Amanita subnudipes

Amanita subnudipes

Το Amanita crocea var. subnudipes είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι αφού μαγειρευτεί καλά, ωμό η ανεπαρκώς μαγειρεμένο είναι τοξικό. Καρποφορεί το φθινόπωρο σε δάση κυρίως πλατύφυλλων που έχουν πολύ υγρασία και όξινα εδάφη, αλλά και σε μικτά, σε ανοίγματα και σε δασικά μονοπάτια.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Amanitaceae
Genus (Γένος) : Amanita
Species (Είδος) : A. subnudipes

Επιστημονική ονομασία: Amanita subnudipes (Romagn.) Tulloss

Συνώνυμα: Amanita crocea var. subnudipes Romagn

Περιγραφή:

Το καπέλο του έχει διάμετρο 3-10 εκατοστά, με πορτοκαλό-κίτρινο χρώμα, με μικρή θηλή και με γραμμωτή περίμετρο. Αρχικά έχει μορφή αυγού, καμπανόμορφο και σχεδόν επίπεδο καπέλο στην ωριμότητα.

Τα ελάσματα του έχουν κρεμ χρώμα, είναι ελεύθερα, συνήθως με αλευρώδη ακμή.

Το πόδι έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, λευκό και με απουσία δακτυλιδιού, έχει χαρακτηριστική ψηλή μεμβρανώδες θήκη που είναι λευκή εξωτερικά και κιτρινωπή εσωτερικά.

Η σάρκα του είναι λευκή, συχνά έντονο πορτοκαλί κάτω από την επιδερμίδα, χωρίς ιδιαίτερη οσμή και με γλυκιά γεύση καρυδιού.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Η απουσία δακτυλιδιού και η εσωτερικά κίτρινη θήκη το κάνει εύκολο στη ταυτοποίηση από το τοξικό Amanita muscaria.

Μπορεί να μπερδευτεί με το Amanita caesarea αλλά μια προσεκτική εξέταση κάνει εύκολη τη διάκρισή του. Αν και είναι εδώδιμο μετά από επαρκές μαγείρεμα για τουλάχιστον 15 λεπτά από τον πρώτο βρασμό, ωμό είναι τοξικό με αποτέλεσμα να μην τρώγεται σε σαλάτες όπως ο Καισαρικός. Προσοχή χρειάζεται όταν συλλέγονται τα αυγά του Καίσαρα με τα αυγά του Amanita crocea var. subnudipes.  Μοιάζει με το Amanita caesarea το οποίος έχει κίτρινα ελάσματα και πόδι, παρουσία κίτρινου δακτυλιδιού και λευκή εσωτερικά, ευρύχωρη θήκη.

Με το εδώδιμο Amanita fulva ο οποίος έχει πορτοκαλί-καφετί καπέλο με πιο σκούρο καφέ στο κέντρο, θήκη με καφέ-σκουριάς κηλίδες.

Με το εδώδιμο μετά από καλό μαγείρεμα Amanita crocea το οποίο έχει ωχροπορτοκαλιά ινίδια στο πόδι και με βερικοκί χροιά στο κέντρο του καπέλου.

Πηγή: www.micologiamessinese.altervista.org

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο 3-10 εκατοστά, με πορτοκαλό-κίτρινο χρώμα, με μικρή θηλή και με γραμμωτή περίμετρο. Αρχικά έχει μορφή αυγού, καμπανόμορφο και σχεδόν επίπεδο καπέλο στην ωριμότητα.

Τα ελάσματα του έχουν κρεμ χρώμα, είναι ελεύθερα, συνήθως με αλευρώδη ακμή.

Το πόδι έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, λευκό και με απουσία δακτυλιδιού, έχει χαρακτηριστική ψηλή μεμβρανώδες θήκη που είναι λευκή εξωτερικά και κιτρινωπή εσωτερικά.

Η σάρκα του είναι λευκή, συχνά έντονο πορτοκαλί κάτω από την επιδερμίδα, χωρίς ιδιαίτερη οσμή και με γλυκιά γεύση καρυδιού.

Έχει χρώμα λευκό

Καρποφορεί το φθινόπωρο σε δάση κυρίως πλατύφυλλων που έχουν πολύ υγρασία και όξινα εδάφη, αλλά και σε μικτά, σε ανοίγματα και σε δασικά μονοπάτια.

Είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι αφού μαγειρευτεί καλά, ωμό η ανεπαρκώς μαγειρεμένο είναι τοξικό.

Η απουσία δακτυλιδιού και η εσωτερικά κίτρινη θήκη το κάνει εύκολο στη ταυτοποίηση από το τοξικό Amanita muscaria.

Μπορεί να μπερδευτεί με το Amanita caesarea αλλά μια προσεκτική εξέταση κάνει εύκολη τη διάκρισή του. Αν και είναι εδώδιμο μετά από επαρκές μαγείρεμα για τουλάχιστον 15 λεπτά από τον πρώτο βρασμό, ωμό είναι τοξικό με αποτέλεσμα να μην τρώγεται σε σαλάτες όπως ο Καισαρικός. Προσοχή χρειάζεται όταν συλλέγονται τα αυγά του Καίσαρα με τα αυγά του Amanita crocea var. subnudipes.  Μοιάζει με το Amanita caesarea το οποίος έχει κίτρινα ελάσματα και πόδι, παρουσία κίτρινου δακτυλιδιού και λευκή εσωτερικά, ευρύχωρη θήκη.

Με το εδώδιμο Amanita fulva ο οποίος έχει πορτοκαλί-καφετί καπέλο με πιο σκούρο καφέ στο κέντρο, θήκη με καφέ-σκουριάς κηλίδες.

Με το εδώδιμο μετά από καλό μαγείρεμα Amanita crocea το οποίο έχει ωχροπορτοκαλιά ινίδια στο πόδι και με βερικοκί χροιά στο κέντρο του καπέλου.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]