίμετρο. Το χρώμα του είναι λευκό, κρεμ, ωχρό-γκριζωπό, ανοικτό καφέ και σπάνια κίτρινο-καφετί.

Τα ελάσματα είναι εφαπτόμενα, στενά, πυκνά, αρχικά λευκά και αργότερα κρεμ.

Το πόδι του έχει ύψος 3-8 και διάμετρο 1-3 εκατοστά, είναι λευκό καλυμμένο με ινίδια και ροπαλόμορφο, συνήθως καμπυλωτό.

Η σάρκα του είναι σφικτή, λευκή με έντονη οσμή και γεύση που θυμίζει αλεύρι ή φρέσκο ψωμί. Είναι επιρρεπείς σε προβολή από σκουλήκια.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την συλλογή αυτού του εξαιρετικά νόστιμου μανιταριού, γιατί μπορεί να μπερδευτεί με κάποια ανοιξιάτικα είδη Entoloma, που συνήθως είναι τοξικά. Τα Entoloma έχουν αραιά και ρόδινα ελάσματα, αν και στην αρχή μπορεί να έχουν υπόλευκο χρώμα η σάρκα τους δεν έχει έντονη ευχάριστη οσμή αλευριού και το αποτύπωμα των σπόρων τους δεν είναι λευκό.

Το όχι συχνό, τοξικό, Entoloma sinuatum, καρποφορεί σε δασώδεις εκτάσεις και έχει αραιά ρόδο-κιτρινωπά ελάσματα, σάρκα με μάλλον δυσάρεστη οσμή και ρόδινο αποτύπωμα σπόρων.

Σχόλια:

Το Calocybe gambosa συλλέγεται την άνοιξη, περίπου την εποχή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, γι’ αυτό και η κοινή του ονομασία είναι Αϊγιωργίτικο.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη συλλογή των μανιταριών από πολυσύχναστα κράσπεδα των δρόμων, όπου εμφανίζονται συχνά, γιατί είναι πιθανό να περιέχουν τοξίνες που συσσωρεύονται στο έδαφος από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, πετρελαίου και άλλων ρύπων.

Μαγείρεμα, Συντήρηση:

Το Calocybe gambosa θεωρείται μια λιχουδιά, συνοδεύει άριστα πιάτα με ριζότο και ομελέτες, ειδικά όταν τηγανίζονται σε βούτυρο, σίγουρα έχει αρκετό άρωμα για να κάνει νόστιμες τις σούπες ή τις σάλτσες που συνδυάζονται με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Όπως και άλλα σαρκώδη άγρια μανιτάρια, τα Calocybe gambosa είναι επιρρεπείς σε προσβολή από σκουλήκια, και γι ‘αυτό είναι σκόπιμο να μαζεύουμε μόνο τα νεαρά δείγματα για φαγητό και να κόβουμε κάθε μανιτάρι κάθετα και να τα ελέγχουμε.

Γίνετε εξαιρετικό τουρσί, επίσης συντηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Πηγή

en.wikipedia.org/wiki/Calocybe_gambosa, 

Photography Wikimedia Commons, Author Japonica Date 12:14, 11 February 2007 & Photography Wikimedia Commons, Author Harlekin96 Date 08:28, 30 May 2010 & Photography Wikimedia Commons, Author Rudolphous Date 19:01, 24 October 2017

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Calocybe gambosa έχει διάμετρο 5-15 εκατοστά, έχει σχήμα ημισφαιρικό κάποιες φορές σχεδόν επίπεδο, παραμορφωμένο με ελαφρά κυρτή περίμετρο. Το χρώμα του είναι λευκό, κρεμ, ωχρό-γκριζωπό, ανοικτό καφέ και σπάνια κίτρινο-καφετί.

Τα ελάσματα είναι εφαπτόμενα, στενά, πυκνά, αρχικά λευκά και αργότερα κρεμ.

Το πόδι του έχει ύψος 3-8 και διάμετρο 1-3 εκατοστά, είναι λευκό καλυμμένο με ινίδια και ροπαλόμορφο, συνήθως καμπυλωτό.

Η σάρκα του είναι σφικτή, λευκή με έντονη οσμή και γεύση που θυμίζει αλεύρι ή φρέσκο ψωμί. Είναι επιρρεπείς σε προβολή από σκουλήκια.

Έχει χρώμα λευκό.

Το όχι συχνό, Calocybe gambosa, καρποφορεί την άνοιξη συνήθως σε κυκλική διάταξη ή σε μεγάλες σειρές, κύκλους της μάγισσας, σε πλούσια υγρά λιβάδια και σε ξέφωτα των δασών, κοντά σε ποτάμια.

Εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την συλλογή αυτού του εξαιρετικά νόστιμου μανιταριού, γιατί μπορεί να μπερδευτεί με κάποια ανοιξιάτικα είδη Entoloma, που συνήθως είναι τοξικά. Τα Entoloma έχουν αραιά και ρόδινα ελάσματα, αν και στην αρχή μπορεί να έχουν υπόλευκο χρώμα η σάρκα τους δεν έχει έντονη ευχάριστη οσμή αλευριού και το αποτύπωμα των σπόρων τους δεν είναι λευκό.

Το όχι συχνό, τοξικό, Entoloma sinuatum, καρποφορεί σε δασώδεις εκτάσεις και έχει αραιά ρόδο-κιτρινωπά ελάσματα, σάρκα με μάλλον δυσάρεστη οσμή και ρόδινο αποτύπωμα σπόρων.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]